Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 492861 пати)

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #2070 на: 29 Јануари 2020, 14:17:46 pm »
Јас не знам зошто Симо ги рангира ОЕМ амортизерите така ниско, мене нитунедни афтермаркет не ми траеле колку фабричките.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Тоа е мое лично генерално видување. Не се ниско ОЕМ. Оние над ОЕМ ги мислев перформенс варијантите на реномираните производители. Секако, кај ОЕМ може да си дојдат и ОЕМ риплејсмент амортизерите од перформанс брендовите како Monroe, KYB, Bilstein, Sachs итн (истите често произведуваат и ОЕМ амортизери). Некои луѓе имаат одлични искуства и со амортизери кои се поефтини од ОЕМ, но кога парите не би биле проблем, јас така би ги рангирал. Кога имаш ограничен буџет, потесна е разликата, па ќе кажеш „ок, добри се и старлајн или НБНФ, бољи се од издишан амортизер“.
Другар фала на одговорот.
Точно дека нема да жалам пари кога ке ги менувам амортизерите. Но мене ме.интересираше кој амортизери се подобри од овие што ги продаваат кај нас како брендови САКС, МОНРО, БИЛШТЕИН...или некој друг бренд.
Каде кај нас ги продаваат, гаранција, монтажа.
Не сум баш за да порачувам сам од нет, ниту пак сум познавач на овие работи затоа тука се обратив за помош.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #2071 на: 29 Јануари 2020, 14:31:00 pm »

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #2072 на: 29 Јануари 2020, 14:32:00 pm »
Јас не знам зошто Симо ги рангира ОЕМ амортизерите така ниско, мене нитунедни афтермаркет не ми траеле колку фабричките.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Тоа е мое лично генерално видување. Не се ниско ОЕМ. Оние над ОЕМ ги мислев перформенс варијантите на реномираните производители. Секако, кај ОЕМ може да си дојдат и ОЕМ риплејсмент амортизерите од перформанс брендовите како Monroe, KYB, Bilstein, Sachs итн (истите често произведуваат и ОЕМ амортизери). Некои луѓе имаат одлични искуства и со амортизери кои се поефтини од ОЕМ, но кога парите не би биле проблем, јас така би ги рангирал. Кога имаш ограничен буџет, потесна е разликата, па ќе кажеш „ок, добри се и старлајн или НБНФ, бољи се од издишан амортизер“.
Другар фала на одговорот.
Точно дека нема да жалам пари кога ке ги менувам амортизерите. Но мене ме.интересираше кој амортизери се подобри од овие што ги продаваат кај нас како брендови САКС, МОНРО, БИЛШТЕИН...или некој друг бренд.
Каде кај нас ги продаваат, гаранција, монтажа.
Не сум баш за да порачувам сам од нет, ниту пак сум познавач на овие работи затоа тука се обратив за помош.

Tuka obrati se, ke go dobies seto pogore napisano  ;D
http://www.amortizeri.com.mk/

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #2073 на: 29 Јануари 2020, 18:52:54 pm »
Ако си од Скопје, прашај за цени и во Амстронг.

Секако сите сервиси ако се решиш за Монро зимаат од Автолидер, обавезно и гаранцијата мора да е од таму.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2074 на: 29 Јануари 2020, 18:59:53 pm »
Јас денес тртнав задни Monroe OESpectrum на 147цата, во недостаток на билштен б4. Ќе видам што ќе рече колата..
 https://www.monroe-oespectrum.com/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #2075 на: 29 Јануари 2020, 20:11:45 pm »
Јас ставив и предни и задни монро рефлекс пред 55 000 км, три ипол години . Уште добро фукнционираат.
Овие некоја нова технологија им се?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2076 на: 29 Јануари 2020, 21:07:06 pm »
Јас ставив и предни и задни монро рефлекс пред 55 000 км, три ипол години . Уште добро фукнционираат.
Имаат некои иновативни работи, наменети се за „премиум“(дик трејси ин колд вотер) сегмент, глобално ги рекламираат со 5 години гаранција, итн, итн.. треба да се добри, ќе видиме. Reflex можда подобро ќе легнеа со Bilstein  B4  предните, но првата кратка вожња покажа дека и овие не се „желе“.  Здравје, да си ја земам колата од мајстор, па да повозам малце и ќе споделам повеќе инфо како субјективно ги чуствувам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
« Одговори #2077 на: 29 Јануари 2020, 21:08:50 pm »

Секако сите сервиси ако се решиш за Монро зимаат од Автолидер, обавезно и гаранцијата мора да е од таму.
Според ова повеќе членови што имате пишувано препорачувате монро да ставам ? Е сега гасни или уљани? Што е разликата и кои се подобро?

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
« Одговори #2078 на: 29 Јануари 2020, 21:16:08 pm »
Имаат некои иновативни работи, наменети се за „премиум“(дик трејси ин колд вотер) сегмент, глобално ги рекламираат со 5 години гаранција, итн, итн.. треба да се добри, ќе видиме. Reflex можда подобро ќе легнеа со Bilstein  B4  предните, но првата кратка вожња покажа дека и овие не се „желе“.  Здравје, да си ја земам колата од мајстор, па да повозам малце и ќе споделам повеќе инфо како субјективно ги чуствувам.
Bilstein kade se prodavaat vo sk?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2079 на: 29 Јануари 2020, 21:24:09 pm »

Според ова повеќе членови што имате пишувано препорачувате монро да ставам? Е сега гасни или уљани? Што е разликата и кои се подобро?
Monroe имаат три нивоа на амортизери, имаш онлајн каталог да видиш за твоето ауто што нудат:
Original - ОЕМ замена https://eu.monroe.com/en-emea/product/monroe-original
Reflex - малку полош дампинг, во замена за подобра контрола и прецизност при управување. https://eu.monroe.com/en-emea/product/monroe-reflex
OESpectrum - усовршена варијанта, која нуди подобрен квалитет на возење https://eu.monroe.com/en-emea/product/monroe-oespectrum

Гасни, секако Азотот во амортизерите е наменет да не се пењави уљето во нив, и со тоа да не се намалува нивната ефикасност. Види на видеово кога ќе го „напумпа“ под притисок амортизерот: https://youtu.be/UWQXEhi0DzM

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2080 на: 29 Јануари 2020, 21:24:42 pm »
Единствено битно прашање за темава!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2081 на: 29 Јануари 2020, 21:27:46 pm »

Во Боговиње :) За мене побитно е: Каде се продаваат Bilstein B8 за 159-ка.

Отсутен Panda993

• Јуниор
  • **
« Одговори #2082 на: 29 Јануари 2020, 21:44:54 pm »

Во Боговиње :) За мене побитно е: Каде се продаваат Bilstein B8 за 159-ка.
Tamu ne bi odel sigurno.
U bogovinje ke.gi stavish I nedaj boze da se.rasipat tamu garancija ne.vazi...

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #2083 на: 30 Јануари 2020, 08:16:38 am »
не знам зошто не би одел ако се поставени на мапата на официјалниот сајт на билштајн
покрај Боговиње, тука вели и дека Бенфико во Скопје ги нудат

https://www.bilstein.com/int/en/about-us/find-our-retailers-and-experts/

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #2084 на: 30 Јануари 2020, 11:27:50 am »
Зошто и за официјални увозници на лагери СКФ беа најдени фалсификати.

Муабетот, дека е ок да провериш кој е официјален ок е ама у државава, се е можно.