Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492277 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #150 на: 19 Јуни 2013, 11:53:08 am »
Дап, јас бев пре-задоволен од нивната услуга. Јебига, различни искуства, добро е да се знаат и двете.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #151 на: 19 Јуни 2013, 12:05:44 pm »
Знам, и други имаше со добри искуства ... самошто незнам кај е проблемот ...

Едно знам дека на технички ако не им напоменеш (освен на АМСМ) не ги проверуваат амортизерите, освен ако од „чувство“ или „око“ не им заличат дека се за менување. А ако ги приметат така, најчесто се веќе на 10-30%. Па сеа ја имаш ситуацијата:

1. Амортизерите се за менување, ете решаваш да ги репарираш.
2. Најчесто не ги проверуваш откако ќе ги сменат(иако јас ги проверив и покажаа 75% и знаев дека ќе дојде до ова)
3. Носиш кола на технички и за да заштеди газдата на сервисирање на машината за проверка на амортизери, им наложува на вработените да избегнуваат проверка (освен нели од чувство и око а тогаш е веќе доцна) освек ако сам не си побара.
4. После неколку години веќе целата кола е нестабилна, и се донесува заклучок дека постапката мора да се повтори. А всушност цело време се вози со технички неисправни амортизери, освен првата година.

Инаку кога почнаа да ги фалат нивните репарирани амортизери, им напоменав дека имам поминато само 6000 км за тој период. Настана момент на тишина.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #152 на: 19 Јуни 2013, 21:04:49 pm »
амортизери на 147/156/166 се вадат за 1 час ако си аматер..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #153 на: 20 Јуни 2013, 05:59:06 am »
Ги репарирав :) Во авто-мобил.
Услугата онака, најпријателска иако дечките што работат таму од топлото ги имаше фатено некоја мрза, али средија работа  ;D
Мојот заден лев беше на 0, а десниот околу 50%.. а предните преку 60%, па затоа и многу често ми фрлаше по кривини, посебно кај што има дупки и не само задница туку цела кола... Е сеа после репарирање моите очекувања беа амортизерите да бидат минимум над 60% но не испадна така, задниот лев 54, а десниот 64.. И некако се разочарав малце али ај си викам да пробам.. Свртев некој круг и во споредба со предходно ТОП... Конечно ми држи колата колку толку и не ми клиза на секоја втора кривина. Дојдов до еден мазен асвалт и ај и таму да пробам како ќе се понаша, вртам десно малку побрзо него што треба, и ОП малце предницата занесе и после коа ми фрли задниот дел, исто ко зимоска на снег коа ке дигнеш рачна, но сето тоа би требало да е од гумите затоа што се престари, веќе 6-7 години и тоа зимски и тоа без шара  :)
Така да следно иде потрага по некои добри ефтини гумчиња  :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #154 на: 20 Јуни 2013, 08:19:34 am »
Која димензија на гуми бараш?

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #155 на: 20 Јуни 2013, 08:21:52 am »
Ja baram 205/60/15

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #156 на: 20 Јуни 2013, 08:28:15 am »
Имам 205/55/16 имаат уште шара. Ако ги сака некој нека ги земи.
Цена: Едно пиво.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #157 на: 20 Јуни 2013, 09:07:37 am »
Ги репарирав :) Во авто-мобил.
Услугата онака, најпријателска иако дечките што работат таму од топлото ги имаше фатено некоја мрза, али средија работа  ;D
Мојот заден лев беше на 0, а десниот околу 50%.. а предните преку 60%, па затоа и многу често ми фрлаше по кривини, посебно кај што има дупки и не само задница туку цела кола... Е сеа после репарирање моите очекувања беа амортизерите да бидат минимум над 60% но не испадна така, задниот лев 54, а десниот 64.. И некако се разочарав малце али ај си викам да пробам.. Свртев некој круг и во споредба со предходно ТОП... Конечно ми држи колата колку толку и не ми клиза на секоја втора кривина. Дојдов до еден мазен асвалт и ај и таму да пробам како ќе се понаша, вртам десно малку побрзо него што треба, и ОП малце предницата занесе и после коа ми фрли задниот дел, исто ко зимоска на снег коа ке дигнеш рачна, но сето тоа би требало да е од гумите затоа што се престари, веќе 6-7 години и тоа зимски и тоа без шара  :)
Така да следно иде потрага по некои добри ефтини гумчиња  :)

Амортизер под 65% не е веќе технички исправен. Бапка машината кај нив покажува малку повеќе % од технички, отприлика 5 процентни поени повеќе. Гумите дефинитивно играат голема улога, како и тоа во каква состојба ти е подвозјето....

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #158 на: 20 Јуни 2013, 09:23:38 am »
^^
Пошто и јас бев вчера со The Ghost, го прашав тој отприлика на колку % еден амортизер ке се познае дека нечини, ми рече за секоја кола е различно во зависност од тежината, големината на колата, пример за спарк може и под 40%  да падне, али генерално ако амортизерот бил под 45-40% веке требало замена или репарација.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #159 на: 20 Јуни 2013, 11:12:21 am »

185/65/14 или 185/60/14 сеедно само да имаат добра шара, и да не се мн стари :)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #160 на: 20 Јуни 2013, 12:06:10 pm »
Plakjam pivo,
Aj nekako prati gi, ama sto marka se i kolku se stari?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #161 на: 20 Јуни 2013, 12:08:28 pm »

уште распарот останаа,тие двете исти му ги дадов на едно другарче :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #162 на: 20 Јуни 2013, 13:59:04 pm »
Plakjam pivo,
Aj nekako prati gi, ama sto marka se i kolku se stari?

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,8712.0.html

Еве ти слики. Сите гуми се сликани.
Ете договори се со Смичка, помини земи ги.

Отсутен Auto

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 520
« Одговори #163 на: 21 Јуни 2013, 12:13:56 pm »
Изглеа ке треба да се мењаат амортизерите предни кај мене. Едниот е нула, шибнав во кратер пред некој месец и ете сеа покажа.. Планирам двата да ги сменам нормално.
Во сервисот кај олимписки на авто куќа што беше ми нудат два оргинал GM за 200 евра. Отидов преку улица, во авто лидер, Монро рефлекс 100 евра два. Ова се цени сосе монтажа.
Оргиналот се со 3 години гаранција, а Монро со 2. Вреди да даам плус 100 евра?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #164 на: 21 Јуни 2013, 12:26:10 pm »
Јас на 166-ката ставив монро рефлекс задни пред два месеци, амортизерите си се одлични. Јас наместо да дадам 100 евра плус за ГМ, би дал 100 евра плус за да ги сменам и задните :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.