Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1665039 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #9480 на: 07 Јули 2017, 14:15:34 pm »
Зависи кои монитори, има некои полесни се за отворање, само капак имаат.

Не знам какви се тие бубачки .. 30 години сум во струката бубачки немам видено од монитор да искачаат ;D

Return of the Bubacki ;D
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #9481 на: 07 Јули 2017, 14:33:51 pm »

Dell Ultrasharp 2209WA

Зависи кои монитори, има некои полесни се за отворање, само капак имаат.

Не знам какви се тие бубачки .. 30 години сум во струката бубачки немам видено од монитор да искачаат ;D

Return of the Bubacki ;D

И јас у толку години, првпат глеам... А не искачаат маега им, се шетаат у него >:(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #9482 на: 07 Јули 2017, 14:38:45 pm »
Гледам има некои отвори, пробај со воздух издувај ги .. ако неќе ни така ја би ги остаил, нек се деца радују, не би експириментирал на ваков монитор со пипс и остала хемија.

edit : Некој со иста мака ко твојата :)

https://superuser.com/questions/76153/removing-dead-thunderflies-stuck-inside-an-lcd-monitor
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #9483 на: 07 Јули 2017, 15:56:01 pm »
потопи го во када, ќе се удават
после ќе го исушиш мониторот

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6405
« Одговори #9484 на: 07 Јули 2017, 16:09:29 pm »
Има во земјоделски аптеки Неопетроид прашак,  стави во црна вреќа однего и затвори го,  за да се умртви се шо е внатре  па ќе ги издуваш рајат после.
Едит,  баш сеа прскаме кај другар во двор со таков

« Последно менување: 07 Јули 2017, 16:16:56 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #9485 на: 07 Јули 2017, 17:12:58 pm »
Лаптоп Toshiba C55 A 199, вентилаторот почна да произведува некои звучи и почна да вибрира кога процесорот бара од него да работи во највисока брзина (му смета и на HDD со вибрациите, па прикочува компјутерот).

Го отворив лаптопот и го исчистив комплетно системот за ладење, засега не уклучил во највисока брзина и не прави проблем, но не е трајно решение. Моето прашање до вас е следното:

Како перманентно решение е купување на нов вентилатор од интернет (во сервис не ми се носи компјутер за толку банална работа, да ми ги измешаат шрафчињата и да ми скршат жабици), па имам две опции: нов заменски или половен оригинален, иста цена се.

Со оглед на тоа што работните саати на хард дискот се околу 260 денови, толку работел и оригиналниот вентилатор. Половниот е веќе работен, и не знам колку ќе издржи, а кинескиот... па ич не знам колку ќе издржи. Што би ме советувале?
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7269
« Одговори #9486 на: 07 Јули 2017, 18:39:28 pm »
Мојот вентилатор на напојувањето што е, стар е колку што е и компјутеров, од септември 2012 година. Пред две години отприлика прв пат почна да бучи и тоа саглам бучава вадеше.
Тогаш го отворив, исчистив, капнав неколку капки машинско уље на осовината, работеше скоро година ипол, зимово пак ми пробучи, пак истата постапка ја направив, еве го веке 7 месеци ме тера. А го чистам двапати годишно целиот компјутер од прашина.

Ако можеш да го извадиш и расклопиш, направи го ова, би требало да биде потоа ок, барем година-година ипол.
Мене целата процедура на вадење, подмачкување и вракање назад ми е негде 40-45 минути.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #9487 на: 07 Јули 2017, 18:51:54 pm »
Сум правел и јас така на десктоп компјутери, ама ова вентилаторче е запечатено, нема пристап до осовинчето. И тоа не е трајно решение, бидејќи поделикатни ствари има во лаптопот, и не ми се отвара еднаш годишно за подмачкување.

На десктопот ми се дешаваше тоа зошто со усисивач го провртував вентилаторот над максимум вртежите што може да ги поднесе, зошто не ми текнуваше дека тоа е можно тогаш ;D Овој не е чепкан ама видел некоја мака ваљда, и сибал мајката.

Иначе, вентилаторче за десктоп е 60-100 денари, купи си од локален компјутерџиски дуќан и смени го тоа што го подмачкуваш, следен пат наместо да бучи, може ич да не проврти на палење. :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #9488 на: 08 Јули 2017, 02:28:01 am »
Мојот компјутер не го чистам со правосмукалка, туку со пумпа за кола, јас пумпам, друг го држи цревото и го насочува насекаде каде што има прашина, па тој ете пробучи, а пред 1 година ми рикна и вентилаторот на процесорот, така изненадно си престана да работи, првин почнуваше да се пали и гаси во рандом периоди и на крај престана целосно да врти и замириса на изгорено.
Така да не верувам дека е до тоа, дека си ги провртел, туку едноставно му дошол денот. И кај мене постојано работи компјутеров, просек 12-14 часа работи и сакаш нејкеш, ке дојде момент ке откаже, ме мрзи да пресметувам колку вртежи имаат направено моиве вентилатори :D

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #9489 на: 08 Јули 2017, 04:00:19 am »
Лаптоп Toshiba C55 A 199, вентилаторот почна да произведува некои звучи и почна да вибрира кога процесорот бара од него да работи во највисока брзина (му смета и на HDD со вибрациите, па прикочува компјутерот).

