Автор Тема: Амортизери, Спирали, Суспензија  (Прочитано 490643 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Амортизери, Спирали, Суспензија
« Одговори #975 на: 05 Декември 2014, 19:42:45 pm »
Што глупост ти направиле?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #976 на: 05 Декември 2014, 21:45:03 pm »
Не. Обично прво задните откажуваат први.

Велештрумф, што значи „подослабени“? Кој метод за проверка го користеше? Препорака, оди во PSS на зајчев рид, нека ти ги измерат и отштампаат даташит со вредности.

Ако вредностите се приближно исти на левата и десната страна, и дампинг вредностите се високи - не се секирај. Многу е побитно по осовина да ти биде ист дампингот отколку да се рамномерно ослабени напред и назад. Ако се истрошени во таа мерка да бидат за промена само задните - само тие смени ги.

Технички преглед :)

Регистрирав колата во саботата во Аутомакедонија, па ми ги замолив да ми направат и технички, иако не требаше (имав лист од ПСС дека нареден технички е во 2015), ама сакав да ја проверат колата, оти пак не’ чека долг пат за некој месец. Методот, шо знам, оној со вибрирачки плочи, како што се тестираат амортизери :)

Предните се малтене исто „истрошени“, ама се во зелена зона (L: 66; R:65).
Задните имаат некоја (не многу голема) разлика меѓу нив, башка се послаби од предните и се во жолта зона (L:54; R:49).

Ми рекоа дека нема потреба сега да ги менувам, ама да ги имам на ум за наредната година.

Чудно обично предните први откажуваат ??? И така сте 2+1 така да нема да имаш многу секирации за позади. Избегавај да ја товариш премногу ако закаш да ги заштедиш. Ако сакаш распрашај се за тоа колку пари се во Авто Лидер и другиве за амортизери па види си. Ако се до 100 евра и монтажата не подразбира вадење се и сешто од позади тогаш земи си, ако не стави си го to-do листа.

И ја ќе речев дека за предните, поише е проблем тешкиот мотор ;)
Проблем ќе биде избегавањето да се товари многу, оти ќе товариме многу, башка и куфер на кров :)

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3595.msg657159.html#msg657159

Од тука па надаље има опишано, да не повторувам пак...

Прееска бев до сервисот на АвтоМобил во Аеродром, да праам уште еден тест на амортизерите.

На мое големо негативно изненадување, таа машина измери уште послаби вредности од таа во АМ. Значи знам дека се подослабени амортизерите, ама според таа во АвтоМобил испадна дека предните се под 50%, а задните се едвај на 20%, што рака на срце, не ми се верува баш. Бев да тестирам малце на Водно, и да, има разлика, знае да забега задницата во случај на ригорозно возење, ама при нормална вожња, нема никаква разлика.

Во сабота ќе отидам на уште неколку места да ги тестирам, па да видам што понатаму, оти не ми е баш свеедно да идам на долг пат, ако не е се' у ред со колата.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,3595.msg658419.html#msg658419
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #977 на: 09 Декември 2014, 22:25:27 pm »
Предните амортизери ми се истечени и предницата ми е многу издигана како брод е.
Дали е можно поради тоа што се истечени амортизерите да е издигана и дали ако ги сменам со нови колата ќе се спушти на нормала??

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #978 на: 09 Декември 2014, 23:34:04 pm »
Да не ти е пропадната задницата,предницата неможе да се крене освен ако имаш мењато спирали или си ја олеснил напред,спиралата ја одредува висината а амортизерот одредува мин. и макс. гревање и спуштање на колата.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #979 на: 10 Декември 2014, 20:23:06 pm »
Значи не ќе да е до тоа.
Да барам комплет четири пониски спирали и да ја спуштам, а и амортизери напред треба да менувам.

Ако ставам пониски спирали напред дали да купам и покуси амортизери или да си ставам стандард фабрички??

• Сениор
« Одговори #980 на: 10 Декември 2014, 20:25:15 pm »
ако најдеш скратени земај не му ја мисли,таман ќе си легнат со пократките спирали.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #981 на: 10 Декември 2014, 21:19:36 pm »
Барај кратки, не скратени.

• Сениор
« Одговори #982 на: 10 Декември 2014, 23:01:42 pm »
Од поефтините варијанти имаш некој моделчиња на TA technix,или малце посолени Koni Sport кој се и до 40мм пократки ,за што кола се работи?

едит-најдов,еве ти за твојата од буџет опцијата  ;D

http://www.tatechnix.de/tatechnix/gx/product_info.php/info/p1020_ta-technix-sport-suspension-kit-daewoo-lanos-klatf-40-40mm.html

Отсутен k3b

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 115
« Одговори #983 на: 23 Декември 2014, 03:13:53 am »
Ми треба мала помош , од пред некој ден почнав да слишам некакво крцкање ( претпоставувам амортизери се во прашање) пошто најчесто се осеќа на дупки легнати полицајци и слично,

Не сум бил да проверам чисто информативно некој искуство да сподели сличен проблем , го средил проблемот сам и слично

Се работи за ibiza 6l 2008 модел

Благодарам

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #984 на: 23 Декември 2014, 03:25:15 am »
може да е било што,прво што ја би проверил се стабилизатори

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #985 на: 23 Декември 2014, 04:39:08 am »
А можно е и буфери
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #986 на: 23 Декември 2014, 07:39:54 am »
Гумици на балансштангла. Од таму почни, најефтино е да ги подмачкаш нив.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3926
« Одговори #987 на: 23 Декември 2014, 09:34:31 am »
А може да се и чаури...
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #988 на: 23 Декември 2014, 09:54:55 am »
Кој со што си имал мака...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4042
  • MadaFunker
« Одговори #989 на: 23 Декември 2014, 12:57:22 pm »
Појди и среди си го проблемот друже, вака само можеме да нагаѓаме
New blood of old school