Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492765 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #135 на: 25 Мај 2013, 16:39:17 pm »
Вака се работи подвозје во белиот свет:
http://www.mkivsupra.net/vbb/showthread.php?118573-Center-Gravity-chassis-tuning-experience

Center Gravity chassis tuning experience

I decided to get the Works done, corner weight, ride height and full geometry set up at Centre Gravity by Chris Franklin.

What an experience, got there at 9.30am and we finished by 7pm, that's with 20 min lunch.

My car drives... I'm lost for words, like a dream. I highly recommend the ''works''. Forget the Four wheel alignments, not a patch on Center Gravity set up, especially for the track/high speed enthusiasts.

http://www.centergravity.co.uk

Chris is so dedicated and meticulous in is work, that i could not believe the amount of work involved to have chassis tuning. There's me thinking ill be done by lunch time.

Chris is the sort of chap that wants, ''you'' to have a hands on working experience on your car so be prepared to get your hand dirty. (if you wish)

What i have done is a step by step photo shoot of work carried out, as best as i could.

First thing Chris does before we drive car on, is to do a true flat level platform with laser line.

He then measures car ride height as is from factory points and enter data on spec sheet.

All them weights represents me.

Weight in boot represents full fuel tank.

Tyre pressure check and adjust. Rotation, tyre size, tread dept, manufacture date, compound and tyre condition/wear all entered on speck sheet.

Chalk up all tyres for later test drive. (camber optimization)

Roll car back and forth to allow car to settle down on its damper and struts and then re measure ride height.

Raise car, take wheels off, free up, oil up and released coil springs.

Punch marked before adjustments.

Set ride heights, measure up and set slope.
Test drive to settle

Finley adjust spring heights to get less then 5% differences.
Undo one side of front/rear anti roll bars so we see pure corner weight.

The scales

Level car again with laser leveler.

The car weighs 1541 kg total and you can also see each corner weight.

With my weight 1675 kg

After some adjustments and rolling car back and forth, this was the final cornering weight settings. Sorry flash got in the way.

Now we move on to geometry settings.

We did a Turn routine to check toe and caster called, ''20 degree turn routine''
When we got a base line reading, we discussed target settings.
Chris set up to adjust rear camber an toe -2 1/4 degree.
Then front camber an toe.
Final 20 degree turn routine.
Report, test drive and chalk mark.

The finished stance.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #136 на: 25 Мај 2013, 16:45:04 pm »
суспензија и управување се најбитни ствари у секоја кола јебеш мотор, мотор евентуално на второ место

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #137 на: 25 Мај 2013, 17:26:57 pm »
^Никако да го сфатат тоа америте. ;D

Одлична работа завршил момаков.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #138 на: 25 Мај 2013, 17:46:40 pm »
Да бе, затоа коси корветата се пред себе...

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #139 на: 25 Мај 2013, 17:47:28 pm »
One in a million.. 

Отсутен DARK MK1 GTI

• Сениор
  • Пораки: 5087
« Одговори #140 на: 25 Мај 2013, 17:52:16 pm »
U pic , i ja vaka ke pravam :D

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
« Одговори #141 на: 19 Јуни 2013, 04:50:20 am »
Ааа добро место за репарирање?? Моите најверојатно се веке репарирани, али се надевам нема везе тоа..
И цена, за сите 4 или само за 2??

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #142 на: 19 Јуни 2013, 10:22:08 am »
Репарирање на што?

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
« Одговори #143 на: 19 Јуни 2013, 10:35:45 am »
Репарирање на што?

ХахахахА... За амортизерите :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #144 на: 19 Јуни 2013, 10:44:02 am »
Ghost, прочитај ја темата, си пишува.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
« Одговори #145 на: 19 Јуни 2013, 10:59:17 am »
Прочитано :)
Се јавив во авто-мобил, за 1300 ден (комад) ми даваат 2 год гаранција, а кај сашо во кисела вода 1 год гаранција... Така да пчанирам да идам денес до авто мобил и да ги репарирам... Ако има некој друг искуство со нив нека пише... Дали траат, дали се добри во работата и слично... :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #146 на: 19 Јуни 2013, 11:06:12 am »
Амортизери и репарирање  ... Епа после 1 година откако ги репарирав едниот амортизер е на 62 а другиот на 57 %.
Бев до Авто Мобил да се распрашам за активирање на гаранцијата за репарираните амортизери, и ако покаже под 65% може да ми ги сменат или да ми дадат попуст за нови. Газдата пробуваше нешто паметен да ми се прави, али мене не може тој филм да ми тера ... ми вртеше муабет како во стилот демек ти сакаш да ги возиш амортизерите и после да ми ги рекламираш како неисправни ... што јас ладно му одговорив дека не е моја одговорност што нивниот производ т.е. услуга се покажала како неквалитетни.

Ова е моето искуство со репарирани амортизери. Инаку платив 4200 за предни пар, наводно поради тоа што им требало повеќе време, иако ги сменија за најмногу 1 саат. За таа цена и те како сега ќе се расправам со нив и ќе барам попуст на нови. Ако не дал Господ инспекции и вакви форуми ако се покажат непрофесионални.

Отсутен The Ghost

• Јуниор
  • **
« Одговори #147 на: 19 Јуни 2013, 11:39:09 am »
Амортизери и репарирање  ... Епа после 1 година откако ги репарирав едниот амортизер е на 62 а другиот на 57 %.
Бев до Авто Мобил да се распрашам за активирање на гаранцијата за репарираните амортизери, и ако покаже под 65% може да ми ги сменат или да ми дадат попуст за нови. Газдата пробуваше нешто паметен да ми се прави, али мене не може тој филм да ми тера ... ми вртеше муабет како во стилот демек ти сакаш да ги возиш амортизерите и после да ми ги рекламираш како неисправни ... што јас ладно му одговорив дека не е моја одговорност што нивниот производ т.е. услуга се покажала како неквалитетни.

Ова е моето искуство со репарирани амортизери. Инаку платив 4200 за предни пар, наводно поради тоа што им требало повеќе време, иако ги сменија за најмногу 1 саат. За таа цена и те како сега ќе се расправам со нив и ќе барам попуст на нови. Ако не дал Господ инспекции и вакви форуми ако се покажат непрофесионални.

Де бе 4200 за предни... сега е 2560 (пар) задни и околу 2800 за предни.. Незнам зашто си платил толку.. Сеа се јавив и во зајо, кај нив е 1000че по комад.. е сеа уште да се решам кај да ги носам, и ги оправам колку толку :)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #148 на: 19 Јуни 2013, 11:43:58 am »
Alfa 147

Тоа им било проблемот. Сеа 4200 алфи има да им искочат низ гзот.

п.с. направи си услуга и побарај, ако решиш да ги репарираш, ведаш да ги стават на тестер да видиш колку ќе покажат. Кога ќе дојде време за технички на регистрација побарај  да ти ги проверат колку % се за да знаеш на што си.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #149 на: 19 Јуни 2013, 11:50:22 am »
Пу јаз’к... Мислам Класниот дека за Леонтина зимаше некакви амортизери кај нив, и колку шо ми текнуе, задоволен беше и од услуга и све...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.