Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1351549 пати)

Присутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12270 на: 17 Јуни 2025, 13:38:07 pm »
Гаранцијата важи интернационално или јок?

Присутен fuzzjaw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 529
  • Alfa Romeo Giulietta 1.4TB
« Одговори #12271 на: 17 Јуни 2025, 13:44:49 pm »
Гаранцијата важи интернационално или јок?

Apple е, секако дека важи.

Еве еквивалентно, дури и подобро (реално): https://www.plaisio.gr/pc-perifereiaka/laptops/apple-macbook-air-m4-sky-blue-laptop-15-3-liquid-retina-m4-24-gb-512-gb-apple-10-core-gpu-macos-_4753631

M4 наспроти M4 Pro, “обичен“ Retina екран наспроти ProMotion? Само за тие две работи е драстично полоша опција мислам. Особено за 200 евра плус од другиот.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30064
    • CARclub.mk
« Одговори #12272 на: 17 Јуни 2025, 14:23:40 pm »
Чисто ради тоа што хејтам (и сметам дека е погрешно) работење на лаптоп, едноставно не разбирам како некој би можел да даде две-и-кусур-илјади-евра за лаптоп, било каков.

Секако, признавам дека има луѓе на кои им треба лаптоп за работа, и таква им е работата. Ама за нормална IT позиција (девелопер, QA, итн), десктоп е секогаш подобра варијанта. За дизајнери-мизајнери, видео едитори, итн да не праиме муабет.

Евентуално, може со некаков док, ама и тоа е (според мене) непотребен компромис.

Присутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #12273 на: 17 Јуни 2025, 14:50:40 pm »
@zeroSignal веќе 4+ години работам на MacBook Pro со M1 и не би го менувал за десктоп ни под разно... Нормално врзан за монитoр (Dell U2722D), a екранот на лаптопот се користи како секундарен, иако е само 13" заради квалитет, густина на пиксели е пријатен и за работа, плус тивок (уште вентилатори му немам слушнато), супербрз... Работам како дизајнер, од дома, затоа ми е практичен и лаптопот заради мобилност, ако треба да одам некој ден на работа да одам кога има посета од клиенти, да се преселам месец-два на лето во Охрид (таму си чувам друг монитор)...
« Последно менување: 17 Јуни 2025, 16:51:03 pm R2D2 »
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #12274 на: 17 Јуни 2025, 15:57:59 pm »
Чисто ради тоа што хејтам (и сметам дека е погрешно) работење на лаптоп, едноставно не разбирам како некој би можел да даде две-и-кусур-илјади-евра за лаптоп, било каков.

Секако, признавам дека има луѓе на кои им треба лаптоп за работа, и таква им е работата. Ама за нормална IT позиција (девелопер, QA, итн), десктоп е секогаш подобра варијанта. За дизајнери-мизајнери, видео едитори, итн да не праиме муабет.

Евентуално, може со некаков док, ама и тоа е (според мене) непотребен компромис.

Бидејќи работам remote :) и сеа одам кај клиент Австрија, ете сеа Финска,...морам таму да работам - така што лаптоп ми е потребен.

Второ, во споредба со Windows нема апсолутно никаков bloatware. Мојов што е постара генерација во перформанси подобро се носи од лаптопи што моментално се по 1500 евра (Windows).
Не знам, обичен пример - пред некој ден пуштавме OWASP ZAP тестови. Мојов Mac што е 5 години и нови HP-иња од 1500 евра купени пред месец дена со Windows 11. Лиценцирани се.
Мојот го заврши тасковите далеку побрзо од нив, да не претерам ама можда минимум 30 секунди.

Тивок, држи батерија како нов Windows лаптоп, ...едноставно многу checkmarks.

И имаш одличен и долг support во updates и што ти не.

Реално пре би Linux него Windows за работа.

За разонода, Windows си е тука се разбира.
« Последно менување: 18 Јуни 2025, 12:35:00 pm Carpathian Lord »

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #12275 на: 17 Јуни 2025, 16:38:53 pm »
@zeroSignal веќе 4+ години работам на MacBook Pro со M1 и не би го менувал за десктоп ни под разно... Нормално врзан за монитoр (Dell U2722D), a екранот на лаптопот се користи како секундарен, иако е само 13" заради квалитет, густина на пиксели е пријатен и за работа, плус тивок (уште вентилатори му немам слушнато), супербрз... Работам кај дизајнер, од дома, затоа ми е практичен и лаптопот заради мобилност, ако треба да одам некој ден на работа да одам кога има посета од клиенти, да се преселам месец-два на лето во Охрид (таму си чувам друг монитор)...

