Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1241225 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7965 на: 15 Октомври 2015, 16:54:01 pm »
Мене не ми пречи, го гледам како твоја карактерна особина, не како маана, али можеби на друго место е минус :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7966 на: 16 Октомври 2015, 09:28:36 am »
За жал до сега не сум си купил Епл дисплеј затоа што секогаш ми беа премногу скапи...

Значи имало и за тебе граница за прескапо. Сега што правиме со критериумот?
Некој би можел да ти каже дека твојот монитор е „страње“, во однос на тие ретина дисплеите од Епл - кои на жалост се прескапи за тебе. Исто како што за некој друг, Самсунг SSD-ата се прескапи во однос на тие од Кингстон.

Поназад не одговори на прашањето, дали „небезбедните“ V300 SSD-а се побезбедни од механичките хард дискови.
На друга тема (за нуклеарките) исто избегна одговор. Пракса ли ти е вака да бегаш од дискусија кога не иде работата, или мене така ми се чини...  :P

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #7967 на: 16 Октомври 2015, 10:02:54 am »
Монитор ти е дел од хардверот каде најмалку се исплаќа цената со тоа што го добиваш.

30 инчен Монитор (пред-ретина) на работа. Кога бил нов, сигурно бил како еден бубрег.

Инаку ништо повеќе отколку сега што имам 2х24 инчи. Двата заедно сигурно чинат помалку отколку еден таков ѕвер. А продуктивноста и искористување на просторот е дури подобро со двата, отколку само со еден голем монитор.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7968 на: 16 Октомври 2015, 10:11:41 am »
Штрумфсаурус, памтам дека имаше некој Core 2 Duo процесор. Кога ќе го менуваш планираш да одиш на i5/i7 или ќе си тераш i3/Dual core?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #7969 на: 16 Октомври 2015, 10:16:23 am »
На десктопот имам Core 2 Quad Q6600 на 2.4 ГХз. На лаптопот имам некој антички Core 2 Duo на 2 ГХз.

Кога би менувал (мада релативно накај поприлично немогуќе у скоро време да биде ова), би менувал све, не само процесорот (би било и7, со минимун 16ГБ Рам и опака графичка ::) ). Сега сакам да турам ССД за колку-толку да подобрам перформанси на системот и да можам побрзо да си завршам некоја работа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7970 на: 16 Октомври 2015, 10:31:55 am »
Те прашувам од следнава причина, ако земаш нов дуал кор, тој нема да е доволно моќен во различен некој мултитаскинг да го извади максимумот од ССД драјвот и во тој случај нема да имаш забележлива разлика во перформанси меѓу побрз и поспор ССД.

Ако планираш да имаш i7 со 8 threads и 16Gb рам кој ќе јаде податоци како пијавица, тогаш ти се исплати да земеш поскап и побрз солид стејт. У принцип ако го користиш само во десктоп машината можеш да земеш и ССД на PCI-Express слот (нема да можеш да го користиш на лаптоп, само во десктоп) кој ќе биде бајаги побрз од САТА ССД. Јас имав кратко време OCZ Revo drive на тест кој беше уствари два ССД-а у РАИД СТРАЈП и беше драстично побрз од некој Интел ССД којго имав исто така и од Кингстонот на процесор i5-760.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7971 на: 16 Октомври 2015, 11:30:48 am »
Значи имало и за тебе граница за прескапо. Сега што правиме со критериумот?
Ако ми бил еплот прескап не значи дека сум го купил најголемото ѓубре кое може да се најде на пазарот воопшто... ::)
Сум купил квалитетен монитор кој нуди најмногу за парите во одредена финансиска рамка. Тоа значи дека ако еден монитор ми нуди двојно поквалитетна слика и има двојно побрз панел од друг за 20% повеќе пари, јас сум го бирал подобриот, а не полошиот и помалку вредниот за парите како во случајот со купување на v300 покрај 20% поскапиот и двојно побрз  EVO. Во тие случаи кога не сум го избрал најдобриот, тој бил многу поскап од оној кој сум го избрал, а бил за нијанса подобар. На пример, имам Dell 2713HM кој overall беше трет по квалитет и перформанси од сите монитори на пазарот кога го купив. Првиот(NEC не збам кој модел) беше за нијанса подобар, но над двојно поскап, слично ко што е PRO во однос на EVO. Ако го скратев буџетот за 20-30% ќе купев драматично послаб монитор, слично како во случајот твој со избор на V300 наспроти EVO.

