Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1354777 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #2835 на: 18 Април 2013, 08:36:14 am »
Ѕверов за ХТПЦ го употребуваш?
И за многу други работи: e-mail-ови, сурфање, читање на Word и PDF документи, сајантифик калкулатор, картите солитер, јутјуб и т.н.

Цитат
Најди и` асална примена на машината, вака само киловати и киловаати енергија трошиш за џабе :) Ова ти е ко` да активираш нуклеарна централа за ајвар да напраиш :D :D
Можда е помоќна за намената, ама од повеќе глава не боли :D

BTW, Куоре нешто го нема, а мислев дека уште вчера ќе искоментира....Куоре каде си? :)

Инаку за high end HTPC имаш премногу вентилатори, бидејќи треба да има што помалку бука. Исто има една теорија каде што вика дека треба што послаб процесор што би бил доволен , бидејќи високата фрекфенција исто влијае на квалитетот на звукот.

Идеален процесор би бил ore I3 3225. Dual core procesor со 4 ГБ кеш меморија, и подржува Hyper Threading што може да биде корисно во некои апликации потреби за слушање музика. Добра работа е што во оваа верзија има HD4000 графичка картичка (интегрирана во процесорот), и троши 55W.

За жал не можев да го најдам и отидов со Core I5. Исто во мојот случај сакав едно напојување од Cooler Master што е хибридно, односно воопшто не врти вентилаторот до 200W потрошувачка.

Во поглед на плоча во мојот случај отидов со Sabertooth од две причини:

1. Thermal Radar - Подесено ми е да до 70 степени на процесор, вентилаторот на процесорот работи само со 20% од снага (врти некаде со 900 rpm). Кога ќе надмине 70 степени (ретко надминува), да се уклучи вентилаторот со полна снага. На овој начин имам постигнато скоро без шумно работење.

2. Thermal Armor - Не ради ладење, туку ради прашина.

Инаку заборавив дека во мојата машина имам еден SSD 840 Pro 256 GB а како Storage на музиката користам:

Synology DS412+ NAS so 4 diska Western Digital Red Ediiton 3 TB (vkupno 12 TB, ama bidejki koristam Raid 5 iskoristlivi 9 TB).

Онаа музика што ја слушам често ја пренесувам од NAS -ot на ССД и ја пуштам директно од ССД -то.

поздрав

Дарко

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #2836 на: 18 Април 2013, 09:06:10 am »
И за многу други работи: e-mail-ови, сурфање, читање на Word и PDF документи, сајантифик калкулатор, картите солитер, јутјуб и т.н.

Цитат
Најди и` асална примена на машината, вака само киловати и киловаати енергија трошиш за џабе :) Ова ти е ко` да активираш нуклеарна централа за ајвар да напраиш :D :D

BTW, Куоре нешто го нема, а мислев дека уште вчера ќе искоментира....Куоре каде си? :)
Си пробал 4К филм дали пушта? Мене тоа ми е најбитно зошто ми сецкаат на другиве компјутери.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #2837 на: 18 Април 2013, 10:24:36 am »
@Krell

Зарем не ја свати иронијата во претходните неколку мои постови? :D

За HTPC кое треба да пушта 4К содржини се што е над Celeron G е оверкил и тотална глупост. Идеална HTPC конфигурација која има се што може да ти притреба и да посакаш:
Матична плоча со Intel B75 чипсет со HDMI и DVI видео излез, нативни USB 3.0 и SATA 3.0 (Пример Asus P8B75-M LX)
Процесор Intel Celeron G 1610
Меморија 2x2GB DDR3-1333

Дополнително за аудиофил како тебе може да се вклопи и звучна карта. И ако веќе сакаш да ти лета пребарувањето на музика можеш да ставиш SSD, но многу поефтино од 840 Pro. На пример со обична 840-ка ќе завршиш работа подеднакво ефективно како и 40% поскапата 840 Pro.

За пуштање на Full HD содржини можеш да поминеш и со многу послаба конфигурација, т.е. многу послаб процесор и графика, на пример со APU каков што е AMD E350.

