Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1068342 пати)

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 281
Re: Совети пред купување половен автомобил !
« Одговори #660 на: 31 Март 2015, 00:48:29 am »
Сакам поиздржано мислење од искусни луѓе во оваа работа.
Значи, имам Голф 4, 1.9 тди 90кс. Тоа ми е првата, да кажам добра кола во животот, порано се само 101-и сме имале дома. Е сега, како прв посериозен напредок од порано, колата ме служи одлично. Ја имам од јануари 2013 и освен првиот севис 10500 ден (каиш, затегачи, водна пумпа, некои гумици и слично) и после тоа менување масло што е стандардно и регистрации нормално, други давачки сум немал. Значи трошоците ми се минимални. Поминувам просек околу 5-6000 км годишно, значи вожњата се сведува претежно в град, 1-2 месечно одење до Битола. През лето можда до Охрид, Струга, Крушево, Дојран итн...и 1-2 пати годишно можда и до Скопје. Надвор од државава не сум возел никогаш, веројатно тоа би важело и во иднина. Не сум толкав ентузијаст. По природа сум пасивен возач, значи не обожавам претекнување освен кога стварно имам потреба. Држам 90-100 км на отворено, само ако е добар патот и уловите секако. 120 и нагоре скоро никогаш. Значи целта ми е што побезбедно и поекономично да стигнам од А до В и да не ме погодуваат некои изненадни големи трошоци за поправки или пак поголема потрошувачка на гориво а со тоа и пари.

Прашањето ми е: Кој би бил најлогичен избор за следна кола, понова се разбира, во следните 2-3 години?... кога и голфот веќе ќе биде застарен, тој и онака е веќе 17 години, значи за 3 години веќе 20-ка, што искрено да си кажеме си се сериозни години, без разлика што не возам којзнае колку, или тоа што тди 1.9 е издржлив мотор...едноставно ако одлучам да се подновам, со продажба, приближно за тогаш во иднина да речеме 2200-2300 евра....што можам најдобро да земам со доплата од 1500-1600 евра до кај 4000 евра макс. вкупно, земајќи ги во предвид погоре спомнатите потреби и навики за возење?

Преферирам дизел, заради помалата потрошувачка и поефтино гориво, али доколку има поиздржливи, помодерни и поекономични бензински мотори што во крајна линија годишните трошоци би ги држеле на некој минимум, спремен сум за предлози. ;)

Отсутен Xcypr

• Почетник
  • *
  • Пораки: 45
« Одговори #661 на: 31 Март 2015, 01:53:45 am »
Корса на плин

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #662 на: 31 Март 2015, 07:59:50 am »
Корса на плин

Скраја да е.

@bobimk: Кога веќе имаш позитивно искуство со Голф, зошто да не си ја продолжиш традицијата? За 2-3 години сигурно ќе можеш да најдеш Голф 5 дизел за некоја пристојна сума, евентуално некоја Шкода Октавија (ако ти треба повеќе простор, а делат платформа и мотори со Голфот) итн..

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #663 на: 31 Март 2015, 08:17:01 am »
Корса на плин

Скраја да е.

@bobimk: Кога веќе имаш позитивно искуство со Голф, зошто да не си ја продолжиш традицијата? За 2-3 години сигурно ќе можеш да најдеш Голф 5 дизел за некоја пристојна сума, евентуално некоја Шкода Октавија (ако ти треба повеќе простор, а делат платформа и мотори со Голфот) итн..

Хммм...тешко дека голф 5-ка би паднал во цената до тоа ниво за да можам да го купам јас. Значи нешто отприлика што сега се продава за 4000-4500 евра, што да претпоставиме дека за 2-3 години би дошло до 3500-4000.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6674
« Одговори #664 на: 31 Март 2015, 08:23:40 am »
Астра H.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6543
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #665 на: 31 Март 2015, 09:00:07 am »
По природа сум пасивен возач, значи не обожавам претекнување освен кога стварно имам потреба. Држам 90-100 км на отворено, само ако е добар патот и уловите секако. 120 и нагоре скоро никогаш. Значи целта ми е што побезбедно и поекономично да стигнам од А до В и да не ме погодуваат некои изненадни големи трошоци за поправки или пак поголема потрошувачка на гориво а со тоа и пари.
Како сам да се читам.

Освен астрата Н, јас ти препорачувам Megane II 2006-та нагоре, фејслифт верзијата, пошто тоа што не му чинеше на претходната е колку толку опоравено.
А за потрошувачка јас ти гарантирам за 1.5dci.
пример: http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1550023, е сега зависи окото што ти држи.

само не се залетувај многу по бандашите, 17-ки гуми од премиум бренд се едно 25000ден, а од други едно 15000ден минимум.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #666 на: 31 Март 2015, 09:03:19 am »
Хммм...тешко дека голф 5-ка би паднал во цената до тоа ниво за да можам да го купам јас. Значи нешто отприлика што сега се продава за 4000-4500 евра, што да претпоставиме дека за 2-3 години би дошло до 3500-4000.

Во моментов гледам на Пазар3/Реклама5 Голф 5-ки TDI за ~6000 евра. Тие за 2-3 години ќе одат надоле и ќе се продаваат за ~4000-4500.

Како и да е, имаш време. Реалноста е дека и тие коли ќе бидат веќе старички и ќе бараат какво-такво стокмување, ама како и за сè друго - колку пари, толку музика - подобро е да купиш нијанса поскап и подобар примерок, него главниот критериум да биде цената (иако свесен сум дека е така).

