Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1658316 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55325
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7950 на: 15 Октомври 2015, 14:06:45 pm »
Важно и се гледа крајот...

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #7951 на: 15 Октомври 2015, 14:07:03 pm »

Ова е од технички универзитет. Базирано на податоци од логови.    :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #7952 на: 15 Октомври 2015, 14:14:20 pm »
Шуќур ја исфрлиле десктоп апликацијата. Уште законски да се забрани и топ сме.
Прекрасно образложено.
Прекрасно образложено образложението ;D
:)

Озбилно сега, ова ссд Тошиба https://www.euronics.lv/t/83986/arejie-cietie-diski/ssd-cietais-disks-256gb-554-512-mb-s-toshiba/hdts325ezsta како е во споредба со кингстонот и самсунгот? Некаде измеѓу?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34532
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7953 на: 15 Октомври 2015, 14:16:30 pm »
Вака на изглед, перформанси и цена ми изгледа како ребрендиран Crucial mx100, што е уствари меѓу самсунгот и кингстонот, повеќе гравитира према самсунгот. Инаку не сум го пробал ниту пак сум сретнал да се продава кај нас.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #7954 на: 15 Октомври 2015, 14:16:59 pm »
Гојдо, немој да мислиш дека и јас би го следел истиот пат кој го одиш ти :) Можеби да, можеби не. Јас сум работел системска администрација во Епл окружувања и многу ми е јасно колку корисниците се лажно задоволни а реално имаат многу проблеми со Епл опремата. Таа информација ја имам објективно и од прва ракабез оглед на тоа колку некој овде мисли дека купувам детски приказни.
Истите тие корисници нема да бидат задоволни и од другите брендови. И тој феномен не важи само за епл туку за било кој бренд од било што. На пример ти си презадоволен од Шевролет.

Цитат
Тоа што јас сакам да го кажам е дека мене (а јас сум напреден корисник со изразити потреби за квалитетни ствари) разликата во квалитетот меѓу рецимо Мекбук и премиум модел на ПЦ лаптоп ми е тотално занемарлива. Значи тотално. Јас не се крстам во никаков Елитбук туку истиот тој ми врши работа 100% и оптимално без да треба да плаќам некои ненормални суми за некој екстра квалитет (Мекбук) кој веројатно и го нема, бидејќи немам како да го измерам. Ти текнува?
Ми текнува. Тебе Spark ти брка работа исто ко Audi Q7 и затоа нема разлика меѓу нив иако Spark е боље од Q7 и возила ко  Mitsubishi, Mazda и слично.

Цитат
Значи веќе е досадно да се фалиме себеси суптилно и скриено во секој пост кога се прават споредби меѓу било што. Треба на маса да се стават потребите, приоритетите, желбите, потребите за шминка и да се направи математика кому која компонента е битна. За нормален домашен корисник ниту В300 е ѓубре, ниту „понеквалитетниот НАНД“, ниту SF2281. Споредбиве кои вообичаено ги правиш мислам немаат никаква врска со реалноста бидејќи споредбите и аналогите служат за подобро да објаснат некоја работа. Ти во тоа претеруваш, и тоа by a long shot.
Ако V300 е прекрасно SSD, тогаш што е 850PRO и дали постои SSD кое не е прекрасно?

Цитат
Пак ќе кажам, да бидеме рални, јас сум ставил преку 350 SSD-a АДАТА-СП900 и Кингстон В300 во машини кои работат 24/7/365 и на кои вртат бази со податоци со интензивни рандо I/O операции, веќе со години наназад и НИТУ ЕДЕН проблем немало со она што ти го нарекуваш ѓубре. Ти секако можеш да ми пласираш некои извори и линкови (кои немаме начин да знаеме колку се објективни и колку се тенденциозни), но искуството кое јас лично го имам е далеку порелевантно од ова другово.

