Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1279416 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6865
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #6060 на: 08 Март 2026, 21:38:53 pm »
Фала на сите за помошта.Значи доколку не сака на сметка има некоја причина.Дали како порано треба да се провери во централен регистар дали не е залог или правно е решено на друг начин?

Ако се сомневаш - провери си лично. Сообраќајната и во ЦРСМ.

Ако си во можност - плати, нотарот ќе провери, само наместо заверка на потпис, ќе платиш нотарски акт, поточно солемнизација, пошто и адвокат ќе платиш, он ќе го прави договорот. Поскапо, ама најсигурно.

Ima luge ziveat vo 18ti vek i mislat deka ke plakaat davacki ili slicno, a ima i korisnici na socijalna pomosh pa ko ke im legnat pari na smetka moze da stane somnitelno. Jas licno ne bi prifatil

Има кола? Па и поскапа од 500 евра и е на социјална помош?

Хммм… Ми мириса на протест на Баиро.

Присутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6704
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #6061 на: 09 Март 2026, 08:50:42 am »
Познавам човек со две коли од 4000€ на социјална помош...

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6062 на: 09 Март 2026, 10:33:41 am »
1000€ во договорот можиш макс за во кеш, освен ако ја спуштиле границата во меѓувреме.

Ако не сакаш да проверуваш дали е возилото под залог, во договорот има ставка дека продавачот гарантира дека тоа не е под залог.
Е сега лошо е ако го купиш за 1000€ a кошта 16000€ и е под залог.  :D

Отсутен Slipknot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #6063 на: 10 Март 2026, 21:46:17 pm »
1000€ во договорот можиш макс за во кеш, освен ако ја спуштиле границата во меѓувреме.

Ако не сакаш да проверуваш дали е возилото под залог, во договорот има ставка дека продавачот гарантира дека тоа не е под залог.

Откажано е купувањето на возилото излезе дека е фарбано од 3 страни ,намерно не го переше за да не се види дека е префарбувано.Не знам што е полошо дали од приватен или плац.Добрите возила се продаваат за 2-3 дена максдругото стои со месеци дали поради состојбата или цената.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1953
« Одговори #6064 на: 10 Март 2026, 23:39:56 pm »

Откажано е купувањето на возилото излезе дека е фарбано од 3 страни ,намерно не го переше за да не се види дека е префарбувано.Не знам што е полошо дали од приватен или плац.Добрите возила се продаваат за 2-3 дена максдругото стои со месеци дали поради состојбата или цената.
Кешот спремен и грабај кога ќе има прилика, или донеси си од странство сам. Има тема за добри/лоши плацови, разлистај таму да видиш од што да бегаш.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9478
« Одговори #6065 на: 11 Март 2026, 04:52:36 am »
Mozes da odish do Golden Car, Toyora ili Porsche site imaat koristeni vozila nekoi seushte pod fabricka garancija.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 426
« Одговори #6066 на: 11 Март 2026, 07:10:36 am »
При вакви случаи кога кола од 20к евра се пишува 500 евра на пример, треба да се земе во предвид дека, ако испадне колата да има некој поголем дефект веднаш по купувањето, за кој продавачот морал да знае, ако сакаш да го тужиш тој едноставно може да ти рече еве ти 500 евра и работата е завршена, пошто купопродажниот договор гласи на толку.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Сите договори за купопродажба имаат член според кој возилото се продава по принцип видено-купено, односно купувачот го видел возилото, го испитал и го прифаќа како такво. Според ова купувач и да тужи никогаш нема да добие на суд. Цените се намалуваат за продавачите да избегнат дел од данокот, ништо повеќе.

Кој данок? Нема данок при продажба на половно возило.

ДДВ и последователно данок на добивка ако продавачот е плац или фирма.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4087
« Одговори #6067 на: 11 Март 2026, 08:47:07 am »
Нема ДДВ при продажба на старо возило, освен во некој ретки случаи кој што не ве опфаќаат. Не ширете неточни информации по форуми, стварно ќе помислат луѓето дека има.

Доколку возилото е увезено во МК, ДДВ-то го платил увознико (било плацот, било лицето) и на тоа возило веќе не се плаќа ДДВ додека е во државава. Единствен начин да платите ДДВ е доколку сами си го увезете.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2772
« Одговори #6068 на: 11 Март 2026, 09:20:15 am »
Кога веќе сме на темата даноци, дали некој што сам има увезено кола, направил поврат на ДДВ во странство?

