Автор Тема: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?  (Прочитано 2634184 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29679
    • CARclub.mk
Одг: Што ве нервира во сообраќајот? Што ве изнервира денес?
« Одговори #19575 на: 19 Септември 2019, 08:07:17 am »
Пред година-две бев на отворен ден во ЦУКС, и баш прашав за Зелен Бран.

Ми одговорија дека Зелен Бран е малку застарен концепт, баш поради причината што ја кажа Симо - со зелен бран на Партизанска, на последните два семафори ќе биде кркљанац и тесно грло и заглавено. Поентата на системот е да го изрегулира и да го „испегла“ сообраќајот низ цел град, за да се елиминираат оние класични гужви со 4-5-6 чекања на семафор.

И стварно, мене тоа одамна ми се нема десено. Обично чекам еднаш, мооожеби два пати на семафор, и тоа ако ептен фатам некоја гужва.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #19576 на: 19 Септември 2019, 08:16:52 am »
дека работи ЦУКС, работи
како работи и дали работи по личен ќеф, не знам

пред 2 дена, чекав на семафорот на Зеро и не се пушти како што му е редот, туку скокна еден круг, затоа што под Влајко и од спротива имаше многу коли насобрано
истото ми се случи приквечер кај народна банка, каде приоритет се даде на оние кои одеа од мавровка и од олимписки
семафорот кај веро тафталиџе во зависност од сообраќајот ваљда има различен режим, оние кои одат од ЃП према центар некогаш чекаат за приклучување према педагошка, а некогаш семафорот се вклучува заедно со право

вчера конкретно, приметив дека невообичаено долго траеше семафорот од позади капиштец према љуц, дури почнаа да свират паметњаковичи, ваљда за да го ресетираат семафорот, ама помина делегација, така да раскрсницата не ја регулираше жатсо, туку ја изрегулираа семафорски

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #19577 на: 19 Септември 2019, 08:23:02 am »
Пар интересни дискусии имаше тогаш. На пример, кажаа дека и покрај направените велосипедски патеки, велосипедистите не ги користат.

Интересен момент беше и идејата да се врзе ЦУКС со системот за следење на автобуси на ЈСП, но дека имале проблем со GPS уредите во автобусите на ЈСП. Идејата е кога ќе се забележи дека автобус се наближува до семафор, семафорот да остане зелен уште 5-10 секунди, или колку и да е потребно за да помине автобусот. Супер идеја, реално. Арно ама, GPS уредите во самите автобуси наводно биле непрецизни и некои од нив имале отстапки и до 200 метри.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10969
  • 430i
« Одговори #19578 на: 19 Септември 2019, 08:26:45 am »
Пар интересни дискусии имаше тогаш. На пример, кажаа дека и покрај направените велосипедски патеки, велосипедистите не ги користат.
тие семафори не користат, патеки ќе користеле...

али зомбијава со ел.скутери се посебна прича, прашање на денови е кога ќе се пишува за трагедија и кога ќе почне да „се запалува“ интернетот и да се бара одговорности и ставање во некаква законска рамка
ај може не денови, заладува сега, ама пролетоска...

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #19579 на: 19 Септември 2019, 08:31:40 am »
Пред некој ден во Скопје едно типче качено на таков електричен скутер си шпарташе по улица, ај што не смеат да се движат во сообраќај, не беше никако одбележан нити светло нити било што, нема ни ретровизори на тоа чудо, на секое престројување се врти позади... Катастрофа..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #19580 на: 19 Септември 2019, 08:36:02 am »
тие семафори не користат, патеки ќе користеле...

али зомбијава со ел.скутери се посебна прича, прашање на денови е кога ќе се пишува за трагедија и кога ќе почне да „се запалува“ интернетот и да се бара одговорности и ставање во некаква законска рамка
ај може не денови, заладува сега, ама пролетоска...

Мене тротинетите не ми сметаат, барем не до толку.

Јас некако ги есапам како точаци и ги ставам во истата категорија. Јас да имам електричен тротинет (и најверојатно ќе имам, здравје, ќе видиме) ќе го возам исто како што возам точак - или по велосипедски патеки (хеј, коа веќе не ги користат тие што треба...) или ако веќе по улица, тогаш најблиску што може до десен раб, и секако, во насока на сообраќајот...

