5см кај нас ти исто како да немаш изолација.
Минимум 10ка.
Мои мајстори со даксорол материјал даваат писмена доживотна гаранција на материјал и мајсторија.
на времето кога се почуваше со изолација на зградите и куќите сите ставаа 5см.и така се тераше неколку години.последниве година-две,слушам муабети 8 см,10см па сега и 15 см.за две години сигурно ќе биде 30 см препорачано за македонијава.
затоа барав линк од некој тест,или каква е разликата помеѓу 5,8,10 см стиропор во реалноста.јас мислам дека нема голема разлика во температурата од 5 до 10 см,дали пола степен(на памет зборам), туку има најголема разлика во цената која не е оправдана со ништо.
да тргнеме логички да размислуваме.
во еден фрижидер за длабоко кој работи цело време од -10-15 дебелината не е поголема од 5см.претпоставувам дека е тврдо пресуван-незнам.
обичниве фрижидери ако си расклопил ќе видиш дека имаат дали 17 или 20кг стиропор не подебел од 3,4,5 см.
така да мислам дека муабетиве стандар за наше поднебје од 10-15 см се неточни освен ако некој ми покаже стручно испитување и тестирање.
мислам дека нема потреба повеќе од 5см (20кг стиропор )со пластифицирана фасада.+пластифицирана фасада не пропушта влага,вода,тоа е уште еден фактор за дополнителна изолација
земи еден термос за кафе или вода,во него има околу 1 см стиропор,па држи температура(да речам неколку саати или пола ден)
да спомнам дека било каква изолација да ставиш треба просторијата да се проветри со тоа што пак имаш влез на ладен воздух зимо време.но тоа влагаме во други теми,би сакал да се фокусираме на изолациона фасада,која дебелина и зошто?
би прашал некој да објасни повеќе за абрип(б),фул абрип,влечена или вртена фасада.или за некој други техники