Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1676152 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #5610 на: 02 Јули 2014, 20:40:41 pm »
A со драп?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #5611 на: 02 Јули 2014, 20:55:30 pm »
Толкава разновидност од Корсаир не очекувам ;D. Да се поправам нема да има црни кога ќе ја пуштат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5612 на: 02 Јули 2014, 21:02:02 pm »
Да беше излезена ќе размислев ;D. Ако не го изгледа видеото ќе биде достапна со Чери црвени, кафени, плави и црни мислам.

Aj бе мислев си ја земал, толку се радуеше.
Тастерите: За гејминг црните, за текст плавите. Кафеавите се нешто како компромис.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #5613 на: 02 Јули 2014, 21:34:17 pm »
Јас кафеави имам моментално. Плавите мислам дека не би ги трпел. Инаку црвените се подобри за FPS игри.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5614 на: 02 Јули 2014, 21:50:50 pm »

Добри си се плавите, јас повеќе за текст ги земав на времето, ама и за гејминг не се лоши. Сега и онака многу ретко играм.
Црвените многу тешко се наоѓаат во достапни тастатури.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3507
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #5615 на: 02 Јули 2014, 22:13:16 pm »
Дени, како си задоволен ти од ДЕЛЛ ? Гледам само такви препорачуваш погоре :) Јас па ХП му препорачав...

Зависи кој ДЕЛЛ. Inspiron е очајно неквалитетно срање. Појди во салон види го. Не ги бо купил ни со 100 години гаранција. Го имав, па го сменив за Ацер.

Јас имам dell xps серија и стварно има огромна разлика од инспирион. Вреди за секој денар плус. Изработката е на многу повисоко ниво. Овде има користено алуминиум и се е многу поцврсто и пофино.
Да не ги спомнувам екстра деталите како тач, glow screen, далинско, finger print сензор, цдто се боцка како кај кола и слични ствари кои во пракса може многу да користат. Али највеќе од се ми се допаѓа екранот. Фантастичен агол на гледање и супер боја има. Досега немам видено подобар екран.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5484
  • Пиши лаже
« Одговори #5616 на: 03 Јули 2014, 00:04:57 am »
Го кажав и на еден друг форум, па ке кажам и тука. Секоја чест за Вас што имате да дадете по 100 евра +- за тастатури/глувци. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5617 на: 03 Јули 2014, 01:58:37 am »
Што е побитно?
Тоа што го држиш во рака, го допираш и го чуствуваш... или компонентите во куќиштето кои се менуваат на секои неколку години и кои не ги ни гледаш (освен ако немаш фетиш по провидни страници од осветлени куќишта).

А во мојот случај ако сакам да го погледам куќиштето, треба да отидам во соседната просторија... пошто таму физички ми се наоѓа куќиштето (каблите за "инпут-аутпут" перфиреријата иде до работната маса низ дупка во ѕидот.
Што да кажам, ултимејт хак за тивок компјутер.  ;)

Сериозно, ако на нешто вреди да се дадат пари, тогаш тоа се мониторот, тастатурата, глушецот и звучници/слушалки. Тоа можеш неограничено да го користиш (ако сакаш), другиот хардвер е пролазен и се менува од година во година и не вреди да се зема нешто поскапо од моменталните бест-бај компоненти.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #5618 на: 03 Јули 2014, 02:11:45 am »
Пример сега сакам Deathadder да си купам. ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45194
  • Il Moderatore
« Одговори #5619 на: 03 Јули 2014, 07:18:54 am »
Го кажав и на еден друг форум, па ке кажам и тука. Секоја чест за Вас што имате да дадете по 100 евра +- за тастатури/глувци. :)

Мене не ми се јасни тие што даваат по 500-600 евра за графичка картица само за да им имале повеќе детаљи пуцачините што ги играат...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34542
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5620 на: 03 Јули 2014, 10:12:58 am »
Не е еработата во деталите туку во бројот на фрејмови и димензијата/резолуцијата на екранот што го користат :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30821
    • CARclub.mk
« Одговори #5621 на: 03 Јули 2014, 10:15:51 am »

Јас одамна се имам откажано од купување евтини, срање периферни уреди. Маус купувам еднаш во 3-4-5 години. Со задоволство ќе дадам малку повеќе пари ако тоа значи квалитетен маус. Пред месец и нешто си купив Logitech G602 и е убедљиво најдобриот маус што сум го користел.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #5622 на: 03 Јули 2014, 10:17:04 am »
Од тие причини монитор со помала резолуција е подобар за игри. (1920 vs 1600 на пример)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #5623 на: 03 Јули 2014, 11:36:24 am »
Ај и јас да кажам мое видување на марките на лаптопови:

Најпрвиот лаптоп беше Toshiba земена од UK, Pentium 4 генерација, до ден денес работи (по потреба).

Поучен од квалитетот на Toshiba земав Core2Duo генерација Toshiba - L100 модел некој. С Р А Њ Е во боја - ефтина пластика, лоши шарки и срање џек за струја. Брат ми го доби од мене бидејќи неможев да живеам со такво срање. 1 година гаранција за која немаше потреба да се активира. Сеуште се работи на него со тоа што во К2 лаптоп ми го средија џекот за струја кој беше поткршен.

Одма после си купив Apple MacBook Pro 13" (пред нецели 5 години му доаѓа) на кој и ден денес работам, со тоа што 2гб ги сменив со 8гб и HDD-то го сменив со Samsung 830 SSD. Купив и caddy за DVD-RW да го сменам со HDD но за тоа не ми се јави потреба па си остана DVD-то.

Батеријата сеуште е првата и држи над саат време што мене ми е топ бидејќи најчесто се работи приклучен во струја.

Гаранција имаше 1 година и истата не беше активирана бидејќи немаше потреба.

Магнетскиот џек за струја се покажал како одлично решение миљон пати кога некој ќе се сопнел од кабелот.

Има акнато од 1м висина на тврд под и освен што малце се свитка алуминиумот друго ништо не му е. Му имам мавано шамари и боксови и пак ништо не му е.

Малце грее но тоа се решава со менување на TIM.

Поради природата на мојата работа го возам на Windows 7ца и работи без проблеми. OS X не поддржува се што ми треба а и многу ми е нашминкан.

Доколку би требало да купам повторно лаптоп тоа без размислување би бил Apple, не сум нивен фанбој, од нив имам само уште ајпод кој е супер. Да, поскапи се од другите но квалитетот на изработка е врвен.

Брат ми после Тошибата купи Dell XPS со 5 години гаранција. Ок е, до сега 2 години нема мака али пластичната негова изработка неможе да се спореди со куќиштето на Apple-от. И тастатурата истотака.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5624 на: 03 Јули 2014, 18:15:21 pm »
Мене не ми се јасни тие што даваат по 500-600 евра за графичка картица само за да им имале повеќе детаљи пуцачините што ги играат...

Јас еднаш у неколку години ја ситнам петстотката за графичка, но она што го барам е константен фрејмрејт. Ништо не ми го „крши филмот“ повеќе од игра која иде мазно се до првата покомплексна сцена кога фрејмрејтот привремено паѓа. Сакам цело време здрава и константна фпс бројка.