Да не се сфатиме погрешно, не сакам никој и ништо да оправдувам, само сакам да му помогнам на Штрумфот да донесе правилна одлука. Јас лично би купил Самсунг и истото него му го предложив. But that's just me and my opinion.
Ако  V300 е прекрасно SSD и ти го вградуваш во дата сервери со интензивни i/o, зошто тогаш си му препорачал Самсунг на Штрумф ???
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #7955 на: 15 Октомври 2015, 14:28:14 pm »
@Mile
Треба да имаш пенис за да можеш да го зголемиш :)

Инаку, и јас бев алергичен на фактот дека повеќе од пола корисници на епл се снобови и изборот го прават поради тоа што епл важи за статусна играчка, т.е. накит. Поради тој факт долги години ги избегнував епл компјуерите и дивајсите и покрај тоа што можев да си ги дозволам и поркај тоа што бев корисник на подеднакво скапи дивајси. Но откако го имам Мек Бук Про–во, комплетно го сменив ставот према Епл лаптопите и во иднина ќе ми бидат приоритетен избор. Практично од кога го имам Мек Буков, немам чепнато ниеден од останатите три мобилни компјутери дома, меѓу кои еден Елитбук во кој ти се крстиш и кој сметам дека е класи под Мекбукот (на пример Opel vs Mercedes).
Така да кога ја гледам одбивноста која ја имаш кон Apple се гледам себе си во минатото. Практично тебе ти треба еден Мекбук и малку време за да ги осозрееш искуствата и да го промениш ставот околу Епл компјутерите, т.е. да дојдеш на моето. ;)

А ми текнува на времето колку жустро го напаѓаше епл, дури и незгодно ми беше да ти вратам :) Сепак ти си каде каде по искусен од мене во ИТ делот, али мене како корисник и тогаш и сега епл ми е совршен избор, а не се шетам со лаптопот во град па да ми е битно дали има или нема јаболче.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7956 на: 15 Октомври 2015, 14:35:50 pm »
Гојдо, немој да мислиш дека и јас би го следел истиот пат кој го одиш ти :) Можеби да, можеби не. Јас сум работел системска администрација во Епл окружувања и многу ми е јасно колку корисниците се лажно задоволни а реално имаат многу проблеми со Епл опремата. Таа информација ја имам објективно и од прва ракабез оглед на тоа колку некој овде мисли дека купувам детски приказни.
Истите тие корисници нема да бидат задоволни и од другите брендови. И тој феномен не важи само за епл туку за било кој бренд од било што. На пример ти си презадоволен од Шевролет.
Да појаснам пошто ги утињаш поентите. Јас не сум презадоволен од Шевролет пошто не сум ги имал сите модели на Шевролет. Јас сум рпезадоволен од Спарк со оглед на цената и квалитетите кои ги поседува. Дали ми брка сосем работа тоа ќе ти одговорам подолу.

Цитат
Тоа што јас сакам да го кажам е дека мене (а јас сум напреден корисник со изразити потреби за квалитетни ствари) разликата во квалитетот меѓу рецимо Мекбук и премиум модел на ПЦ лаптоп ми е тотално занемарлива. Значи тотално. Јас не се крстам во никаков Елитбук туку истиот тој ми врши работа 100% и оптимално без да треба да плаќам некои ненормални суми за некој екстра квалитет (Мекбук) кој веројатно и го нема, бидејќи немам како да го измерам. Ти текнува?
Ми текнува. Тебе Spark ти брка работа исто ко Audi Q7 и затоа нема разлика меѓу нив иако Spark е боље од Q7 и возила ко  Mitsubishi, Mazda и слично.
[/quote] Океј, провокација имаш и во претходниот пост али јебига. Спарк не ми брка работа исто како Q7. Односно Спарк не ми брка целосно работа бидејќи ми е мал и ми треба реално поголемо возило, а Q7 никогаш не сум имал. Сум имал достапен Тигуан рецимо и знам дека ми врши подобро работа. Кога би имал Тигуан (читај тинкпад) никад не би помислил да купам Q7 (читај Епл) пошто би ми ги задоволил сите потреби до една. Пенис енларџмент не ми треба едноставно, доволно ми е голем за потребиде, би можел дури и да се пофалам. Точна е споредбата што ја даваш меѓу спарк, Q7, Мазда и Мицубиши исто колку што е точна споредбата меѓу спарк и карнекс лименка (мада може да се гледа и од аспектот што Карнекс има најдобри лименки од сите други во групата на производи). И тоа е глупава провокација од ваша страна ама тоа е тој стил...