Што се однесува до потрошувачката на било кој процесор, тоа не е константна величина (како на пример кај сијалица) туку е променлива(функција) која зависи од многу фактори меѓу кои најбитен фактор е колку процесорот е оптоварен во дадена точка од времето.
Поконкретно потрошувачката се дели на статичка и динамичка:

P(t) = Pstaticko + Pdinamicko(t), каде

Pstaticko е статичката потрошувачка на процесорот поради протекување на минијатурни струи на полупроводните елементи позната како leakage која зависи од производствениот процес, грешките/остапките при процесот на литографија и самата архитектура на процесорот.

Pdinamicko(t) = F(t) * U(t)^2 * c(t), односно
Pdinamicko е производ од фрекфенцијата на процесорот во одредена точка од времето помножена со напонот на квадрат во истата таа точка од вреемето и помножено по кумулативната капаситанса во таа точка од времето. Кумулативната капаситанса е електричниот товар кој го формира логичкото коло за зададениот товар на процесорот (CPU load) во таа точка од времето.

Toa 55W кое го спомнуваш не означува потрошувачка на процесорот туку TDP (thermal design power) кое е параметар кој ја дефинира моќноста на ладењето односно колкава снага треба ладењето да може да превземе од процесорот и предаде на околината за тој да не се прегрее при континуиран максимален товар со реални апликации. Притоа формулата за добивање на TDP е различна кај различни генерации на процесори кај Intel и AMD и е предмет со кој производителите манипулираат, т.е. ја прикриваат не-ефикасноста на процесорите кои ги продаваат и ги доведат во заблуда своите купувачи.

« Последно менување: 18 Април 2013, 10:36:57 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2838 на: 18 Април 2013, 11:14:48 am »

Цитат

Тука сум, тестирам нешто

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2839 на: 18 Април 2013, 11:56:25 am »
Тука сум, тестирам нешто
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Тестираш дали тој серверот ќе ти ги отвори JPEG сликите од pcreviewtube?
http://pcreviewtube.com/blog/uncategorized/the-first-actual-photos-of-nvidia-tesla-k20/

Туку збор не ми кажа за мојата нова играчка. Ја бива, не ја бива? Предлог некој, нешто да додадам, да одземам?

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #2840 на: 18 Април 2013, 12:02:25 pm »
Да не додаваш нит одземаш ништо, него да ми ја поклониш за роденден. :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2841 на: 18 Април 2013, 12:11:32 pm »

Совршенство, што друго да се каже.

Немам комплекси ко тебе.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #2842 на: 18 Април 2013, 12:32:58 pm »
Нема кој не посакува ваква зверетина, секоја чест.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2843 на: 18 Април 2013, 13:15:03 pm »
Совршенство, што друго да се каже.
Не прифаќам ваков одговор! Барам да негодуваш и да најдеш забелешки па да се расправаме. Вака не е интересно... :(

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2844 на: 18 Април 2013, 13:23:23 pm »
Шините на кој лежи куќиштево ме подсеќа на томос пумпа за вода ;D

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2845 на: 18 Април 2013, 14:01:10 pm »
Од сите куќиште кои се продаваат кај нас Cosmos 2 e најпросторно (најшироко и најдлабоко и највисоко) и најскапо :D.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2846 на: 18 Април 2013, 14:03:26 pm »
Има добри и евтини фрижидери од Беко, Горење и слични.
Можи да ти брка повеќе работа.

Ем така подобро ладење ќе имаш. А и поевтино ќе ти биди од твоето куќиште заедно со ладењето.
:)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2847 на: 18 Април 2013, 14:05:47 pm »
Бев, ги разгледав сите во СЕТ, ама ниедно не беше црно. Сите се или бели, или инокс или сиви, а јас сакав црн па шифоњеров некако ми фати око.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2848 на: 18 Април 2013, 19:08:28 pm »
@Krell

Зарем не ја свати иронијата во претходните неколку мои постови? :D

За HTPC кое треба да пушта 4К содржини се што е над Celeron G е оверкил и тотална глупост. Идеална HTPC конфигурација која има се што може да ти притреба и да посакаш:
Матична плоча со Intel B75 чипсет со HDMI и DVI видео излез, нативни USB 3.0 и SATA 3.0 (Пример Asus P8B75-M LX)
Процесор Intel Celeron G 1610
Меморија 2x2GB DDR3-1333

Дополнително за аудиофил како тебе може да се вклопи и звучна карта. И ако веќе сакаш да ти лета пребарувањето на музика можеш да ставиш SSD, но многу поефтино од 840 Pro. На пример со обична 840-ка ќе завршиш работа подеднакво ефективно како и 40% поскапата 840 Pro.

