Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1240822 пати)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #7920 на: 11 Октомври 2015, 15:01:39 pm »
Ае овој екстерниот, ке ми треба секако. Али интерен да го спасам тој форматираниот, ке ми треба над 2тб, ак имат некој назаем од гикојве, че јајт пастрмки секако. Ми треба да си вратам податоци и то.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #7921 на: 13 Октомври 2015, 11:58:43 am »
Пиполз, препорака за некое евтино а добро лаптопче (до кај 20000 денари), по можност од Анхоч?

Јас лично преферирам Делл, ама ако има подобар избор, слободно предложете.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #7922 на: 13 Октомври 2015, 12:04:56 pm »
Досега од Анхоч имам земено 4 лаптопчиња, ценовен ранг до 22.000 денари. Еве веќе 3-4 години никаков проблем. (освен на едниот после 5 години користење и трескање од земја, му откажа флет кабелчето и хддто, па го мењав). Повторно би земал ХП.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8781
  • Пичлеме
« Одговори #7923 на: 13 Октомври 2015, 12:14:39 pm »
Па Делл има 3 годи гаранција и тоа е плус. За тие пари гледам има и нешто Леново (со дупло поголем хард диск, 1 тера, наспроти 500 гига на Делл, ако и тоа е битна ствар и Леново има плус некоја комина графичка, што е сосема непотребна според мене :) ), али Леново има 1 година гаранција. Зборуваме за тостери со најмалку I3 процесор, во случајов i3-4005U.
(Овие нешто над 20 000, а до 20 000, то ест под 20 000 приметив Леново, со I3, 500 гига хард диск и без непотребната комина графичка :) )

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #7924 на: 14 Октомври 2015, 14:26:46 pm »
Едно лаптопче го форматирам 5 пати, 5 пати ми прави рандом freeze.. значи не 100% freeze, туку ~90% freeze, ако може така да се нарече...  значи перформансите му се како пентиум 3ка на 800мхз..  а има и5 со 4гб рам. Не ми е јасно што може да не е ОК, 100 пати сум преинсталирал вундоус 7... налет -.- идеа некој нешто ?   

Значи основна инсталација, драјвери ова она, и после ден два почнува да кочи. -.-   рамот и процесорот не се оптеретени...
И јас се сомневам на хдд-то... ставив сега 32бит, да видам како ќе биде со него, за секој случај.

Дени- без апдејти, исклучени се.
Куоре- температурата е ок, 40-45...
Фаланга- хм, ќе проверам утре ова дали го има, затоа што повторно реинсталирав...

Ова вака еднаш во 100 пати ми се дешава..

Не можам да упалам хдд регенератор да ги провери секторите, на сите пц-а е ок, на лаптопов ми се пали мс дос A:\>, и ја не ги знам командите. ;D :D

Повторно истите проблеми.. кочи сецка.. според информациите од сликава доле, хдд-то како што се сомневавме... испушта душа нели ?

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #7925 на: 14 Октомври 2015, 14:45:08 pm »
Според сликава, да, ама од друга страна според сликава дисков има аптајм од муљарда.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7926 на: 15 Октомври 2015, 09:09:02 am »
U veyi muabetot od pred nekoja nedela, se naogjam vo Microsoft Office Begrade. Ovde se koristi ISKLUCIVO Lenovo od hardver, a Thinkpad od laptopi. Site ovde se profesionalci, ama kade e Apple?

Razgovarav so nekoj od niv I pocnuvaat da se smeat koga ke spomnam Dell ili Apple ;)
Samo jas I uste eden imame Elitebook :P

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7927 на: 15 Октомври 2015, 09:12:10 am »
U veyi muabetot od pred nekoja nedela, se naogjam vo Microsoft Office Begrade. Ovde se koristi ISKLUCIVO Lenovo od hardver, a Thinkpad od laptopi. Site ovde se profesionalci, ama kade e Apple?

Razgovarav so nekoj od niv I pocnuvaat da se smeat koga ke spomnam Dell ili Apple ;)
И возат Шевролет. :D
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7928 на: 15 Октомври 2015, 09:31:43 am »

Сиријасли?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #7929 на: 15 Октомври 2015, 09:43:02 am »
Онтопик сме бе. Епл ли да користат во Мајкрософт Офис!? А за виндоус рековме Т серија, значи се си е конзистентно со муабетот што го пишав погоре

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #7930 на: 15 Октомври 2015, 09:46:34 am »
На хај левел конференции (европска комисија, енергетска заедница, ENTSO-E и слично) каде што редовно присуствувам, третина до половина лаптопи се apple. Втори по број се dell, трети не знам кои се, можда lenovo или hp.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3837
« Одговори #7931 на: 15 Октомври 2015, 10:18:53 am »
Јас досега немам видено некој да користи apple хардвер...барем во фирмите во кој сум работел(Ассеко,МТелеком) односно се користи исклучиво Леново и Делл.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #7932 на: 15 Октомври 2015, 10:41:20 am »
Јас досега немам видено некој да користи apple хардвер...барем во фирмите во кој сум работел(Ассеко,МТелеком) односно се користи исклучиво Леново и Делл.

Знаеш колку ќе ги чини тие фирми да користат Епл хардвер? Башка што, чинам дека хардверот на Епл не е наменет за тој тип на компании.

Успут да го замолам @gOJDO за подетално објаснување за (не)бивањето на Кинстон ССД, пошто еве у ДДКом се наоѓаат по доста поволна цена:

Kingston SSD 120GB V300 SSDNOW - 3000 ден.

Kingston SSD 240GB V300 SSDNOW - 5500 ден.

Не вредат да се земаат ни по овие цени?
« Последно менување: 15 Октомври 2015, 10:47:28 am velestrumf »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7933 на: 15 Октомври 2015, 11:02:25 am »
Башка што, чинам дека хардверот на Епл не е наменет за тој тип на компании.

Epl e namenet za prosti Amerikanci anyways...

Успут да го замолам @gOJDO за подетално објаснување за (не)бивањето на Кинстон ССД, пошто еве у ДДКом се наоѓаат по доста поволна цена:

Kingston SSD 120GB V300 SSDNOW - 3000 ден.

Kingston SSD 240GB V300 SSDNOW - 5500 ден.

Не вредат да се земаат ни по овие цени?

Vredi 250-kata za tie pari.
A jas znam sto ke ti odgovori Gojdo odnapred :D
Za tvoite potrebi Kingstonot e prekrasen.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #7934 на: 15 Октомври 2015, 11:24:10 am »
120ката V300 јас ја имам на десктопов, и коректно си работи. Перформансите му се добри за цената (која беше прилично поволна уште кога јас купував). Ми текнува кога читав ревјуа, дека контролерот е прилично добар - од постара докажана генерација (важна работа) - а нанд чиповите со осредни карактеристики (а некаде прочитав дека подоцнежниве модели користат поспор нанд).
Самсунзите се реално подобри, ама исплатливоста е друг муабет (исто како и потребите кои се различни кај различни луѓе/намени).

едит: Важна работа кај ССД-ата е да се димензионираат според потребите. За трајноста е важно да се држи слободен еден дел од капацитетот, пошто контролерот не дозволува постојано пишувење/бришење на исто место и наместо тоа ги „шета“ податоците по слободниот незафатен капацитет. Јас на пример, на мојата 120ка никогаш не користам повеќе од 80Гб.
« Последно менување: 15 Октомври 2015, 11:31:40 am Van »