Гласање

Koi diskovi i plocki gi preporacuvate?

Ferodo
74 (27.8%)
TRW
38 (14.3%)
LPR
15 (5.6%)
Textar
19 (7.1%)
Woking
2 (0.8%)
Remsa
10 (3.8%)
Valeo
27 (10.2%)
Ate
50 (18.8%)
Mintex
2 (0.8%)
Pagid
18 (6.8%)
Tomax
6 (2.3%)
Wagner® Brake
5 (1.9%)

Вкупно гласови: 266

Автор Тема: Kvalitetni Diskovi i Plocki  (Прочитано 393149 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43939
  • Il Moderatore
Одг: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #630 на: 23 Август 2014, 18:01:30 pm »
Ако цениме само по чкрипењето, јас веднаш брембоно би ги фрлил (додуша и ќе ги фрлам, ама за едно 10.000 км) :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Re: Kvalitetni Diskovi i Plocki
« Одговори #631 на: 23 Август 2014, 19:28:34 pm »
Kolku gi zema bremboto I od Kade,  mene mi trebaat 330mm disk misam deka I ti imase takvi.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #632 на: 23 Август 2014, 23:22:20 pm »
310 disk, plockite se tie, shepata e taa. Ete go na forum se pojavi distributerot....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #633 на: 01 Септември 2014, 00:51:19 am »
Треба да купуваме задни дискови и плочки, а можеби и предни ке земаме. Па ме интересира која комбинација кочи најдобро со помал притисок на педалата(и каде може да се купат истите)? Односно да не запињам како вол кога кочам...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #634 на: 01 Септември 2014, 08:18:45 am »
Земи си TRW. Пипка - Трепка! :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #635 на: 01 Септември 2014, 10:01:33 am »
Кај мене со TRW баш класниот рече дека многу длабоко фаќале. Ама може и зошто имаа поминато 50.000.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #636 на: 01 Септември 2014, 10:04:04 am »
Кога ќе ставиш нови дискови и плочки, ќе си дојде на плитко. Обично така е....

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #637 на: 01 Септември 2014, 10:07:46 am »
Си дојде.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6868
  • Бенве сие бенве
« Одговори #638 на: 01 Септември 2014, 13:29:13 pm »
/Какви плочки да земам за назад, во сервисната најдов документи дека на / се сменети напред и се ставени TRW GDB1625, каде кај нас да најдам оригинал ТРВ?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #639 на: 05 Септември 2014, 19:19:25 pm »
Со оглед дека добив понуда од официјален сервис за предни плочки на Honda CR-V  2012 2.0 150кс од 9500 мкд со монтажа (9000 мкд плочките плус монтажа) (што е прескапо за предни плочки), и со оглед дека не сум 100% сигурен дали при монтажата ќе се монтираат по сите правила и прописи (не дозволуваат да гледаш, и те тераат да чекаш во салон), размислувам овој сервис да го направам на друго место.

1. Дали некој знае кој ги прави ориигналните ОЕМ плочки за HONDA CR-V (како што пишав 2012, 2.0 150 кс)

2. Ако сакам да купам плочки каде што квалитетот е на прво место кој бренд, модел да гледам, и каде може да се купат кај нас.

3. @Banzai, Bokicivic а и некој друг ако знае.. Контакт од официјален HONDA Сервис во Солун?

4. Квалитетен сервис каде што би можеле да ги сменам плочките, ама баш со пазење на сите можни детали (маст, ова, она...)

5. Исто знам неколку ситуации каде што сменети оригинални плочки во официјален сервис, после тоа тресење, и слично, ми наговестува дека можеби не е пазено на сите детали (зборам за конкретниот официјален сервис). (тресењето пред тоа го немаше).

6. Бидејќи плочки се потрошен материјал, предпоставувам дека не би имал проблем со гаранцијата ако тоа го направам на друго место?

Фала ви однапред

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #640 на: 05 Септември 2014, 19:31:36 pm »
6. Како и сите други нелогичности во државава, претпоставувам дека ќе си имаш проблем со гаранцијата. Всушност оваа е една од логичните ;D ;D ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #641 на: 05 Септември 2014, 19:37:21 pm »
6. Како и сите други нелогичности во државава, претпоставувам дека ќе си имаш проблем со гаранцијата. Всушност оваа е една од логичните ;D ;D ;D

Со оглед дека имам 3 години гаранција меѓународна од Хонда, односно 5 години (2 од Макпетрол), јас си рачунам дека имам само 3 години, ама меѓународна гаранција :). Ако е меѓународна гаранција, веројатно ќе може да се оствари и надвор од МКД ако веќе загусти. Инаку плочкиве сеуште не ми се за менување, и веројатно ќе дојде да се менуваат тамам кога ќе истекуваат тие 3 години. Ама сакам од сега да се организирам, за да не биде после итно да морам да купам било што...

