Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1241058 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7935 на: 15 Октомври 2015, 11:25:52 am »
@velestrumf

На човек со сила нешто можеш да му земеш, но не можеш да му дадеш. Се имам изјаснесто за отпадоци како V300 дека треба комплетно да се заобиколат и имам и објаснето зошто, но ќе повторам. Имаат многу неквалитетна NAND меморија со никаков контролер. Како резултат се многу неконзистентни во перформанси и кога ќе ги наполниш и користиш малку поинтензивно се спори ко HD. Покрај ова имаат лоша доверливост и многу поголема шанса да рикнат во однос на нормалните SSD-а.

Дополнително, ако гледаш на интернет ривјуа и слично, треба да знаеш дека сите ривјуа на V300 се фејк затоа што копиљаците од Kingston ја пуштија првата серија од тие SSD-а со поквалитетни компнентни колку да се направат ривјуа, а веднаш потоа почнаа да произведуваат отпадоци со уште по неквалитетни компоненти со кои и така слабите перформанси на срањето се буквално преполовени. За тоа повеќе можеш да прочиташ овде:
http://www.extremetech.com/extreme/184253-ssd-shadiness-kingston-and-pny-caught-bait-and-switching-cheaper-components-after-good-reviews
http://www.anandtech.com/show/7763/an-update-to-kingston-ssdnow-v300-a-switch-to-slower-micron-nand

Така да, за ралзика од некои „експерти“ кои те убедуваат дека срање V300 е ОК, јас најдругарски те советувам никогаш да не купиш таков отпад освен во случај да сакаш да се самоповредуваш и казнуваш. А посебно не за цена од 5500 денари кога за 7000 денари имаш SSD, т.е. Samsung 850 EVO 250GB. Не знам колку е дилерската цена на 850 EVO 250GB, ама претпоставувам дека е околу 6000, па пошто морам да ви го пушам на вас од администрација ќе ти завршам работа да земеш SSD по дилерска цена. Ако пак се одлучиш за срање, пак ќе ти завршам работа, срањето се продава дилерски за околу 4900 денари.

Инаку ако те интересира квантицирано разлика помеѓу SSD Samsung 850 EVO 250GB и срање Kingston V300 240GB, разлика во перформанси е речиси двојна во нормални услови на работа и повеќе од двојна во услови кога SSD-ата се полни, плус со SSD-то добиваш и 10GB повеќе простор во однос на срањето.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7936 на: 15 Октомври 2015, 11:34:09 am »
Прекрасно образложено.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #7937 на: 15 Октомври 2015, 11:34:57 am »
Успут да го замолам @gOJDO за подетално објаснување за (не)бивањето на Кинстон ССД, пошто еве у ДДКом се наоѓаат по доста поволна цена:

Kingston SSD 120GB V300 SSDNOW - 3000 ден.

Kingston SSD 240GB V300 SSDNOW - 5500 ден.

Не вредат да се земаат ни по овие цени?

Vredi 250-kata za tie pari.
A jas znam sto ke ti odgovori Gojdo odnapred :D
Za tvoite potrebi Kingstonot e prekrasen.

250ка Самсунг Ево 850 е 6700 во Анхоч. Нели беше муабетот дека Самсунг нудат нешто повеќе од аспект на поддршка, не знам какви софтверчиња а у? Па контролери вакви/такви? Не вреди доплатата за тоа и плус уште 10 ГБ? Не видов дали и каде е наведена гаранција на Кингстонот, ама на Самсунгот е 2 години.

Башка што, чинам дека хардверот на Епл не е наменет за тој тип на компании.

Epl e namenet za prosti Amerikanci anyways...

ми га

...

Фала пуно на инфо. Самсунгот е со редовна цена од 6700-6800, ќе гледам да му извадам попуст, башка на фактура ќе го зимам, па претпоставувам дека нема да можам преку тебе. Фала на понудата и објаснувањето.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #7938 на: 15 Октомври 2015, 12:36:48 pm »
Цитат
Epl e namenet za prosti Amerikanci anyways...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7939 на: 15 Октомври 2015, 12:40:44 pm »
Takvo e javnoto mnenie, jebiga. Teska realnost. A u vezi makedoncima, penis enlargement tool :D demek makedoncite se razbirale vo kvalitet, vile ne znam kakvi profesionalci, pa im trebala 105 procentna stabilnost posto 100 procentnata ne im e dovolna... Na profesionalcite mislam.

Ma nemoj da me jebes.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7940 на: 15 Октомври 2015, 12:49:08 pm »
Јо! Гојдо!
Каде тоа јас се декларирав за „експерт“?
Јас само кажувам мое сопствено искуство со токму тој ССД за кој беше поставено прашањето. Никого ништо не убедувам, ниту му продавам нешто.