За пуштање на Full HD содржини можеш да поминеш и со многу послаба конфигурација, т.е. многу послаб процесор и графика, на пример со APU каков што е AMD E350.

Што се однесува до потрошувачката на било кој процесор, тоа не е константна величина (како на пример кај сијалица) туку е променлива(функција) која зависи од многу фактори меѓу кои најбитен фактор е колку процесорот е оптоварен во дадена точка од времето.
Поконкретно потрошувачката се дели на статичка и динамичка:

P(t) = Pstaticko + Pdinamicko(t), каде

Pstaticko е статичката потрошувачка на процесорот поради протекување на минијатурни струи на полупроводните елементи позната како leakage која зависи од производствениот процес, грешките/остапките при процесот на литографија и самата архитектура на процесорот.

Pdinamicko(t) = F(t) * U(t)^2 * c(t), односно
Pdinamicko е производ од фрекфенцијата на процесорот во одредена точка од времето помножена со напонот на квадрат во истата таа точка од вреемето и помножено по кумулативната капаситанса во таа точка од времето. Кумулативната капаситанса е електричниот товар кој го формира логичкото коло за зададениот товар на процесорот (CPU load) во таа точка од времето.

Toa 55W кое го спомнуваш не означува потрошувачка на процесорот туку TDP (thermal design power) кое е параметар кој ја дефинира моќноста на ладењето односно колкава снага треба ладењето да може да превземе од процесорот и предаде на околината за тој да не се прегрее при континуиран максимален товар со реални апликации. Притоа формулата за добивање на TDP е различна кај различни генерации на процесори кај Intel и AMD и е предмет со кој производителите манипулираат, т.е. ја прикриваат не-ефикасноста на процесорите кои ги продаваат и ги доведат во заблуда своите купувачи.

Не ја сватив иронијата :), барем не во целост :)

Што се однесува на потрошувачката на процесорот, лошо се објаснив и изразив во брзањето сабајле. Идејата е да процесорот ослободува што помалку топлина и да може да се олади на што по пасивен начин и со што помалку подвижни делови , а да во исто време да  не е преслаб.Исто дефинитивно таа вредност не е константна цело време туку зависи од многу фактори, и во мојот случај ми е подесено да процесорот што помалку грее во апликациите што ги користам на начин да место да правам, overclock (К верзија земав бидејќи немаше обична, инаку воопшто не ми треба), користам многу конзервативни вредности со цел да ми грее што помалку и да вентилаторот ми врти што помалку (ќе пробам во иднина да ставам само пасивен кулер без воопшто вентилатор).Процесорот што го посочив е идеален баланс од сите барани карактеристики (не грее (дефинитивно е лесно изводливо да се користи само пасивно ладење), доволно е јак, и има доволно јака графичка за да работи све беспрекорно (пуштање филмови/музика, не игри).  

Исто SSD -то не е ставено ради потреба од брзина на пребарување.

SSD -то е ставено да повторно нема подвижни делови и вибрации што би ги предизвикал хард дискот , и да имам што попасивно ладење во самото куќиште (самиот ХДД генерира повеќе топлина него ССД).  Се слагам дека  било кој SSD ќе ја заврши работата , не мора Samsung 840 Pro. Моделот го одбрав бидејќи веќе кога купувам сакав да одам со најдобрата верзија што може да си ја приуштам.

Што се однесува до изабраниот chipset и плоча.. Многу е битно како е решено напојувањето на самата плоча и колку стабилни се тие вредности. Споредувајќи го начинот на изведба не наидов на доволно квалитени солуции кај послабите плочи. Затоа имав дилема измеѓу Sabetooth Z77 i Maximus Formula . Важноста на овој дел веќе имав можност да го споредам со моето друго HTPC (тоа отиде во спална), а е во форма на Fujitsu Q900.

