Sorry за повеќе постови, ама мислам дека ќе ве интересира:
И извинете што е на српски, ме мрзи да преведувам:
"Moje dosadašnje skromno iskustvo: ATE odlične, ne škripe nikad, ne prljaju mnogo felnu, mislim da su mekše ali ne preterano. Textar nisam koristio, čuo da su dosta tvrde, ali neki kažu da su dobre. TRW imao original Hondine zadnje, nisu se pokazale u pravom svetlu zbog korozije ležišta za iste koje majstori pri zameni nisu sredili (ni u Hondi, ni drugi), čuo da su tvrde, a deluje da jesu pošto si više zeznule disk nego što su se potrošile. Nissin čuo da su odlične, takođe nikad koristio, ali ih i ne prave za CL Akorda. Akebono isto čuo da su dobre, ali ih isto tako nema za ATE i TRW kočioni sistem na Akordu. Ferodo imali na drugim kolima ranije, izuzetno tvrde, hoće da škripe, brže troše disk nego što se same troše.
Koje su bile u Blueprint kutiji, ako si zagledao? Pitam čisto iz radoznalosti.
Što se desilo sa čeljustima? Kad sam sređivao svoje, više sam obraćao pažnju na to, pa sam primetio da dosta ima problema sa zadnjim kočnicama kod više modela novijih Hondi, pa me čisto zanima. Hvala. "
"Hvala, narucio sam ATE u Kit Komercu,..hvala svima na brzim odgovorima.
Inače u Delti, danas sam bio u blizini pa svratio, stvarno preteruju sa cenom,..nije problem što org.pločice koštaju duplo skuplje od ATE i ostalih proizvodjača, nego cena zamene, pitao iz čiste radoznalost,..i 5.000 din po trapu,

e to je stvarno preterano.
Ja ranije kad sam menjao i garanciji nije bilo toliko, oko 1800 je bila zamena za zadnje, a pločice su koštale 7000. Doduše, tada krajem 2009 je radni sat koštao 2250 dinara bez PDV-a, a sada košta 2850 bez PDV-a. A pošto za zamenu zadnjih na Akordu treba 0,7 radnih sati to bi danas koštalo oko 2400 dinara ukupno. Mislim da je tako nešto slično (oko 2500 dinara) bilo i prošle godine kada sam pitao za prednje pločice čisto da znam okvirnu cenu. Jedino ako za Civic-a imaju neku posebnu tarifu, ali ne verujem. Možda sa zamenom diskova da naplate toliko, ali samo pločice nema šanse.
I nije problem cena koju naplate, nije ni velika u odnosu na to koliko drugi majstori naplaćuju istu stvar, već je problem što ni jedni ni drugi ne ispoštuju servisnu proceduru, već ih samo bukvalno zamene, skinu jedne pločice, stave druge i to je to."
И најважно :"Da se očiste od rđe ležišta za pločice, da se lepo isturpijaju da pločice leže bez otpora, da se podmažu sa Molykote M77 i ležišta i ivice pločica i deo zadnje strane na koju naleže cilindar i čeljusti, da se provere klizači i da se podmažu adekvatnom silikonslom mašću. Ako postoje limovi od nerđajućeg čelika na ležistima pločica, da se zamene novima koji dođu uz pločice (mnogi majstori to ne urade) i da se podmažu, mada kod sistema gde postoje ovi limovi uglavnom ne dolazi do slepljivanja zbog korozije jer taj lim i služi da bi to sprečio. U ovom slučaju podmazivanje sa Molykote M77 nije toliko neophodno, tj izostanak iste neće uzrokovati slepljivanje pločice sa čeljustima, ali tamo gde ih nema, ako se ne podmaže postoji velika verovatnoća da dođe do problema. To je ono što kaže servisno uputstvo, a ne poštuje ga u potpunosti ni Delta, a kamoli ostali majstori. Ima tema o tome u podforumu Akord, ja sam imao problem sa zadnjim pločicama i diskovima iz razloga što ta procedura nije poštovana, pa je korozija učinila svoje.
http://www.hondaclub...zadnje-kočnice/
Zamena kočione tečnosti nije potrebna ako je količina vlage u njoj u dozvoljenom procentu, mada je preporučljivo da se menja kako je propisano na tri godine. "