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29801
    • CARclub.mk
« Одговори #642 на: 05 Септември 2014, 19:47:36 pm »
Меѓународната гаранција е валидна ако и само ако било какви зафати на колата се правени во официјален (или овластен) сервис. Ако правиш некаков зафат кај Перо у гаража, колку и да го бива Перо, гаранцијата ќе престане да ти важи, ако ништо друго за деловите кои се променети, колку и да се оригинални.

За квалитетен сервис каде што би се правело по пропис, можам да го препорачам Маршер.

Предноста кај официјалниот сервис е доколку не е све напраено како што треба, и после се јави цвилење, можеш да се вратиш и да им ги треснеш од глава, и да бараш средување. И да е истечена гаранцијата на возилото, на деловите и работната рака секој официјален сервис дава гаранција која трае одредено време.

9000 мкд не знам дали се многу за Хонда. Во секој случај има саат-два работа, а мораат да имаат некаква маржа.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #643 на: 05 Септември 2014, 19:53:26 pm »
Меѓународната гаранција е валидна ако и само ако било какви зафати на колата се правени во официјален (или овластен) сервис. Ако правиш некаков зафат кај Перо у гаража, колку и да го бива Перо, гаранцијата ќе престане да ти важи, ако ништо друго за деловите кои се променети, колку и да се оригинални.

За квалитетен сервис каде што би се правело по пропис, можам да го препорачам Маршер.

Предноста кај официјалниот сервис е доколку не е све напраено како што треба, и после се јави цвилење, можеш да се вратиш и да им ги треснеш од глава, и да бараш средување. И да е истечена гаранцијата на возилото, на деловите и работната рака секој официјален сервис дава гаранција која трае одредено време.

9000 мкд не знам дали се многу за Хонда. Во секој случај има саат-два работа, а мораат да имаат некаква маржа.

Многу се.. Ако за Мини се 100 ЕУР со се работна рака, не ми е јасно зашто не се многу 9500 за Honda (процедурата е веројатно иста).

Инаку понудата е 9000 мкд плочките, 500 МКД работната рака.

Чисто за компарација дека се многу, еве колку чинат оригинални ОЕМ HONDA Плочки во Англија:

Ова е одговор на мојот маил до една Англиска фирма што продава оригинални ОЕМ Хонда делови:

"Hi Darko,

As a guide it would cost approximately £30 to ship and set of brake pads"

http://www.coxmotorparts.co.uk/genuine-honda-crv-front-brake-pads20072012-p-281.html

Инаку и јас преферирам официјален сервис, доколку стварно се внимава на сите детали, и доколку не се забегува премногу со цената. Споредив и по странски форуми колку чини овој зафат во земји со многу поскапа работна рака и пак е кај нас поскапо (ако земам цена на плочки и работна рака) (не можеш да ме убедиш дека кај нас работната рака е поскапа од Англија или Германија, односно дека овој зафат кај нас би бил поскап дупло од Англија или Германија).

А при тоа почуен од искуството на пријател со Honda не сум сигурен дека монтажата се изведува како треба (му се јави тресење, се врати 3 пати и пак исто). Предпоставувам дека не исчистиле како треба, и дека не ставиле маст каде што треба, односно сработеле како што би Перо у гаража. Само кај Перо у гаража гледаш што се случува, овде не те пуштаат.

И уште еднаш.. Please контакт (тел/адреса) од официјален сервис во Солун. Ако сменам таму, сепак ќе важи гаранцијата и понатаму :)

Инаку еве и на уште едно место колку чинат разни брендови на плочки:

Од 20 и нешто ситно долари, до ATE Premium 68 УСД

http://www.partsgeek.com/catalog/2012/honda/crv/brake/brake_pad_set.html

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #644 на: 05 Септември 2014, 20:05:20 pm »
http://www.honda-cars.gr/

Горе најдесно ти е локаторот ;) Баш ме интересира што цена они ќе ти кажат за задните плочки.

Предните плочки за минито беа 7400, сензорот 1600, промената 1500 денари во Маккар.

6000 денари е за задни плочки текстар купени од грчка со провизија за тој што ги донесе. Од тие 6000 500 се за работна рака, мислам 1500 за сензор и 3000 за плочките. Сменети се кај Џеповски, Маккар не постои :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.