Цитат
Некој би можел да ти каже дека твојот монитор е „страње“, во однос на тие ретина дисплеите од Епл - кои на жалост се прескапи за тебе.
Може, но тоа нема да го направи мојот монитор сТрање, исто ко шо не го прави V300 прекрасно и ОК. Оној кој се разбира ќе му се насмее на таквиот "експерт".
Цитат
Исто како што за некој друг, Самсунг SSD-ата се прескапи во однос на тие од Кингстон.
Затоа што тој некој нема поима. Кингстон(конкретно V300) се прескапи за она кое го нудат.

Цитат
Поназад не одговори на прашањето, дали „небезбедните“ V300 SSD-а се побезбедни од механичките хард дискови.
Глупо е прашањето затоа не одговорив. Да и не е одговорот на глупото прашање, во зависност од  HDD-то со кое сооредуваш. Во секој случај V300 е помалку доверливо од EVO.

Цитат
На друга тема (за нуклеарките) исто избегна одговор. Пракса ли ти е вака да бегаш од дискусија кога не иде работата, или мене така ми се чини...  :P
Така ти се чини. Немам ни време, ни желба да се објаснувам со нубови. Затоа не сум одговорил, а не затоа што си кажал нешто паметно кое го демантира мојот став и мислење.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7972 на: 16 Октомври 2015, 13:02:14 pm »
Глупо е прашањето затоа не одговорив.... Во секој случај V300 е помалку доверливо од EVO.

Не бе баче, прашањето не ќе да е глупо само заради тоа што ти велиш дека е глупо. Всушност и нема глупи прашања, само глупави одговори. :)
Да повторам, не те прашував за тоа што си напишал туку ова прашував: Дали „небезбедните“ V300 SSD-а се побезбедни од механичките хард дискови?
Реалноста е дека за некој разликата во пари, од Кингстон до Самсунг Е преголема. За тебе можеби не е, но ти немаш право да прејудуцираш дека си во состојба правилно да доносеш финансиски одлуки за други луѓе (врз основа на некои свои предрасуди). Некој можеби нема да има оари да доплати за поскап ССД, и ќе остане на механички диск - и каква услуга си му направил, м’хм?
Поентата е дека не можеш да генерализираш, затоа што не можеш да ги знаеш потребите и можностите на различни луѓе.

Еве една одстапка: Факт е дека и јас некогаш сум склон да размислувам како тебе, нормално во рамките на моите финансиски можности. Јас мојот ССД го пазарив кога излезе таа серија и кога тој ССД беше дефакто бестбај опција (а разликата кон подобрите ССДа, поголема). Да купувам сега, претпоставувам и јас би доплатил 20% за ЕВО, посебно во светло на инфериорните компоненти што сега наводно ги ставаат во ве300ките - со тоа што не е вистина тоа дека тој ССД сега е такво ѓубре како што ти го правиш. На крају краева не ми верувај мене бе, прашај рандом сервисери од СЕТЕК колку проблеми имаат со таа серија ССДа (а на кило ги продаваат).
Значи разлика во перформанси секако има, ама во однос на механичките дискови, епа од нив V300 се неспоредливо побрзи. И толкава разлика како што велиш, во доверливоста, нема.

Но нејсе. Не е тоа поентата, поентата е дека и најлошиот ССД е неспоредливо побезбеден (и побрз) од механичките дискови - посебно кога се работи за преносни компјутери, исто и за компјутери во мали десктоп куќишта (каде класичните хард дискови се расипуваат заради прегревање и механички потреси). А следна класа на подобар хардвер секогаш има, и од EVO имаш подобар - PRO. Е сега, дали некој има пари да доплати до следната класа на квалитет, тоа е лична одлука и можности.
Секогаш има некоја следно скалило на квалитет, a каде е крајното скалило? Секако одговорот е индивидуален.

Патем колку корисници овде сеуште користат механички дискови, а?
Да направиме анкета се кладам дека ќе испадне некое солидно мнозинство.
Да не беа ваквите елитистички занесувања, како твоиве „high end, or bust“ - се кладам дека досега повеќе корисници ќе имаа ССДа во машините.
Исто како што ти сепак имаш квалитетен монитор, ама ете не е Епл со Ретина дисплеј. Хехе... сам се демантираш.  :D
Граница за сите постои, само што не е иста за сите.  :)

edit:
Немам ни време, ни желба да се објаснувам со нубови. Затоа не сум одговорил, а не затоа што си кажал нешто паметно кое го демантира мојот став и мислење.
Нубови?
Како тие што тврдат дека потрошеното нуклеарно гориво не бара активно ладење на одреден период? За такви ли нубови зборуваш??
Нејсе, бркај работа ти... Тебе скапо ти е времето, па да не губиш време во практикување нубизам.  :P
« Последно менување: 16 Октомври 2015, 13:09:11 pm Van »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7973 на: 16 Октомври 2015, 13:23:06 pm »
Оној кој се разбира ќе му се насмее на таквиот "експерт".