Живи глупости. Компјутерот ти кочи бидејќи процесорот влегува во режим на thermal throttling.

Го отворив лаптопот и го исчистив комплетно системот за ладење, засега не уклучил во највисока брзина и не прави проблем, но не е трајно решение. Моето прашање до вас е следното:

Ја смени ли и термалната паста ? Дали ги провери бакарните цевки и ладилникот за физички оштетувања ? Дали провери како лежи лежиштето од кулерот врз процесорот ?
За термална паста користи барем најмалку некоја од евтините од Кулермастер, поевтини не. Најевтината од Кулермастер ќе ти заврши работа сосема солидно за тој лаптоп и за таа намена.
Трајно решение за да не ти грее лаптопот - нема. Лаптопот како и десктопот, редовно се чисти од прашина и му се менува термална паста.
Башка, лето е.

Како перманентно решение е купување на нов вентилатор од интернет (во сервис не ми се носи компјутер за толку банална работа, да ми ги измешаат шрафчињата и да ми скршат жабици), па имам две опции: нов заменски или половен оригинален, иста цена се.

Ако мислиш дека ти нема да измешаш штрафчиња, тогаш среди си го сам лаптопот. Не знам зошто воопшто спомнуваш сервиси.
Друга работа - од каде си толку сигурен дека ќе ти измешаат штрафчиња и ќе ти искршат жабици ? Ако го носиш во некој рандом новоотворен сервис во Свирипичино со катаљарда часови поминати без ниедна клиентела во него и со сервисери што во живот поправале само П3 и П4 лаптопи и десктопи, тогаш тоа е твој проблем

Со оглед на тоа што работните саати на хард дискот се околу 260 денови, толку работел и оригиналниот вентилатор. Половниот е веќе работен, и не знам колку ќе издржи, а кинескиот... па ич не знам колку ќе издржи. Што би ме советувале?

Терај со оригиналниот. 260 работни дена се пичкин дим за тој вентилатор.
« Последно менување: 08 Јули 2017, 04:08:50 am The Seventh Son »

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #9490 на: 08 Јули 2017, 04:15:33 am »
Сега прерачунав кај мене, од септември 2012 година до сега 5 години се поминати, тоа се 1800 денови. Просекот ми е меѓу 10 и 15 часа дневно да работи компјутерот, ајде ке земам среден просек 12 часа.
1800х12=21600 часови
21 600 х 2000 вртежи = 43 200 000 вртежи има досега ми имаат направено вентилаторите

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30810
    • CARclub.mk
« Одговори #9491 на: 08 Јули 2017, 09:08:31 am »
Pro tip. Не го гаси воопшто компјутерот. :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30810
    • CARclub.mk
« Одговори #9493 на: 08 Јули 2017, 14:23:17 pm »
Ако веќе работи компјутерот 15 саати на ден, не гледам поента да се гаси. Јас компјутерот не го гасам. Истото важело со сите компјутери што сум ги имал во прошливе 15-16 години. Секогаш сум инсистирал на тивки делови, баш заради тоа.

Моментален uptime ми е околу 20 дена.

Отсутен FiLo

• Легенда
« Одговори #9494 на: 08 Јули 2017, 15:47:06 pm »
Па додека спијам е изгаснат. За преку ден, мониторот е наместен да се гаси после 15 минути, додека компјутерот ми е наместен после 3 часа да влезе во стенд бај.
Некогаш и влегува, затоа и го велам тој просек.
Може и грешам, ама мислам дека сепак подобро е да го уклучам и да работи 10 часа, него 5-10 пати во денот пали-гаси да правам.
Незнам, можеби и не му смета пали-гаси, не сум се замарал.

Додуше ова со пали-гаси ми било мачење заради хард дискот, време му требаше од палење до стабилизирање за да можам да го користам, особено последните две години (сепак 4 години не беше форматиран) и некогаш знаеше и до 5 минути да го чекам за целосно да се стабилизира.

Сега со ССД-то препород, за 50 секунди се уклучува и веднаш е спремeн за користење и отворање на се и сешто.