Автор Тема: Колку се квалитетни автомобилите купени од салон?  (Прочитано 101104 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: Колку се квалитетни автомобилите купени од салон?
« Одговори #195 на: 15 Февруари 2012, 17:01:49 pm »
Не е така одма ми покажува, а во Макпетрол стално така прави
Неверојатно. Што мислиш дека е причината?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8953
« Одговори #196 на: 15 Февруари 2012, 17:03:58 pm »
Fenomen :D

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
« Одговори #197 на: 15 Февруари 2012, 17:07:21 pm »
Појма немам, баш феномен :)
Пред некое време на еден другар и на вујко ми им снема гориво па им носев и многу голема разлика има во бојата на горивото од Лукоил и Макпетрол :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #198 на: 15 Февруари 2012, 18:34:33 pm »
ha ha ha abe toa servisite se stvarno magionicari za praenje na pari. Abe kaj mene na Corsata svetese check engine posle reflash na ECU-to i ne javuvase greski.
A za senzori na radilica ili lambda sondi neka se nosat, edna lambda sonda za Alfa 155 kaj drugarce 4500 denari vo servis (demek original) a za Lada Niva (istata) samo so 4 zici bese 1800 denari ako ne se lazam. Navojot e razlicen ama postoi nareznica i resen problem ;)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #199 на: 15 Февруари 2012, 20:23:18 pm »
Малку чудно за навојот, треба да е стандард...?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #200 на: 15 Февруари 2012, 20:47:04 pm »
Алфата не е стандард :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #201 на: 15 Февруари 2012, 20:58:03 pm »
Lambda сензори има разни... има и за Alfa поефтини (NKG/NTK на пример), ама у суштина еку-то е наштимано на оригиналната (Bosch-ова), а малите разлики во сензорите, прават големи разлики во работата на моторот.

Има разни слични комбинации, на пример MAF сензорот (без куќиште) за некои Алфи е ист како и на Лада 110, и може да се замени без проблеми. И двата се bosch-ови.
Јас сменив задни кугласти лагери - по мерцедесов каталошки број, а Alfa ти вика не се мењаат тие, треба цела заден рукавец да мењаш.
За овакви комбинации, треба ептен да ги пратиш интрнет форумите за твојата кола и да знаеш мајстор кој ќе го убедиш дека тоа што го правиш е вистинскиот потег :) Некогаш мајсторите не сакаат да си „играат“ со такви работи - со право, зошто постои ризик пак да му се појавиш со истиот проблем и да го тераш да ти го решава. Ако му кажеш дека е на твој ризик - веројатно ќе прифати секој :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #202 на: 15 Февруари 2012, 21:34:41 pm »
abe marcher a sto ako e coloven na primer. Tuka vo Afrika pravam modifikacii da koristam uljni filtri so coloven navoj na evropski masini, obicen adapter i resava rabota a ovie tuka nemaat blage veze. Lesno se prilagoduva :)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #203 на: 15 Февруари 2012, 21:37:25 pm »
Муфче, нипла ;)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #204 на: 15 Февруари 2012, 21:58:22 pm »
abe marcher a sto ako e coloven na primer. Tuka vo Afrika pravam modifikacii da koristam uljni filtri so coloven navoj na evropski masini, obicen adapter i resava rabota a ovie tuka nemaat blage veze. Lesno se prilagoduva :)
На пример -Да...ама навоите треба да се исти за сите сонди, можеби се и цолови, а можеби и  не се, не сум се интересирал какви се. А ожичувањето, карактеристиките, типот-природата на сондата тоа е друга прикаска, ги има разни...А во Африка, тоа што го правиш е нормално, ако немаш друг избор...

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #205 на: 16 Јануари 2014, 05:48:57 am »
Едноставно Рено не ми фаќаат око коливе!Кога ќе ми дојде на памет дека некој турчин ги склопува јасно ми е каква кола е!

Дури чудно е како најголем дел од производството им е во Турција???Веројатно на времето некој турчин и го стегнал K*рот на газдарицата на Рено. :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #206 на: 16 Јануари 2014, 08:54:13 am »
Едноставно Рено не ми фаќаат око коливе!Кога ќе ми дојде на памет дека некој турчин ги склопува јасно ми е каква кола е!

Дури чудно е како најголем дел од производството им е во Турција???Веројатно на времето некој турчин и го стегнал K*рот на газдарицата на Рено. :)

Колку што знам и Тојота има фабрика во Турција, и има доста високо ниво на квалитет. Дури некаде читав дека се поквалитетни од Тојота фабриката во Англија.

Јас немам предрасуди дека е Турско

Дарко

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8953
« Одговори #207 на: 16 Јануари 2014, 09:07:38 am »
Дали е турција или некоја друга не е битно, рено или било кој друг си има свој стандард по кој е направена фабриката, каква што е во турција таква е и на било кое друго место истите стандарди важат.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #208 на: 16 Јануари 2014, 10:00:48 am »
Дали е турција или некоја друга не е битно, рено или било кој друг си има свој стандард по кој е направена фабриката, каква што е во турција таква е и на било кое друго место истите стандарди важат.

Битно е и те како. Нема да ми е сеедно да си купам нова кола од салон пример Волксваген а да е произведена во Словачка. Ако купувам мора да произведена во Германија

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #209 на: 16 Јануари 2014, 23:12:00 pm »
Што знам,ама не ми е јасно кога најголем дел од производството не им е во Франција,како воопшто и може да се нарекува француско авто и квалитет.Ептен беа утепани во секој поглед.Сега слушав неодамна гласини дека за дизајнот на Рено се задолжени Корејциве од Самсунг.НЕзнам дали е тоа точно,али се виде дека се прероди рено.СЕга овие 3 години барем личат на нешто.Претходно беа ептен утепани т.е од рено 4 ништо не сменето.