Цитат
Значи веќе е досадно да се фалиме себеси суптилно и скриено во секој пост кога се прават споредби меѓу било што. Треба на маса да се стават потребите, приоритетите, желбите, потребите за шминка и да се направи математика кому која компонента е битна. За нормален домашен корисник ниту В300 е ѓубре, ниту „понеквалитетниот НАНД“, ниту SF2281. Споредбиве кои вообичаено ги правиш мислам немаат никаква врска со реалноста бидејќи споредбите и аналогите служат за подобро да објаснат некоја работа. Ти во тоа претеруваш, и тоа by a long shot.
Ако V300 е прекрасно SSD, тогаш што е 850PRO и дали постои SSD кое не е прекрасно?
[/quote] В300 е прекрасно ако се даде повеќе вредност на критериумот перформанси, цена и доверливост во споредба со ХДД. Глобално гледано Самсунг ПРО е попрекрасен во просек (а и по екстреми) од В300.

Цитат
Пак ќе кажам, да бидеме рални, јас сум ставил преку 350 SSD-a АДАТА-СП900 и Кингстон В300 во машини кои работат 24/7/365 и на кои вртат бази со податоци со интензивни рандо I/O операции, веќе со години наназад и НИТУ ЕДЕН проблем немало со она што ти го нарекуваш ѓубре. Ти секако можеш да ми пласираш некои извори и линкови (кои немаме начин да знаеме колку се објективни и колку се тенденциозни), но искуството кое јас лично го имам е далеку порелевантно од ова другово.

Да не се сфатиме погрешно, не сакам никој и ништо да оправдувам, само сакам да му помогнам на Штрумфот да донесе правилна одлука. Јас лично би купил Самсунг и истото него му го предложив. But that's just me and my opinion.
Ако  V300 е прекрасно SSD и ти го вградуваш во дата сервери со интензивни i/o, зошто тогаш си му препорачал Самсунг на Штрумф ???
[/quote]
Јас не сум ги вградил тие зошто јас така сум избрал. Јас избрав Samsung 830 но одлуката беше туѓа. Јас никогаш не би ставил low budget хардвер во ништо сериозно, но за воља на вистината не можам ниту да се пожалам ниту да зборувам необјективно лошо особено тогаш кога не е така. Совршено си ја вршат работата со години без проблем. Не велам дека се исто добро колку и ПРО, само велам дека не се ѓубре како што ги претставуваш ти а немаш hands on искуство со истите (барем не толку екстензивно). Имам јас, и затоа се осудувам да го тврдам реченото.
« Последно менување: 15 Октомври 2015, 15:04:06 pm Миле Џонтра »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6705
« Одговори #7957 на: 15 Октомври 2015, 15:14:35 pm »
Јас мислам дека Гојдо не мисли ништо лошо или против некого како во темата каде што Рено го направи канта зошто имала сестра му и некој си негов пријател. Сака да каже дека има подобри избори за многу мала доплата во цена само што термините кои ги употребува Гојдо може да се сфатат двосмислено.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55325
  • Махер
« Одговори #7958 на: 15 Октомври 2015, 15:20:01 pm »
Но, многу убаво прашање постави Гојдо, со кое ги оправда своите термини:

Значи V300 e дното на понудата на SSD дискови. Неможе за дното да речеш дека е прекрасно, кога за топ оф д лајн моделот се доплаќа 1000-2000 денари. Пари кои се навистина мали за таа разлика од дното до врвот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7959 на: 15 Октомври 2015, 15:21:21 pm »
ПРО е толку малку поскапо? Не би рекол. Да би било тоа така, не би постоел В300.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2830
« Одговори #7960 на: 15 Октомври 2015, 15:25:52 pm »
PRO-то е скоро па двојно поскапо од В300, али ево-то е веќе исплатлива доплата.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7961 на: 15 Октомври 2015, 16:39:22 pm »
А ми текнува на времето колку жустро го напаѓаше епл, дури и незгодно ми беше да ти вратам :) Сепак ти си каде каде по искусен од мене во ИТ делот, али мене како корисник и тогаш и сега епл ми е совршен избор, а не се шетам со лаптопот во град па да ми е битно дали има или нема јаболче.
За дел од работите сеуште плукам и ќе плукам. За дел од работите престанав да плукам откако сватив дека не се за плукање и не сум игнорантен за да имам проблем да признаам дека во тој поглед сум еволуирал.

На пример, плукав и пак ќе плукам по тоа што за ситни разлики во перформансите на телефоните Епл наплаќа десетоструко. Да речеме разлика од ајФон со 16 и 64 гига флеш. Исто плукам и по цената по која се продава ајФон во однос за она кое го нуди и затоа кога бирав службен телефон избрав Ноте 4 и покрај тоа што немав никаков финансиски лимит за да изберам ајФон 6 плус 128GB (со неверојатен 1GB RAM).