Пошто ме мрзи да куцам еве нешто околу тоа:

http://www.hardwaresecrets.com/article/Everything-You-Need-to-Know-About-The-Motherboard-Voltage-Regulator-Circuit/616/4

Што се однесува до звучна карта.. Со сета почит према ASUS ST или STX, сепак се во друга класа во однос на Benchmark DAC1 Pre (што е екстерен DAC, а мене ми игра улога на звучна карта).

Benchmark -ot го споредував со DAC -ови во ценовен ранг 2000-10000 еур, и да речеме дека звучи подобро или на исто ниво со доста од нив (ќе имаш прилика да се увериш).

Исто има предпојачалска улога (мада го користам исклучиво за Passtrough моде од surround procesorot), која што ме изненади бидејќи подобро ми звучеше од McIntosh C2300 preamp кој што е 5 пати поскап од Benchmark -ot а нуди само преамп без DAC.Оваа споредба ја правев и кај мене дома, и во Kirov High End во Софија, и дојдов до идентичен заклучок.До тогаш имав предрасуда дека компјутер може да се користи како High End аудиофилски транспорт и дека може да се спореди со некој High End CD Player/Preamp (споредбата ја правев и Benchmark против McIntosh CD Player/McIntosh Preamp Комбинација)  (тоа направи да го продадам McIntosh -ot , и да не купам поскап CD Player).

Еве и чисто информативно ревју за тој мал уред :

http://www.stereomojo.com/Benchmark%20DAC%201%20Pre%20Review/BenchmarkDAC1PreReview.htm

http://tonepublications.com/REVPDF/Benchmark_DAC1_Pre.pdf

Што се однесува до surround спомнатите surround procesori се исто повисока класа. Така да во мојот сетуп за ова намена воопшто не ми треба класична соунд карта.

Зашто 8 ГБ РАМ? За да може да инсталирам Windows 7 64 бит, и да го сведам page fajlot на апсолутен минимум и да има што повеќе пуштање на фајловите директно од меморија без да се рчка дискот при самото свирење на фајлот . Ј River има опција за подесување да свири директно од меморија без да го рчка дискот (меѓутоа не знае дали е тоа стварно рам меморија или page file и ако користи паге филе пак го рчка дискот, па затоа ми е Page file -ot во Windows подесен на апсолутен минимум).  Во одредени сетупи има разлика дали се користи оваа опција споредено со кога сепак рчка дискот при свирењето. (искрено кај мене со пуштање на музика од ССД -то и не приметувам разлика (можда се должи на перформансите на 840 про), меѓутоа приметувам разлика кога пуштам од НАС -от. Кога користев HDD овие разлики дефинитивно беа приметливи, па затоа одам со овој пристап.

поздрав

Дарко
« Последно менување: 18 Април 2013, 20:00:27 pm krell »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #2849 на: 18 Април 2013, 20:06:35 pm »
Процесорот што го посочив е идеален баланс од сите барани карактеристики (не грее (дефинитивно е лесно изводливо да се користи само пасивно ладење), доволно е јак, и има доволно јака графичка за да работи све беспрекорно (пуштање филмови/музика, не игри).  
Процесорот кој го посочи е оверкил во секоја можна смисла за намената која ја наброја. Всушност оверкил е и Celeron G 1610 но бидејќи нема послаб двојадрен Celeron базиран на Ivy Bridge затоа и го предлагам во конфигурацијата. Без проблем со незначително оптоварување и потрошувачка на енергија пушта 4K(4096x2560) материјали. Покрај како HTPC конфигурацијата која ја предложив можеш истовремено да ја користиш и како NAS, односно да инсталираш XBMC под Linux + FreeNAS така што системот ќе си работи флуидно додека од друг компјутер му роварат по дисковите, а ти во исто време  гледаш 4К содржини. Воедно грее и троши помалку од три пати поскапиот i3, па затоа е и е подобар избор од i3.

Цитат
Исто SSD -то не е ставено ради потреба од брзина на пребарување.

