Автор Тема: ЕКО куќи  (Прочитано 1538902 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3918
Одг: ЕКО куќи
« Одговори #9045 на: 09 Март 2025, 08:00:04 am »
Оваа ја има во имотниот лист како помошен објект од 15м2. Ако ја немаше само ќе ја турнев и никој  не прашвав. Реално и сега можам така ама после сеуште ќе ми стига данок на имот за непостоечки објект. ;D

Мене ми рекоа дека требало геодетски елаборат за да се избриши од катастар.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243
« Одговори #9046 на: 09 Март 2025, 11:30:23 am »
Ne e strasno za 15m2 danok, moze nekogas ke se premislis pa ke ja izgradis pak bez da baras dozvoli.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 754
« Одговори #9047 на: 09 Март 2025, 20:09:37 pm »
Оваа ја има во имотниот лист како помошен објект од 15м2. Ако ја немаше само ќе ја турнев и никој  не прашвав. Реално и сега можам така ама после сеуште ќе ми стига данок на имот за непостоечки објект. ;D

Мене ми рекоа дека требало геодетски елаборат за да се избриши од катастар.

povekje kje platish za elaboratot i gnjavazite otkolku da si platish danok za nepostoechkiot objekt. vo idnina ako sakash da ja izgradish pak .. pak kje treba da se matkash so dozvoli/plakjanja... sramni ja i sedi si raat

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 662
  • The best or nothing.
« Одговори #9048 на: 05 Април 2025, 19:21:57 pm »
Каде има збирно место за отпад во Скопје? Имам голема количина на картони за фрлање. Гуглам ама слабо ми оди.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44093
  • Il Moderatore
« Одговори #9049 на: 05 Април 2025, 19:23:44 pm »
Каде има збирно место за отпад во Скопје? Имам голема количина на картони за фрлање. Гуглам ама слабо ми оди.
Позади Макпетрол бензинската на Илинденска.
Денес „Старо Купујем“ баш ми побара хартии и картони да не сум имал. Утре сигурно ќе поминат кај тебе на улица, прашај ги, може твоите „Старо Купујем“ ќе сакаат да ги земат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #9050 на: 05 Април 2025, 19:55:29 pm »
Прашав (додуша едни само), и ми рекоа ,,
- Дај ми 1000 ден, и ќе ти ги земам...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3637
« Одговори #9051 на: 05 Април 2025, 20:03:38 pm »
Шо не го праша, а мајка ти шо?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7164
« Одговори #9052 на: 05 Април 2025, 21:27:21 pm »
Да, да, дрски се и безобразни, сака да ги земе, ама сака и да лапне некој динар од тебе.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44093
  • Il Moderatore
« Одговори #9053 на: 05 Април 2025, 22:10:03 pm »
Ааа, тоа центарски „Старо Купујем“ изглеа. Овие моиве помала кирија плаќаат изглеа, па за некој стар акумулатор и железо некое, ќе однесе и ѓубре до илегалната локална депонија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7930
  • Плинаш!!!
« Одговори #9054 на: 05 Април 2025, 22:49:43 pm »
Ааа, тоа центарски „Старо Купујем“ изглеа. Овие моиве помала кирија плаќаат изглеа, па за некој стар акумулатор и железо некое, ќе однесе и ѓубре до илегалната локална депонија.
Кај тебе илегалната локација (вардар/треска) им е поблиску и затоа не ти бараат надоместок

Sent from my 23124RA7EO using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7132
« Одговори #9055 на: 06 Април 2025, 09:36:02 am »
Јас имав еден радијатор, 15 ребра, алуминиум, Алгрета.
Изгубив 30 минути, ама земав 2500 денари.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6659
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9056 на: 11 Април 2025, 11:26:23 am »
Сакам да местам роло гаражна врата, на сликите можи да се види шо сакам да постигнам, грубо.
Гаражата е 4м долга внатре, ама за во иднина да собира подолга и повисока кола (така тргна трендот),
ќе треба да соѕидам ѕид од 60цм под балконот за да ја фиксирам вратата на таа страна.

Потоа ќе треба и удолницата да ја извадам нанадвор и нема да биди покриена, и тука ми е најголемиот проблем,
за поројни дождови водата вгаража ќе ми оди. Јас ќе си инсталирам шахти за мала вода, ама планот и прашањето ми е:
дали можи под балкон да ставам од оние тендите како на сликата во тие 40цм луфта, со собирање, дали ќе крепат пороен дожд и „малку“ ветер,
само за тие денови во Мај, Јуни кога истура на периоди, да ја пуштам 1метро и да се заштитам и поплавување?

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • The best or nothing.
« Одговори #9057 на: 11 Април 2025, 13:13:06 pm »
Морам со точки, не се љути.  :)

1. Зошто баш "ролетна" систем. Зошто не класична со 2 крила, или ако сакаш да се "крева", сегментна од панели.

2. Зошто не направиш 2 стуба, на почеток пред спустот. И тука да поставиш обична железна врата со 2 крила. Слободниот простор од лево, заштрафи лим, или изѕидај го. А пред вратата, копаш дренажен канал 30цм ширина, и мирна бачка

Многу зошто, малку затоа.  :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #9058 на: 11 Април 2025, 13:22:34 pm »
Не можеш вратата да ја извлечеш уште малку нанадвор за удолницата да остане позади врата?

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 754
« Одговори #9059 на: 11 Април 2025, 13:32:23 pm »
Arno ti vika nikola98. Slichno kako nego bi ti preporachal (no bez dzidanje) da si stavish dva metalni stupa od profil 60x60 mozda i 40x40 kje ti brka rabota

"obrazite" stranichno zatvori so roletni namesto da dzidash" i vratata isto kako kaj tvojava slika so roletna

ni da kopash betoni ni butur .. pred betonot vo trevata eden kanal i sedi si raat. koga kje sakash spushti roletnite od 3te strani, a koga nema da ti trebaat samo kreni gi nagore i prostorot kje ti bide skoro pa ne smenet..osven ovie 2ta stuba.

moite taka (so aluminiumski roletni) ja imaat zashtiteno terasata oti im se poplavuvashe (bravo za prektantot shto stavi na 30kvadrati terasa sifonche fi70 i za gradeznicite koi padot go imaa dadeno kon stanot) koga ide nevreme spushtaat roletni inaku se non stop krenati. do sega eve 6 godini nemalo problem

ako zadzidash kako shto vika nikola kje treba da malterisuvash .. plus kje ti smeta na stazata toj del.
eve edno kilavo skiciche kolku za idea

https://ibb.co/B504Mmp6