Исто така плукав и пак ќе плукам кога во понудата на Епл ќе има ајМек со една генерација стар хардвер и истиoт ќе се продава поскапо отколку кастм хај-енд машина која го брише патосот со ајМек во сите апликации познати на човештвото, а притоа кастм машината ќе има поквалитетна или подеднакво квалитетна периферија и хардвер. На пример кога ја купив првата i7–ца во 2008–ма за 500 евра повеќе Епл нудеше Core 2 Quad со помалку RAM меморија, помалку и поспори хард дискови и P45 ванила матична без никакви опции и можности. Во мојата конфиуграицја имав хај-енд матична Asus P6T-Deluxe на која i7 920-ката го работев клокнат на 4.2-4.4GHz со што беше речиси двојно побрз од ајМек-от во понудата на епл, односно за професионална работа беше брз колку двојно поскапиот Мек Про. Значи не е исплатливоста во прашање, т.е. никаквиот однос на перфрорманси и цена туку општо никаквата понуда на застарен и инфериорен хардвер.

Но затоа никогаш не ги плукав нивните дисплеи, туку од секогаш се воодушевував и ги посакував. За жал до сега не сум си купил Епл дисплеј затоа што секогаш ми беа премногу скапи оние кои ги сакав, а за парите кои ги имав на располагање секогаш имаше подобар избор од Епл.

Шминка-буковите, како што ги нарекував мекбуковите, ги плукав до пред три години кога малку од малку се оправија со цените во однос на она кое го нудеа, а ги засакав од пред година и кусур кога почнав да користам еден. Тоа е најкомпактното и најквалитетно сработено парче на хардвер кое сум го користел.

PRO-то е скоро па двојно поскапо од В300, али ево-то е веќе исплатлива доплата.
Се збуни малку Дени, ваљда мислеше на EVO кое не е топ оф да лајн, но споредено со V300 е многу многу подобро и вреди далеку повеќе за парите отколку V300 или PRO. Практично за 20% повеќе пари со EVO добиваш 100% повеќе перформанси, 4% повеќе простор и многу поголема доверливост од V300. Кај хардверот луѓето обично плаќаат 100% повеќе пари за да добијат 20% повеќе перформанси, па така V300 воопшто не би требало да се земе во предвид кога веќе се купува SSD. Да беа ниајнси во прашање можеби ќе имаше смисла било какво оправдување на срање ко V300, но во случајов со позитивна препорака за такво срање се прави штета на оној кој ќе послуша таков совет и ќе се заебе да го купи.
« Последно менување: 15 Октомври 2015, 16:45:57 pm gOJDO »

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7962 на: 15 Октомври 2015, 16:39:58 pm »
@Mile
Треба да имаш пенис за да можеш да го зголемиш :)

Инаку, и јас бев алергичен на фактот дека повеќе од пола корисници на епл се снобови и изборот го прават поради тоа што епл важи за статусна играчка, т.е. накит. Поради тој факт долги години ги избегнував епл компјуерите и дивајсите и покрај тоа што можев да си ги дозволам и поркај тоа што бев корисник на подеднакво скапи дивајси. Но откако го имам Мек Бук Про–во, комплетно го сменив ставот према Епл лаптопите и во иднина ќе ми бидат приоритетен избор. Практично од кога го имам Мек Буков, немам чепнато ниеден од останатите три мобилни компјутери дома, меѓу кои еден Елитбук во кој ти се крстиш и кој сметам дека е класи под Мекбукот (на пример Opel vs Mercedes).
Така да кога ја гледам одбивноста која ја имаш кон Apple се гледам себе си во минатото. Практично тебе ти треба еден Мекбук и малку време за да ги осозрееш искуствата и да го промениш ставот околу Епл компјутерите, т.е. да дојдеш на моето. ;)

Скоро на секое поле гојде од после конта. Прво ќе се излае ко џукела и ете го после некоја година му дошол памет ..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #7963 на: 15 Октомври 2015, 16:48:52 pm »
Сите менуваме ставови за одредени работи во животот, само Гојдо е многу жесток во бранењето на својот став, односно критика на спротивниот, па затоа сум го запамтил.

Продолжете си со дискусијата, да не тераме во ОТ :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #7964 на: 15 Октомври 2015, 16:51:56 pm »
Гојдо е многу жесток во бранењето на својот став, односно критика на спротивниот
Работам на промена на ова, само некои работи потешко се менуваат, треба време и тренинг за еволуирање.