Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 3282439 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Штом има таблица, тогаш е рамноправен член во сообраќајот, и правилата важат за сите...Но не сум сигурен како се водат во сообраќајна?
Ако се водат како велосипед со помошен мотор, ондак немаат право да возат по улица, него мораат по велосипедска патека, освен ако нема велосипедска патека...
Оние другине што се водат како мотцикли, ондак може да им се фатите...Исто се понашаат и како останатите возила во сообраќајот...Единствено тоа што никаде на запад не видов некој да се припикува низ коли како низ иглени уши за да застане прв на семафор, бидејќи така прво го загрозува сопствениот, а после и животот на останатите учесници во сообраќајот...И нормално си чека како и останатиот нормален свет позади колите на семафор...
Све друго треба да се казни и санкционира...
Само по џепот му е мајката...Да видите како сите ке бидат културни и ке возат по пропис...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Во Грција си возел? Солун е доволен :)

Со CBR ти се пика меѓу коли, не па со тоа нивните веспи што брчат. Таму кога возев редовно си пазев на престројување затоа што во секој момент можеше да ти дојде некоја веспа/мотор. Единствената и доста квалитетна разлика е што не се влечат на сред лента, и брзи им се тоа скутерите па први на семафор, ама и први остануваат затоа што се побрзи од мене :)

Во Италија исто беше, цело време си опкружен со скутери. Е сеа ретко возат слалом како нашиве, па да не знаеш од кај ќе дојде нареден пат :)

Во секој случај, треба да повозите/ме подолго време и веспа па да ги видиме и двете страни.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Се` е тоа ок, и ако го приметам, моторџија или скутерџија, му праам место. Но во трета лента од раскрсницата кај макпетрол бензинксата на партизанска, до симпо со 36,2 на саат, во 8.30 наутро, не е ок.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Наполно се согласувам и те подржувам. Мене за тоа ме бутнаа, дека сум возел 60 во брза лента каде што максималната дозволена брзина е 60 ;D

Али од аспект на возач на автомобил има логика, само законски не е издржано, али јебига.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Се слагам и јас за културата на повеќето скутерџии, еве како искусен скутерџија :) можам да го споделам мојот начин на возење.

Секогаш возам на десна лента (ова треба да важи и за поспорите автомобили/возачи), ако има само 1 лента возам на средина со зачестено гледање во ретровизор, штом видам кола како ми се доближува поднамалувам брзина, и се престројувам по на десно ... понекогаш приметувам и возачи кои што им е страв/шубе да ме претекнат па им мавтам со левата рака да ме поминат.
Нормално, кога има колона на коли минувам меѓу нив, и секогаш со рационална брзина, а кога нешто ми делува премногу тесно застанувам комплетно да видам да не се судрам со ретровизор на некоја кола. Ако не можам да поминам, замолувам некој од лево/десно возачи ако има место малку да се помести.
Наважно од се за безбедност на еден скутерџија е давање на трапкач, мислам дека тоа најмногу помага да не те собере некој на хауба или под кола.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
A инаку, знам во Италија до 150ccm ти е без дозвола за мотор, а 150ки со по 10-15-тина кс (се брзички во сообраќај :) Веројатно истото е и во други европски земји (и Грција). И ако го напраат тоа и кај нас, и ја ќе си земам еден крос 150-ка :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
I jas teram skuter dolgo vreme povekje vo retrovizor gledam nego li napred toa e matematikata i nikade nemas prednost

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Во Грција во Атина е уби боже. На секој семафор повеќе мотори него коли застануваат. Престројување д лента во лента е доста комплицирана работа. :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
ako vozi desno do trotoarmnogu e pogolema sansata da go zakaci i utepa nekoj, vaka si vozi na sredina i toj e ucesnik vo soobrakaj, ako imas mesto preticaj go spor e imas tolku sila, a i kaj se brzate pa tolku poleka de  ;D ;D ;D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Абе шо има врска, и пијани старци секој ден возат точак на сред лента па мотор ли ќе биде проблем :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Или на кафе се брзаат или ручекот да не се олади :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Во Италија е точно дека има многу мотори...Но затоа има многу помалку коли во сообраќајот...замисли обратно да е...Колку коли и мотори кај нас, толку МОТОРИ и Коли кај нив...Сооодносот е различен... :)
Еве еден паркинг во Италија што сликав пред некое време :)

[датотека избришана од администраторот]
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
Кога спомнавте странство, јас бев запрепастен колку во Париз ич не им чуе кој кого почукнал, чемнал, загребал... Тоа скутери маваат со ретровизори, нервози на сите страни :)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
Јас се запрепастив првиот пат кога видов како се паркираат паралелно, со мавање и потчукнување напред назад. Сите се со изгребани браници и сите во лер ги оставаат колите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Да, да. Улица не се проаѓа пешки. Како што и реално треба да биде.