Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492840 пати)

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #1155 на: 28 Мај 2015, 17:54:38 pm »
Клабери, едно прашање..
На Опел Корса 2004та година, имам некој проблем изгледа со предницата.

Имено, кога се симнувам од тротоар, поготово оние тротоари што не се закривени со благ пад, се слуша јако лупање напред десно.
Амортизери нови се ставени лани заедно со тие гумици - бафери ли поим неам што доаѓаат врз нив, па пред да одам кај што ги местев амортизерите, ако некој може да посочи што би можело да е проблем, да не ме репнат таму безвезе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1156 на: 28 Мај 2015, 18:01:14 pm »
Спиралата здрава е?

Ако е таа здрава, јас би рекол дека амортизерот е комплетно отиден и спиралата мава заради недостаток на дампирање. По описов, на тоа ми личи.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
« Одговори #1157 на: 28 Мај 2015, 18:22:22 pm »
Искрено не би знаел да кажам дали е здрава. Амортизерите се лани менувани како што кажав, првпат од како е купена колата.

Заборавив да кажам дека на технички пред една недела ми рекоа дека амортизерите се супер и подвозјето е добро. Малку иронично во однос на целава ситуација, ама така ми кажа човекот таму, а и пред да ја помине на лентата му напоменав да ги провери амортизерите.
Малку гугл срч сега ми откри дека е можно да има проблем со некојси држачи на спирала, ако добро преведов.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1158 на: 28 Мај 2015, 18:24:11 pm »
Оди на 2 места за подвозје и порвери дали ќе ти кажат исто.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
« Одговори #1159 на: 28 Мај 2015, 18:45:18 pm »
Спасибо другарче, читав сеа наназад во темава го имате спомнато сервисот во к. вода позади Пелагонија. Блиску ми е, ќе ја однесам на проверка деновиве.

Отсутен andreee

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #1160 на: 03 Јуни 2015, 17:29:14 pm »
Едно прашање:

Имам форд фокус 2002 и имам проблем кога при стартување на возилото кога воланот е до крај свртен дали лево или десно и поаѓам се слуса еден туп звук. Го однесов на мајстор и таму ми рекоа дека е до летвата им купив ја сменија и пак исто нема никаква промена.

Ќе може некој совет?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1161 на: 03 Јуни 2015, 18:47:44 pm »
Зглoб?

Отсутен andreee

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #1162 на: 03 Јуни 2015, 20:16:12 pm »
не е зглоб проверија, ми рекоа на друг сервис дека можно е нешто со амортизерот да е (дали има некој лагер на амортизерите?).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1163 на: 03 Јуни 2015, 21:17:13 pm »
Има, горно лежиште.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1164 на: 05 Јуни 2015, 08:57:58 am »
Како да знам дали спиралите се зрели за менување или не?

За амортизерите - нели - има тестови. А за спирали?

Дали е точно дека кога се менуваат амортизери треба у комплет и спиралите да се сменат?

Ако нешто значи, колата има поминато околу 150.000 км и подвозјето не е штедено.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #1165 на: 05 Јуни 2015, 09:21:25 am »
Кога ги сменив амортизерите на фордот, видов дека ми се омекнати спиралите, ги сменив веднаш по нив. Кога ќе седнев колата се наведнуваше во зголемен обем на страната на која сум јас, а тогаш тежев цирка 85кг. Колата имаше отприлика 220.000км, верувам беа оригиналните спирали. Заменив со Монро стандардни пружини, си се врати нормалната возна карактеристика. Тоа е моето сопствено искуство, доколку некој има друго слободно нека го сподели.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1166 на: 05 Јуни 2015, 10:25:23 am »

Дали е точно дека кога се менуваат амортизери треба у комплет и спиралите да се сменат?

Кога се менува најуваво е све да се смени. По можност спортски амортизери со спротски спирали.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1167 на: 05 Јуни 2015, 10:31:20 am »

Кога се менува најуваво е све да се смени. По можност спортски амортизери со спротски спирали.

how about no

:) Да се прашуваш ти, вака треба да го направам кокошарникот:

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1168 на: 05 Јуни 2015, 10:38:14 am »
Да бе, да личи на лош Голф :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #1169 на: 05 Јуни 2015, 10:41:38 am »
Мааалце понормален бандаж, да не излегува од крила и да не е толку голем, и таман!