Смири се малку бе бачка, не сме за вреѓање дојдени овде (јас барем не сум).
Пошто знаеш, така функционираат форумите. Возрасни луѓе разменуваат искуства, па потоа секој според потребите...

Пошто не сме сите директори што онадиме сектретарки на кафе паузи. Некои од нас го гледаат „добивка за пари моментот“. Мене лично, за на десктоп кој се користи за сваштологија, ку*ташак, интернет и понекоја игра - не ми треба најдобриот ССД на светот.
Впрочем за просечниот рандом корисник, било кој ССД ќе му биде неспоредливо подобар од класичен механички диск.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7941 на: 15 Октомври 2015, 13:05:15 pm »
@Mile
Треба да имаш пенис за да можеш да го зголемиш :)

Инаку, и јас бев алергичен на фактот дека повеќе од пола корисници на епл се снобови и изборот го прават поради тоа што епл важи за статусна играчка, т.е. накит. Поради тој факт долги години ги избегнував епл компјуерите и дивајсите и покрај тоа што можев да си ги дозволам и поркај тоа што бев корисник на подеднакво скапи дивајси. Но откако го имам Мек Бук Про–во, комплетно го сменив ставот према Епл лаптопите и во иднина ќе ми бидат приоритетен избор. Практично од кога го имам Мек Буков, немам чепнато ниеден од останатите три мобилни компјутери дома, меѓу кои еден Елитбук во кој ти се крстиш и кој сметам дека е класи под Мекбукот (на пример Opel vs Mercedes).
Така да кога ја гледам одбивноста која ја имаш кон Apple се гледам себе си во минатото. Практично тебе ти треба еден Мекбук и малку време за да ги осозрееш искуствата и да го промениш ставот околу Епл компјутерите, т.е. да дојдеш на моето. ;)

@Van
Извини ако те навреди тоа "експерти", ама понавредливо ќе беше ако пишев "луѓе кои поима немаат што пишуваат во врска со темата, а даваат совет". До сега низ раце ми поминале трицифрен број на SSD-a од сите генерации и класи и она кое го пишувам е сумирано од таквото искуство. V300 нуди многу малку за парите, т.е. мислам дека е најлош избор на ССД за парите во Македонија во моментов. Тоа што тебе ти е ОК на некоја домашна машина, не го прави самото SSD ОК. Не знам што си користел од SSD–а до сега па да споредуваш, но верувам дека не си користел квалитетно ССД, во спротивно ќе знаеше колку голем шит е V300 и сигурно немаше да го препорачаш освен ако сакаш на некого да му направи штета. Покрај тоа, обратно од она кое си го пишал, V300 користи антички контролер кој е еден од најнеквалитетните контролери кои можат да се вградат во SSD и со најголем број на проблеми и број на дефекти по SSD во историјата на SSD–aта, а тоа е SandForce 2281.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7942 на: 15 Октомври 2015, 13:32:27 pm »
Гојдо, ај вака да ги поставиме работите. Во ситуција на ограничен буџет (значи не предлагај зголемување на буџетот), ти на корисник на лаптоп што би му предложил како посигурен сториџ - V300 SSD или класичен механички HDD?

V300 веќе пар години се продава и користи, прашај ги сервисерите од СЕТ колку проблеми имале со V300 серијата. И прашај ги колкав е односот на преносни компјутери со дефектен ХДД во однос на такви со дефектен V300.

V300 секако е инфериорен во поглед на актуелната конкуренција но цената му е соодветна на перформансите (кои се сеуште светлосни години понапред од перформансите на механички HDD). Понатаму за V300 Кингстон си имаат свој кастом фирмвер, и не можеш сигурноста на V300 да ја ставиш во ист кош со рандом други производители кои го користат истиот сандфорс 2281 контролер.
И не ми е мене целта да ги бранам Кингстон и нивната евтина серија ССД-а. Малку ме нервира елитистичкиот став кон хардверот кој преовладува овде кај нас. Небаре западен стандард имаме. Хардверот како статусен/моден/што-знам симбол почиња да се користи, лично знам дузина ликови со најнови ајфон модели во џеб, иако вода немаат во очите...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7943 на: 15 Октомври 2015, 13:32:53 pm »
Гојдо, немој да мислиш дека и јас би го следел истиот пат кој го одиш ти :) Можеби да, можеби не. Јас сум работел системска администрација во Епл окружувања и многу ми е јасно колку корисниците се лажно задоволни а реално имаат многу проблеми со Епл опремата. Таа информација ја имам објективно и од прва ракабез оглед на тоа колку некој овде мисли дека купувам детски приказни.

Тоа што јас сакам да го кажам е дека мене (а јас сум напреден корисник со изразити потреби за квалитетни ствари) разликата во квалитетот меѓу рецимо Мекбук и премиум модел на ПЦ лаптоп ми е тотално занемарлива. Значи тотално. Јас не се крстам во никаков Елитбук туку истиот тој ми врши работа 100% и оптимално без да треба да плаќам некои ненормални суми за некој екстра квалитет (Мекбук) кој веројатно и го нема, бидејќи немам како да го измерам. Ти текнува?