Штом имаш монитор, друго е. Не се кичмиш. Мобилноста е секако неприкосновена.

Бидејќи работам remote :) и сеа одам кај клиент Австрија, ете сеа Финска,...морам таму да работам - така што лаптоп ми е потребен.

Второ, во споредба со Windows нема апсолутно никаков bloatwear. Мојов што е постара генерација во перформанси подобро се носи од лаптопи што моментално се по 1500 евра (Windows).
Не знам, обичен пример - пред некој ден пуштавме OWASP ZAP тестови. Мојов Mac што е 5 години и нови HP-иња од 1500 евра купени пред месец дена со Windows 11. Лиценцирани се.
Мојот го заврши тасковите далеку побрзо од нив, да не претерам ама можда минимум 30 секунди.

Тивок, држи батерија како нов Windows лаптоп, ...едноставно многу checkmarks.

И имаш одличен и долг support во updates и што ти не.

Реално пре би Linux него Windows за работа.

За разонода, Windows си е тука се разбира.

Не ги оспорувам хардверот и перформансите. Едноставно, јас лично не би можел да седнам свиткан пред лаптоп по неколку саати на ден. Монитор, тастатура и маус си се монитор, тастатура и маус.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #12276 на: 17 Јуни 2025, 16:48:17 pm »

Докирањето не е компромис, туку е версатилити. Работната околина си на носам со мене у ранец, дома се штекам на докинг, на работа се штекам на докинг. Не размислувам дали сум ги стаил у клауд или не потребните документи за некому на терен (у кафан де, ај сеа..) да му ги презентирам, работата ми е таква што изискува секогаш да имам сетиран дивајс за одредени таскови, што би било доста понезгодно кога би имал декстоп+лаптоп+таблет. Два декстопи, еден на работа и еден дома, + преносен дивајс, е тоа е веќе жива мака. Кој измисли докинг на узбе це со пауер диливери (тандерболт),- госпо здравје да му дае!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #12277 на: 17 Јуни 2025, 16:53:33 pm »
Ете, прифаќам дека не е компромис него версатилити. :)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1720
« Одговори #12278 на: 17 Јуни 2025, 17:10:27 pm »

Секако дека дома сум на монитор, тастатура и маус најголем дел од времето, ама немам проблем со работа и на 16 инчниот монитор од Мекбукот затоа што резолуцијата и screen real estate се феноменални. Пример, декемврито бев 3 недели во Италија, работев на лаптоп цело време, мака немав. Работното време ми е флексибилно, во јули ќе одам бар 2-3 недели Грција, од сабајле на море, попладнето работа.

Плус, на десктоп нема MacOS :) има де ама треба да земам или Mac Mini што е компромис во хардвер или Mac Studio и ќе го платам исто како лаптопот и истите перформанси ќе ги има и ќе нема да можам да го користам кај сакам. И за мене исто многу битна работа, на Мекбукот немам слушнато вентилатор да се упали а константно е под load. На десктопот кога ќе почнат да фучат ќе збеснам подолго од саат време, дури и кога гејмам со слушалки на мене ме нервира, плус што нели, генерира екстра топлина.

Дополнително што има додатни goodies како вградена камера и (одличен) микрофон за состаноци.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #12279 на: 21 Јуни 2025, 09:25:51 am »
Коа сте на тема Апл, како да се зипне фолдер со лозинка?
Се убивме од барање со колегата што има Апл. Како брзо решение, му средив на мојот виндос преку 7зип.

Инаку еве и јас да споделам, иако не ит инженер, во FP&A и. контролинг, со лаптоп, шерпоинт, можеш што и каде сакаш да тераш. Нормално и плаќања/менувачко/ел потписи за фактури со токен.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #12280 на: 21 Јуни 2025, 14:08:58 pm »
Само преку терминал или преку трети апликации колку што ме држи сеќавањето.

zip -er /path/to/my/folder па внесуваш лозинка и тоа е тоа.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12281 на: 21 Јуни 2025, 20:04:54 pm »
Да, то толку е ретардиран Apple

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #12282 на: 21 Јуни 2025, 23:29:41 pm »
Да, то толку е ретардиран Apple

A на виндовс 10/11 можеш?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20210
« Одговори #12283 на: 22 Јуни 2025, 03:56:17 am »
.
« Последно менување: 23 Јуни 2025, 14:52:20 pm DarthJe5us »

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #12284 на: 22 Јуни 2025, 09:31:18 am »
Јас за лозинка на Zip/Rar сум користел WinZip или WinRar