SSD -то е ставено да повторно нема подвижни делови и вибрации што би ги предизвикал хард дискот , и да имам што попасивно ладење во самото куќиште (самиот ХДД генерира повеќе топлина него ССД).  Се слагам дека  било кој SSD ќе ја заврши работата , не мора Samsung 840 Pro. Моделот го одбрав бидејќи веќе кога купувам сакав да одам со најдобрата верзија што може да си ја приуштам.
Валиден е аргументот за бучавата и греењето, меѓутоа стварно не ја гледам поентата на 840 Pro. Ако веќе можеш да искешираш подобро ќе беше да купеше поспоро SSD од 480+ GB, на пример 840 500GB.

Цитат
Што се однесува до изабраниот chipset и плоча.. Многу е битно како е решено напојувањето на самата плоча и колку стабилни се тие вредности. Споредувајќи го начинот на изведба не наидов на доволно квалитени солуции кај послабите плочи. Затоа имав дилема измеѓу Sabetooth Z77 i Maximus Formula . Важноста на овој дел веќе имав можност да го споредам со моето друго HTPC (тоа отиде во спална), а е во форма на Fujitsu Q900.
И овде сметам дека тотално безпотребно си ги потрошил парите и не си добил ама баш ништо во однос на она кое го нуди матична која е 1/5 од цената на Sabertooth Z77 и Maximus Formula. VRM дизајнот на матичната ќе играше улога ако на матичната имаше закачено некој Sandy Bridge i7 оверклокуван до максимум и притоа го држиш постојано под load. Но за Ivy Bridge(кој има за околу 20-25% помали електрични побарувања од SB) i5 кој е просечно оптоварен 1% нема буквално никаква разлика меѓу најефтината B75 матична и најскапата Z77. Досега имам склопено над 10 конфигурации со B75, од кои три со Asus P8B75-M LX и i7 3770 кои скоро година дена се користат за CAD  по 16 часа дневно, 6 дена неделно.

Цитат
Што се однесува до звучна карта.. Со сета почит према ASUS ST или STX, сепак се во друга класа во однос на Benchmark DAC1 Pre (што е екстерен DAC, а мене ми игра улога на звучна карта).

Benchmark -ot го споредував со DAC -ови во ценовен ранг 2000-10000 еур, и да речеме дека звучи подобро или на исто ниво со доста од нив (ќе имаш прилика да се увериш).
Исто има предпојачалска улога (мада го користам исклучиво за Passtrough моде од surround procesorot), која што ме изненади бидејќи подобро ми звучеше од McIntosh C2300 preamp кој што е 5 пати поскап од Benchmark -ot а нуди само преамп без DAC.Оваа споредба ја правев и кај мене дома, и во Kirov High End во Софија, и дојдов до идентичен заклучок. (тоа направи да го продадам McIntosh -ot).

Што се однесува до surround спомнатите surround procesori се исто повисока класа. Така да во мојот сетуп за ова намена воопшто не ми треба класична соунд карта.

Верувам и не навлегувам. :D Сепак тебе аудиофилијата ти е поголема болест од што ми е мене хардвероманијата. :D

Цитат
Зашто 8 ГБ РАМ? За да може да инсталирам Windows 7 64 бит, и да го сведам page fajlot на апсолутен минимум и да има што повеќе пуштање на фајловите директно од меморија без да се рчка дискот при самото свирење на фајлот . Ј River има опција за подесување да свири директно од меморија без да го рчка дискот (меѓутоа не знае дали е тоа стварно рам меморија или page file и ако користи паге филе пак го рчка дискот, па затоа ми е Page file -ot во Windows подесен на апсолутен минимум).  Во одредени сетупи има разлика дали се користи оваа опција споредено со кога сепак рчка дискот при свирењето. (искрено кај мене со пуштање на музика од ССД -то и не приметувам разлика, меѓутоа приметувам разлика кога пуштам од НАС -от.
Не гледам поента ни во 8GB RAM. Всушност за HTPC и 2GB се оверкил. Башка рековме дека имаме SSD (Samsung 840 500GB :D) па така е безсмислено да се има многу RAM.

Секако ова го зборам за исплатливост. Кога е во прашање ентузијазам и желба за играње со хардвер горепишаното не се важи. :D