BTW, летово неколку пати ми се случува точак да ми вози во спротивна насока. Не знам дали е тренд, дали е некоја нова финта, ама до сега не сум го приметувал толку.. Особено језиво кога е во моја десна кривина.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #19581 на: 19 Септември 2019, 08:43:06 am »
Чисто спомни им во ЦУКС  дали и копче на семафорон пред стара америчка амбасада е исто застарено решение.

Тотален идиотизам е да го чекаш у 4 сабајле кога ни куче нема на 100м, а не човек.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #19582 на: 19 Септември 2019, 08:43:16 am »
Сабајлево у кола на радио слушнав дека ќе се става предметов со тротинетиве на "тркалезна маса" во центарот за безбедност во сообраќајот или како год се вика, ако точно слушнав.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #19583 на: 19 Септември 2019, 08:44:02 am »
Кај точаците солидни ~40% возат како улави, и затоа се (сме) толку омразени. Ама со тротинетиве е ужасија. Јас на прсти бројам колу тротинети сум видел нормално да се однесуваат. Се улаво, контрасмер, без проверка влага во улички, се престројува без ретровизор, страшно страшно. И тоа се солидни ~80% од тоа јас што сум видел да е будало. Па и деца ги возат, жени, млади неписмени, тоа се нема поим од правило, битно се качило и се плетка по улицата како мува без глава.

Пола се вакви:

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6480
« Одговори #19584 на: 19 Септември 2019, 09:16:44 am »
Имам поминато преку 400км со ел. тротинет последниве 2-3 месеци и од она што можам да кажам е дека сељак може да биде и пешак и велосипедист и возач на автомобил и возач на ел. тротинет. Процентот на говеда без памет е ист. На пример возиш со тротинет на велосипедска патека и пред тебе имаш другарчиња си прават муабет со 10км/ч еден до друг, и ти фактички мора да влагаш во лента за автомобили за да ги поминеш говедава. Па имаш исто така глуперди што не знаат да возат тротинет и во секој момент очекува дека ќе се утепаат на лице место.

Доколку сите се придружуваат на најосновното правило во сообраќајот, голем број на несреќи и нервози ќе се сведат скоро на нула. А тоа е секогаш вози на десниот раб. Ако некој има пред тебе претекни го и повторно оди на десно. Секогаш ќе има некој побрз од тебе, нема курот да ти падне ако возиш на работ од патот или на втора лента. Ова правило важи и за пешаци, автомобили, велосипедисти.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #19585 на: 19 Септември 2019, 09:50:05 am »
Велосипедистите не есапат пешаци.
Колите не есапат велосипедисти.
Пешаците не есапат коли.
Тротинетите не есапат никого.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6453
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #19586 на: 19 Септември 2019, 10:08:39 am »
Тротинет можи, и вози секој, па направете есап.

Од вгодина напролет гарант ќе има протест како моторџиите, откако ќе загини некој тротинетист, со слоганот „и ние сме дел од сообраќајот“.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #19587 на: 19 Септември 2019, 10:08:55 am »
Јас би рекол дека велосипедистите не есапат никого. Сакаат да возат по коловозни ленти, а се лутат ако некој оди пешки по велосипедска патека. И не се спремни да делат со тротинетџии.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10462
« Одговори #19588 на: 19 Септември 2019, 10:56:35 am »
Чисто спомни им во ЦУКС  дали и копче на семафорон пред стара америчка амбасада е исто застарено решение.

Тотален идиотизам е да го чекаш у 4 сабајле кога ни куче нема на 100м, а не човек.
добро решение, ама не е за нас, оти дечиштата си играа со тастерот, ќе помине ќе го стисне ќе си замине ( во правец за кој не му треба тастерот)... и затоа ги укинаја. онда рекорд е 2 ленри, а се влеваат 8 ленти, џабе зелен бран, ко ќе чекаш на рекорд...

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #19589 на: 19 Септември 2019, 10:59:02 am »

добро решение, ама не е за нас, оти дечиштата си играа со тастерот, ќе помине ќе го стисне ќе си замине ( во правец за кој не му треба тастерот)... и затоа ги укинаја. онда рекорд е 2 ленри, а се влеваат 8 ленти, џабе зелен бран, ко ќе чекаш на рекорд...
Детето ќе стиска денес 10 пати и ќе си отиде, а ова проклетијава пали црвено на секои 3 минути 24/7....