По тоа што јас разбрав:
- во странство ја плаќаш целата цена;
- ја носиш колата МК;
- тука плаќаш сите давачки;
- правиш превод, скен и копија од сите документи (заедно со уплатниците) и ги праќаш (електронски/по пошта) или лично до фирмата што ти ја продала колата;
- ти го враќаат ДДВ-то на сметка.

Секако ова под услов да ја купиш колата од фирма и да има опција за поврат на ДДВ (најчесто таа фирма ја има увезено колата од друг земја и во случајот би бил некој начин на ре-експорт во трета земја).
Своерачен потпис ;)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2281
« Одговори #6069 на: 11 Март 2026, 09:52:25 am »
Кога веќе сме на темата даноци, дали некој што сам има увезено кола, направил поврат на ДДВ во странство?

По тоа што јас разбрав:
- ја носиш колата МК;
- правиш превод, скен и копија од сите документи (заедно со уплатниците) и ги праќаш (електронски/по пошта) или лично до фирмата што ти ја продала колата;

Секако ова под услов да ја купиш колата од фирма и да има опција за поврат на ДДВ (најчесто таа фирма ја има увезено колата од друг земја и во случајот би бил некој начин на ре-експорт во трета земја).

Така е процедурата, ама ја бараат и сообраќајната како доказ дека возилото е регистрирано надвор од ЕУ. Бар на овие што ми ја увезуваа мене им ја бараа од салонот.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11142
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #6070 на: 11 Март 2026, 10:17:47 am »

По тоа што јас разбрав:
- ја носиш колата МК;

зависи што подразбираш под „сам“

мислам дека погоре како што си опишал е ако само ја симнеш колата со возење надоле

јас кога ја увезував колата не платив ДДВ, односно платив само нето цена, но колата дојде на камион
после тука го наострија сатарот

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7733
« Одговори #6071 на: 11 Март 2026, 13:11:35 pm »
Moра печат на Хоргош да ти стават, дека возилото е изнесено од ЕУ. Јас на 2 возила враќав данок. Кога продавачот ти ги прави документите, ти наведува на кој граничен премин мора да го изнесеш возилото. Пријавуваш на царина дека имаш возило кое ја напушта ЕУ. На второто возило, не забележав дека во Хрватска пишал, па мораше од таму да излеземе со колата.

Од тоа што гледам на огласи, возила вратени во Германија, многу ретко има опција да поврат на Данок. Особено од Америка.
« Последно менување: 11 Март 2026, 13:21:28 pm Tommy »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7229
« Одговори #6072 на: 11 Март 2026, 17:27:44 pm »
Америка нема ДДВ, затоа.

Инаку на секој увоз се плаќа ДДВ, разлика ако сам ја донесеш е што не плаќаш ДДВ на транспортот.

Инаку јас колку што знам, секое правно лице должно е да пресмета ДДВ при продажба, без разлика што е половно моторно возило. Ако истото е амортизирано, може и за 1 денар да го продаде ама и на тој 1 денар ќе пресмета ДДВ.
Е сеа кај е заебот за трговците правни лица на возила. Тој платил ДДВ при увоз. Тоа е влезно ДДВ. Ако колата ја платил 10.000, платил 1800е ДДВ.
Доаѓа ситуација да продава. Му вика, да ја пишеме колата на 3000. Излезно ДДВ му е 540евра. Сега тој побарува од државата ДДВ 1260евра а книжи капитална загуба за разликата.

Друга причина не знам, освен акп не е физичкп лице.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1953
« Одговори #6073 на: 11 Март 2026, 21:17:17 pm »

По тоа што јас разбрав:
- ја носиш колата МК;

Така е процедурата, ама ја бараат и сообраќајната како доказ дека возилото е регистрирано надвор од ЕУ. Бар на овие што ми ја увезуваа мене им ја бараа од салонот.
Мене и слика од колата со таблици ми побараа покрај сообраќајната.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4087
« Одговори #6074 на: 12 Март 2026, 09:01:53 am »

По тоа што јас разбрав:
- ја носиш колата МК;

Да, кај мене беше речиси како што опиша. Што како додаток на тоа, на крајот ми бараа и слики од колата со таблиците, како што кажа и поштуваниот член @Ordevski .

По неколку дена ДДВ-то ти стасува на сметка и тоа е тоа. Често се случува да ги бараат документите да ги пратиш и по пошта за да ги имаат и во оригинал.

Мене вториот пат не ми ги бараа, а првиот пат ми пуштија парите назад и после ме замолија да ги пратам доколку можам, заради тоа што беа многу коректни и културни им ги пратив и по пошта.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA