Автор Тема: Совети пред купување половен автомобил!  (Прочитано 1169692 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9228
Одг: Совети пред купување половен автомобил!
« Одговори #5415 на: 11 Февруари 2025, 17:28:36 pm »
Kolega saka da kupi nekoj xtrail diesel so CVT, dali imate info kako se odnesuva menjacot?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #5416 на: 11 Февруари 2025, 19:14:13 pm »
Kolega saka da kupi nekoj xtrail diesel so CVT, dali imate info kako se odnesuva menjacot?
Ne se bash bash, rascitajte po net

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Memento

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 53
« Одговори #5417 на: 19 Февруари 2025, 13:17:24 pm »
Mislenje za ovoj motor?

Seat Leon 1.4TSI 2013
https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5232034

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #5418 на: 20 Февруари 2025, 09:19:37 am »
Овој е со каиш како мојот ист нема утка моторот.

Отсутен Andrej87

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #5419 на: 21 Февруари 2025, 12:16:02 pm »
Здраво на сите јас сум нов на форумов. Дали може да ви потрошам малку од вашето време? Барам да купам кола средна за низ град и низ МК. Колата сакам да е Автоматски менувач Цитроен, Форд, Нисан, VW, Сузуки, Тојота така нешто гледам поволно докај макс 7000е. Што да се прави мора поволно да се гледа. Дали ќе може да ми дадете најискрено мислење дали автоматик поволна кола може да се најде добра или сум во заблида?

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #5420 на: 21 Февруари 2025, 14:10:09 pm »
Секако дека може да се најде, само ќе треба компромиси да правиш пошо не се многу застапени автоматиците кај нас.
New blood of old school

Отсутен Lone

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
« Одговори #5421 на: 21 Февруари 2025, 14:48:52 pm »
Здраво на сите јас сум нов на форумов. Дали може да ви потрошам малку од вашето време? Барам да купам кола средна за низ град и низ МК. Колата сакам да е Автоматски менувач Цитроен, Форд, Нисан, VW, Сузуки, Тојота така нешто гледам поволно докај макс 7000е. Што да се прави мора поволно да се гледа. Дали ќе може да ми дадете најискрено мислење дали автоматик поволна кола може да се најде добра или сум во заблида?

Имам возено повеќе автоматици поволни и моментално возам Голф автоматик поволен. Исто и јас барав автоматик кола до таа сума. Имаш опции од секој бренд кола за тие пари автоматик, годинитие би биле 2008-2014 за таа цена, зависи моделот и брендот. Имаш и голем избор, само види на реклама5 и пазар3 колку многу автоматици има. Тоа што е автоматик само ќе ја направи колата поскапа за 1000-2000 евра од мануел, инаку другото се е исто. Исти се шансите за наоѓање добра кола без разлика дали е мануел или автоматик. Секој ден има нови (поволни) коли на огласи кај нас, ги има доста многу.

Рандом совети:
- не верувај на рандом балканци што јадат гомна за роботизираните автоматски менувачи, и тие се супер. Истите тие луѓе што јадат гомна за роботизирани менувачи на Цитроен, се задоволни од роботизираниот менувач на VW
- најдобра проверка, барем за мене, за автоматскиот менувач дали е добар е да го пробаш да го возиш низ град и дали ќе сецка при менување брзини (upshift и downshift) - значи намерно пробај вози ја низ град со мала брзина, малку давање на гас, зошто тогаш повеќе се приметува дали убаво менува брзини или не. Ако можеш менувај ги и рачно брзините, така подобро се тестира. Секако пробај ја и на автопат со поголеми брзини. Најчесто знаат првите 3 брзини проблем при менување и при ладен мотор, тоа го имам приметено јас на колите што сум ги пробал. Нормално и мајстор да ја провери колата и да видиш дали има сервисна историја менувачот
- некои луѓе ќе ти препорачуваат одредени коли и менувачи зашто помалку се расипуваат или па едните знаеле многу често да се расипуваат. И ова според мене нема врска за поволни коли. Најверојатно нема да ја знаеш сервисната историја. Може BMW менувач да се расипе, може и Цитроен менувач да се расипе, исто ти е тебе. Значи факторот дали се расипува често или не менувачот нека не ти игра улога при изборот. Може „најквалитетниот“ менувач на BMW воопшто да не бил сервисиран или возен лошо, па и тој ќе ти се расипе тебе. Тоа може да има улога при бирање нова кола, не поволна.

И сите совети за стандардно бирање кола - обавезно проверка со мајстор, проверка на КарВертикал, сервисна историја, итн.

Поентата ми е, не ги избегнувај Француските возила „зошто многу се расипувале и скап сервис“ зашто и Шкодата што ќе ја купиш и не се расипува и има евтини сервиси може да ти се погоди да е лоша кола со лоша историја. Фокусирај се на добра кола, со добра историја, наместо на специфична кола и бренд.

Прашај ме било што те интересира, истиот буџет и исто барав автоматик кола. И дефинитивно има голем избор на автоматици во тој буџет, и може да се најде добар примерок, само треба многу пробување и барање. Македонија е ова сепак, кај нас повеќето коли без разлика дали автоматик или мануел се канти без сервисна историја.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #5422 на: 21 Февруари 2025, 15:08:04 pm »
Не мешајте поволно и половно. :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #5423 на: 21 Февруари 2025, 22:52:38 pm »
Блендирано поволно возило

Отсутен SolidMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #5424 на: 23 Февруари 2025, 23:00:55 pm »
Сузуки Витара плин / бензин од 2016 г. во ред е?

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #5425 на: 25 Февруари 2025, 13:57:05 pm »

Дали ако прифатам на Нотарски договор да стои ниска цена ?
« Последно менување: 04 Март 2025, 14:23:42 pm HugoG »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #5426 на: 25 Февруари 2025, 14:01:55 pm »
Што те мафтосуваат во банка, не треба да ги интересира до 9999еур од каде ти се парите.

Нема да можеш да ја пишеш во договор 1000еур, нема скоро ниеден нотар да прифати, ќе отвори огласник, ќе ги види цените и одма ќе те одбие.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1727
« Одговори #5427 на: 25 Февруари 2025, 14:02:37 pm »
Здраво. Сакам да купам половно возило. Цената на колата е околу 9200 евра. Прв пат купувам половна кола. Дел од парите ми се заштеда од плата што сум го одвојуваал задни 4-5 години уназад. Значи сакам поголемиот дел од колата да ја платам кеш.

На Нотар прашав и ми рекоа дека за кола над 1000 евра купопродажен договор мора да е направен преку банкарска трансакција и неможе платено со кеш. Кога бев во банка они ми рекоа дека парите можам да ги ставам на трансакциска но ми треба доказ од кај ми се. Јас им објаснив дека се заштита од плата и дека може да проверат дека имам редовни примања и работен однос но сепак они рекоа дека не можело тоа да ги докаже.

Зборев со продавачот и он ми кажа дека он има Нотар што сепак ќе може да ја пише колата околу 1000-2000 евра , и јас да му ги платам парите во кеш. Што за мене е неприфатливо бидејќи јас ќе поседувам кола од 9000е и за тоа единствен доказ ќе биде дека сум ја платил само 1000е.

Сега сум малку збунет и не знам што понатаму.

Дали ако прифатам на Нотарски договор да стои ниска цена ќе су направам проблем утре не дај боже?

Стави ги парите на сметка на 3-4 одења во банка, и смени филијала еднаш-двапати.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 816
  • The best or nothing.
« Одговори #5428 на: 25 Февруари 2025, 14:29:22 pm »
Нема да можеш да ја пишеш во договор 1000еур, нема скоро ниеден нотар да прифати, ќе отвори огласник, ќе ги види цените и одма ќе те одбие.

Зависи кој нотар. 2 коли се префрлени на мое име, а на договорот стои 1000евра. Нотарот не го интересира што кола е. Битно чисти папири, и 450денари нотарски трошок. (барем лани беше толку)

@HugoG што ти менува дали ќе стои 1000евра или 7600евра? Во договорот си стои, Купувачот возилото од член 1 од овој Договор претходно го испробал и проверил така да Продавачот не одговара за евентуалните недостатоци и материјални штети,во врска со возилото,по потпишувањето на овој Договор.

Отсутен HugoG

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 85
« Одговори #5429 на: 25 Февруари 2025, 14:39:58 pm »

Зависи кој нотар. 2 коли се префрлени на мое име, а на договорот стои 1000евра. Нотарот не го интересира што кола е. Битно чисти папири, и 450денари нотарски трошок. (барем лани беше толку)

@HugoG што ти менува дали ќе стои 1000евра или 7600евра? Во договорот си стои, Купувачот возилото од член 1 од овој Договор претходно го испробал и проверил така да Продавачот не одговара за евентуалните недостатоци и материјални штети,во врска со возилото,по потпишувањето на овој Договор.
« Последно менување: 25 Февруари 2025, 18:36:32 pm HugoG »