Ајде де :) повторно ли потреба од мерење ташаци?
А каков експерт си ти кој тврдиш дека ЕВО е дупло побрз од В300? Труба-експерт? Или нема везе, треба да не ти ги земаме зборовите со значењето кое го потенцираш пошто ти некогаш си сериозен а некогаш не, кој би знаел? Башка јас не сум декларирал никогаш дека сум експерт, само сум пласирал искуства и знаење.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8782
  • Пичлеме
« Одговори #7974 на: 16 Октомври 2015, 13:26:55 pm »
Ај да си попрајме малку муабет, повеќе глави се поумни од една (особено од мојава :) ), па ме интересира мислења/идеи за конфигурација која ќе се користи за веб дизајн.
Да не биди нешто екстремно скапо и ентузијастички, туку функционално за намената, то ес веб дизајн.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7975 на: 16 Октомври 2015, 13:32:36 pm »
Web дизајн може да вклучи и графика а може и не. Ако е само за web дизајн без графика тогаш i3 со onboard графика е доволен, нормално упариран со Z97 плоча и 8Gb RAM, ССД и убаво 500 ватно напојување со цена од 80 евра па нагоре.

Ако треба и графика може но и не мора посебна графичка карта. Ако се зема графичка тогаш доволна е некоја до 100-тина евра.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7976 на: 16 Октомври 2015, 14:43:03 pm »
Не бе баче, прашањето не ќе да е глупо само заради тоа што ти велиш дека е глупо. Всушност и нема глупи прашања, само глупави одговори. :) Да повторам, не те прашував за тоа што си напишал туку ова прашував: Дали „небезбедните“ V300 SSD-а се побезбедни од механичките хард дискови?
Баче, те лажат дека нема глупи прашања. Ај, вака, да те прашам Дали твоите дома знаат дека си педер?
И те молам не ми одговарај друго, само одговори со ДА или НЕ.

Епа исто и твоето прашање. Механички дискови е множество на иљадници различни елементи, а V300 е само еден елемент. Математички неможеш да споредиш елемент на множество со множество од елементи, туку можеш да споредиш елемент од множество со елемент од множество. Во множеството на механички дискови постојат многу дискови со далеку поголема доверливост од V300, а постојат и многу со далеку помала, а постојат и такви кои се слично доверливи. Па кога би се ивзадиле статистиките на дефекти за еден механички диск и за друг, тие ќе бидат различни и кога би се споредиле со статистиката на дефекти на V300, ќе се добијат различни одговори. Па така одговорот на глупото прашање е множество од иљадници одговори, колку што постојат различни модели на механички дискови на земјата, а тој одговор не може да го даде ниту еден човек или институција на земјата. Затоа тоа прашање е глупо.

Цитат
Реалноста е дека за некој разликата во пари, од Кингстон до Самсунг Е преголема.
Реалност било дека 20% повисока цена е преголема разлика за двојно поголеми перформанси, 4% поглем капацитет и далеку поголема доверливост?!?

Цитат
За тебе можеби не е, но ти немаш право да прејудуцираш дека си во состојба правилно да доносеш финансиски одлуки за други луѓе (врз основа на некои свои предрасуди). Некој можеби нема да има оари да доплати за поскап ССД, и ќе остане на механички диск - и каква услуга си му направил, м’хм?
Која иронија и нелогика. Пред се, ниту јас, ниту ти можеме да донесеме одлука во туѓо име. Човекот ме праша за мислење и јас му одгворив. За разлика од мене, тебе не те праша, а ти му одговори водејќи се од себе дека, ваљда, не си имал 20% повеќе да платиш за да купиш SSD и си купил отпад и затоа и он треба да постапи како тебе.
Те молам цитирај го делот каде ВелеШтрумф рекол дека е ограничен со буџетот на цената по која се продава отпадокот и дека нема да плати 1200 денари повеќе за SSD. Потоа прашај го ВелеШтрумф што ќе купи. Последно прочитај го ова кое си го пишал и наместо да се обраќаш во второ, обрати се во прво лице еднина.

Цитат
Поентата е дека не можеш да генерализираш, затоа што не можеш да ги знаеш потребите и можностите на различни луѓе.
Јас воопшто не генерализирам, туку напротив давам рационална препорака на она кое дефактно најмногу вреди за парите, а тоа е 850 EVO, а во согласност со потребата и можнсотите. Кога би генералзирал како што тоа го правиш ти(дека луѓето неможат да дадат ни еден денар повеќе за да купат SSD и мора да купат отпад), јас на ВелеШтрумф ќе му препорачав да си купи четири 850 PRO 256GB и да ги врзе во RAID 0 бидејќи јас сум сосема задоволен од четирите такви SSD-а врзани во RAID 0 и сметам дека тоа се минимум перформанси кои треба да ги има еден десктоп компјутер денес...

Цитат
Еве една одстапка: Факт е дека и јас некогаш сум склон да размислувам како тебе, нормално во рамките на моите финансиски можности. Јас мојот ССД го пазарив кога излезе таа серија и кога тој ССД беше дефакто бестбај опција (а разликата кон подобрите ССДа, поголема). Да купувам сега, претпоставувам и јас би доплатил 20% за ЕВО, посебно во светло на инфериорните компоненти што сега наводно ги ставаат во ве300ките - со тоа што не е вистина тоа дека тој ССД сега е такво ѓубре како што ти го правиш. На крају краева не ми верувај мене бе, прашај рандом сервисери од СЕТЕК колку проблеми имаат со таа серија ССДа (а на кило ги продаваат).
Не сме на преговори па да правиме отстапки. Дискутираме и можеш да се согласиш дека и ти некогаш купуваш нешто кое вреди најмногу за парите, а не најефтиното нешто. Можеби ти кога си го купувал така си мислел, но V300 никогаш не бил ниту бестбај ниту гудбај, туку бил „дај шта даш“ лоубаџет бај. Тоа што СЕТЕК ги продава V300 на кило, не ги прави ниту добри ниту доверливи.

Цитат
Значи разлика во перформанси секако има, ама во однос на механичките дискови, епа од нив V300 се неспоредливо побрзи. И толкава разлика како што велиш, во доверливоста, нема.
Неспоредливо побрз е и кинески скутер од 50cc во однос на одење пеш, ама тоа не го прави ОК и прекрасно возило.

Цитат
Но нејсе. Не е тоа поентата, поентата е дека и најлошиот ССД е неспоредливо побезбеден (и побрз) од механичките дискови - посебно кога се работи за преносни компјутери, исто и за компјутери во мали десктоп куќишта (каде класичните хард дискови се расипуваат заради прегревање и механички потреси).
Воопшто не се согласувам. Очигледно не си видел и полоши ССД-a од V300, на пример SSD Verbatim 256GB само со уште поспор асинхрон NAND и многу полош контролер од SF2281. Нека кажат Deni и mmm121  дали е побрзо или не е од ентри-лелвел механички диск. Што се однесува до доверливоста, неточно е исто дека било кое SSD е побезбедно од механички диск, всушност има многу SSD-а кои имаат далеку помала доверливост од било кој хард-диск, а најголемиот број од нив се токму со SF 2281 контролер кој го има во V300. Благодарение на SF2281 пропадна OCZ, бренд кој важеше за исклучително квалитетен и еден од најомилените помеѓу ентузијастите. Имаа модели од кои дури 40% SSD-а умираа во рок на гаранција (1 или 2 години), што се нема случено со ниту еден HDD во историјата на нивното постоење. http://translate.google.com/translate?depth=1&hl=zh-TW&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=fr&tl=en&twu=1&u=http://www.hardware.fr/articles/881-7/ssd.html

Цитат
А следна класа на подобар хардвер секогаш има, и од EVO имаш подобар - PRO. Е сега, дали некој има пари да доплати до следната класа на квалитет, тоа е лична одлука и можности.
Секогаш има некоја следно скалило на квалитет, a каде е крајното скалило? Секако одговорот е индивидуален.
Се согласувам, па согласно ова кое го велиш, најдолната скала не е најдобриот и најсоодветниот избор.

Цитат
Патем колку корисници овде сеуште користат механички дискови, а?
Верувам многу! Конкретно јас на сите десктопи покрај SSD(ата) имам механички диск,  WD Black 2TB на мојот компјуер, WD Blue 1TB на жена ми компјутерот и Seagate Barracuda 4TB на HTPC.

Цитат
Да не беа ваквите елитистички занесувања, како твоиве „high end, or bust“ - се кладам дека досега повеќе корисници ќе имаа ССДа во машините.
Си напишал и поголеми глупости, ама добар си. 250GB EVO за 6000 денари било елитистичко занесување, а V300 за 5500 било што?

Цитат
Исто како што ти сепак имаш квалитетен монитор, ама ете не е Епл со Ретина дисплеј. Хехе... сам се демантираш.  :D
Уште повеќе глупости. Ако сакав да го купам најдобриот тогаш, тоа немаше да биде мониторот на Епл. Ќе беше NEC кој е за нијанса подобар од Dell-от кој го имам, но е повеќе од двојно поскап(700 евра vs 1500 евра). За разлика од мене, ти немаш квалитетно SSD, а за само 20% повеќе пари си можел да добиеш драстично подобро SSD (50 евра vs 60 евра). Во мојот случај за 215% од цената ќе сум добиел 120% од перформансите, а во твојот случај за 80% од цената си добил 50% од перформансите. Кој донел ретардирана одлука, јас или ти?

Цитат
Немам ни време, ни желба да се објаснувам со нубови. Затоа не сум одговорил, а не затоа што си кажал нешто паметно кое го демантира мојот став и мислење.
Нубови?
Како тие што тврдат дека потрошеното нуклеарно гориво не бара активно ладење на одреден период? За такви ли нубови зборуваш??
Нубови кои од дрвото не можат да ја видат шумата. За ладење на отпадното горивото се потребни неколку десетини kW ладилна моќ, а за ладење на реакторот се потербни неколку стотини MW ладилна моќ (во зависност од видот и моќноста на реакторот). За такви нубови зборувам кои немаат претстава колку грее реактор, а колку отпадно гориво и кои нешто прочитале и мислат дека знаат многу, а поима немаат но тоа не им смета да влегуваат во дискусии каде држат предавања и солат памет.

Оној кој се разбира ќе му се насмее на таквиот "експерт".

Ајде де :) повторно ли потреба од мерење ташаци?
А каков експерт си ти кој тврдиш дека ЕВО е дупло побрз од В300? Труба-експерт? Или нема везе, треба да не ти ги земаме зборовите со значењето кое го потенцираш пошто ти некогаш си сериозен а некогаш не, кој би знаел? Башка јас не сум декларирал никогаш дека сум експерт, само сум пласирал искуства и знаење.

Мики, уште не научи дека кога магарињата си ги мерат не треба да го вадиш. Не знам кои искуства си ги имал и какво знаење или незнаење си пласирал, ама изгледа искуствата и знаењето твое се различни од моите, но и од иљадници други корисници на конкретните два модели на SSD!
http://ssd.userbenchmark.com/Compare/Samsung-850-Evo-250GB-vs-Kingston-SSDNow-V300-240GB/2977vs1817
Согласно направени real world тестови од 5000 корисници на 850 Evo 250GB и 3000 корисници на V300 240GB(меѓу кои има и од „брзите“ и од спорите), 850 Evo е за 69% побрзо во просек од V300. Според бенчмарци 850 Evo е 74% побрзо од V300. Земи во предвид дека „брзите“ V300 се дупло побрзи од „спорите“, па согласно твоето искуство и знаење кажи кое SSD е побрзо од кое и за колку...
« Последно менување: 16 Октомври 2015, 15:33:47 pm gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7977 на: 16 Октомври 2015, 14:54:27 pm »
Нека кажат Deni и mmm121  дали е побрзо или не е од ентри-лелвел механички диск.
Убиство. Од тогаш се научив дека се земаат строго ултра проверени елементи. Не само споротијата, туку бројот на грешења, бројот на кубење коси, бројот на half-assed перформанси е она кое те убива полека и од внатре.

Согласно и моите сложувања со твоето излагање, а и моето излагање пред недела две на темава.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #7978 на: 16 Октомври 2015, 15:06:56 pm »
Мислам дека целава дискусија за ссд-а се сведува на мојот пост кајшто му велам на веле во две реченици, немој кингстон и вербатим, земи самсунг ево, за мала разлика, пошто не вреди разликата до про. :D :D :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #7979 на: 16 Октомври 2015, 15:16:50 pm »
Незнам, уште имам фобија од Samsung. Толку RMA неможе да замислите.