Еве, веќе гледам октавиички од втора генерација (механички идентични со Голф 5) се продаваат за релативно ниски цени:

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1965013-Skoda-Octavia-1-9-TDI--05-so-full-oprema

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1943938-SKODA-OCTAVIA-1-9-TDI--05

Океј, си имаат километри, ама па во тој price range, све би имало. Има мал милион опции - ама бидејќи буџетот ти е ограничен, јас би гледал возило кое покрај тоа што е со прифатлива цена, да биде и прифатливо за одржување, со доволно мајстори и лесно достапни (и разумно скапи) делови.

--

Како сам да се читам.

Освен астрата Н, јас ти препорачувам Megane II 2006-та нагоре, фејслифт верзијата, пошто тоа што не му чинеше на претходната е колку толку опоравено.
пример: http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1550023, е сега зависи окото што ти држи.

само не се залетувај многу по бандашите, 17-ки гуми од премиум бренд се едно 25000ден, а од други едно 15000ден минимум.

Вери најс. Прекрасен примерок, ретко убав Меган!

Отсутен bobimk

• Јуниор
  • **
« Одговори #667 на: 31 Март 2015, 12:31:51 pm »
По природа сум пасивен возач, значи не обожавам претекнување освен кога стварно имам потреба. Држам 90-100 км на отворено, само ако е добар патот и уловите секако. 120 и нагоре скоро никогаш. Значи целта ми е што побезбедно и поекономично да стигнам од А до В и да не ме погодуваат некои изненадни големи трошоци за поправки или пак поголема потрошувачка на гориво а со тоа и пари.
Како сам да се читам.

Таа астра ми е посебно убава. Класик хечбек возило по моја мерка. Добри им се дизел моторите на овие? Да не се исузу?
Оctavia си е ок, ама за тој што си сака седан возило. Мене искрено ми се долги тие исто и пасатот спаѓа тука. За меганите сум заинтересиран, ама наводно моторите со дизни биле нежни и ако се заебе тоа, илјадници евра ти требаат за поправки...или можда поновите ко што викаш решено им е тоа? Не знам многу за коливе и моторите нивни, само најосновни работи што сум читал вака по форуми.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6543
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #668 на: 31 Март 2015, 14:32:14 pm »
Не се разбирам многу ама поново возило не знам дали воопшто доаѓа без дизни (injectors). А до толку ако дојди сите да ги фрлат патиките се наоѓаат репарирани.
Истото и за пумпата за гориво, на предфејслифтот користат Delphi кои што биле порасипливи, а во поновите ставија Bosch. Е сега таа не е 600ден како на 101-ното. х)

Jас не би му се секирал толку на такви работи, види шо ти ја полни душата, та ако се погоди ќе се погоди колата.
И со сите нишани кола да земиш, џабе е ако некој манијак до дома во тебе се закопа.

Отсутен Xcypr

• Почетник
  • *
« Одговори #669 на: 31 Март 2015, 20:02:56 pm »
Не се разбирам многу ама поново возило не знам дали воопшто доаѓа без дизни (injectors). А до толку ако дојди сите да ги фрлат патиките се наоѓаат репарирани.
Истото и за пумпата за гориво, на предфејслифтот користат Delphi кои што биле порасипливи, а во поновите ставија Bosch. Е сега таа не е 600ден како на 101-ното. х)

Jас не би му се секирал толку на такви работи, види шо ти ја полни душата, та ако се погоди ќе се погоди колата.
И со сите нишани кола да земиш, џабе е ако некој манијак до дома во тебе се закопа.
извини вака но можеш да ми кажеш кои се разликите помеѓу меганот и тој фејслифтот од 2006 пошто мене ми се исти на изглед?

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #670 на: 31 Март 2015, 21:32:44 pm »
Како сам да се читам.

Таа астра ми е посебно убава. Класик хечбек возило по моја мерка. Добри им се дизел моторите на овие? Да не се исузу?
Оctavia си е ок, ама за тој што си сака седан возило. Мене искрено ми се долги тие исто и пасатот спаѓа тука. За меганите сум заинтересиран, ама наводно моторите со дизни биле нежни и ако се заебе тоа, илјадници евра ти требаат за поправки...или можда поновите ко што викаш решено им е тоа? Не знам многу за коливе и моторите нивни, само најосновни работи што сум читал вака по форуми.

Да, да 1.7 дизелот е исузу, но комонраил и супер мотори се, а исто така и 1.3 и 1.9 дизелите се супер, тие се мултиџет (фиатови)... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Присутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #671 на: 31 Март 2015, 22:47:26 pm »

извини вака но можеш да ми кажеш кои се разликите помеѓу меганот и тој фејслифтот од 2006 пошто мене ми се исти на изглед?
Фарови со лупа, различни штопови, разчен преден браник, внатре свети бело, различен волан.

Отсутен Xcypr

• Почетник
  • *
« Одговори #672 на: 01 Април 2015, 01:20:30 am »

Фарови со лупа, различни штопови, разчен преден браник, внатре свети бело, различен волан.
а механички многу ли е подобар фејслифтот?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14388
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #673 на: 01 Април 2015, 01:27:20 am »
Nekoi maani I sitnici koi gi imalo vo prefaceliftot tuka treba da se sredeni, a prefaceliftot osven so pumpata I diznite nema nikalva mehanicka maana koja drugi modeli na koli ja nemaat...A pumpata I diznite stradaat posle 200-300Kkm (90% od uvezenite se so taa kilometraza) a istite stradaat I kaj drugi vozila so taa izminata kilometraza...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14174
« Одговори #674 на: 01 Април 2015, 01:49:59 am »
Мене искрено да ви кажам ...не знам...ама и Ford Mondeo III ми изгледа добро.

2.0 TDCI Duratorq мислам е добар мотор. Релативно се евтини. Просторни. Не ми се верува дека се скапи за одржување (предница, потрошни материјали).