Значи веќе е досадно да се фалиме себеси суптилно и скриено во секој пост кога се прават споредби меѓу било што. Треба на маса да се стават потребите, приоритетите, желбите, потребите за шминка и да се направи математика кому која компонента е битна. За нормален домашен корисник ниту В300 е ѓубре, ниту „понеквалитетниот НАНД“, ниту SF2281. Споредбиве кои вообичаено ги правиш мислам немаат никаква врска со реалноста бидејќи споредбите и аналогите служат за подобро да објаснат некоја работа. Ти во тоа претеруваш, и тоа by a long shot.

Пак ќе кажам, да бидеме рални, јас сум ставил преку 350 SSD-a АДАТА-СП900 и Кингстон В300 во машини кои работат 24/7/365 и на кои вртат бази со податоци со интензивни рандо I/O операции, веќе со години наназад и НИТУ ЕДЕН проблем немало со она што ти го нарекуваш ѓубре. Ти секако можеш да ми пласираш некои извори и линкови (кои немаме начин да знаеме колку се објективни и колку се тенденциозни), но искуството кое јас лично го имам е далеку порелевантно од ова другово.

Да не се сфатиме погрешно, не сакам никој и ништо да оправдувам, само сакам да му помогнам на Штрумфот да донесе правилна одлука. Јас лично би купил Самсунг и истото него му го предложив. But that's just me and my opinion.

U veyi muabetot od pred nekoja nedela, se naogjam vo Microsoft Office Begrade. Ovde se koristi ISKLUCIVO Lenovo od hardver, a Thinkpad od laptopi. Site ovde se profesionalci, ama kade e Apple?

Razgovarav so nekoj od niv I pocnuvaat da se smeat koga ke spomnam Dell ili Apple ;)
Samo jas I uste eden imame Elitebook :P

Сиријасли?

Па да. Со тоа што овде се присутни луѓе од познати светски компании кои припаѓаат на middle management.
Тоа што ние се наоѓаме во канцелариите на Мајкрософт не значи дека сите тука се про-мајкрософт туку напротив. Никој нема кој потпаѓа под директива на мајкрософт. Сите сме рандом собрани тука. Yet, no Apple, no Ass-us, no Dell and crap like that. :P
« Последно менување: 15 Октомври 2015, 13:39:49 pm Миле Џонтра »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7944 на: 15 Октомври 2015, 13:47:10 pm »
U veyi muabetot od pred nekoja nedela, se naogjam vo Microsoft Office Begrade. Ovde se koristi ISKLUCIVO Lenovo od hardver, a Thinkpad od laptopi. Site ovde se profesionalci, ama kade e Apple?

Razgovarav so nekoj od niv I pocnuvaat da se smeat koga ke spomnam Dell ili Apple ;)
Samo jas I uste eden imame Elitebook :P

Сиријасли?

Па да. Со тоа што овде се присутни луѓе од познати светски компании кои припаѓаат на middle management.
Тоа што ние се наоѓаме во канцелариите на Мајкрософт не значи дека сите тука се про-мајкрософт туку напротив. Никој нема кој потпаѓа под директива на мајкрософт. Сите сме рандом собрани тука. Yet, no Apple, no Ass-us, no Dell and crap like that. :P

Со која цел сте собрани таму, односно која е темата на конференцијата/собирот (ако не е тајна)?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7945 на: 15 Октомври 2015, 13:50:34 pm »
Microsoft Dynamics Navision 2016 training and kick-of

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7946 на: 15 Октомври 2015, 13:51:45 pm »
Мхм... Стварно е чудно што нема Епл уреди :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7947 на: 15 Октомври 2015, 13:58:13 pm »
Некој ќе каже: па нема Apple зошто Dynamics не работи на Linux. Но Dynamics има и desktop и web апликација. Ние овде работиме на web апликацијата пошто десктопот веќе се напушта и нема да има од наредната година веќе развој.

Еден од предавачите вчера демонстрираше и презентираше на Samsung tablet врзан со проектор рецимо. Така да стварта е platform independent. Мене ме чуди зошто никој не користи никаков друг бренд, а сите се од различни држави на пример. Треба да сликам за да ми поверувате ама малце ми е глупо сега да сликам ко манијак. Ти викам, само јас и уште еден Жабар сме со ХП

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7948 на: 15 Октомври 2015, 14:02:18 pm »
Шуќур ја исфрлиле десктоп апликацијата. Уште законски да се забрани и топ сме.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7949 на: 15 Октомври 2015, 14:03:42 pm »
Не е исфрлена ама 2016 ќе биде последна десктоп верзија. Според мене требало 2013 да биде последна верзија а камо ли 2015, ама ете....... shit happens