Автор Тема: Како се справувате со снегот ?  (Прочитано 468293 пати)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
Одг: Како се справувате со снегот ?
« Одговори #1800 на: 06 Јануари 2016, 21:52:50 pm »
Вебасто е права ствар.  Новите се палат на даљинско од кревет,  прво ја греат кабината,  а после и моторот.  Влагаш у топла кола со загреан мотор.
Многу убава работа.
Братучед ми има на BMW 5 530d Е39...пред некоја вечер кога бевме во меана го упали неколку минути пред да излеземе(со далечинското), абе мерак, влегуваш во топла кола и тераш :)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1801 на: 06 Јануари 2016, 22:13:48 pm »
kolega so toyota automatski menjac edvaj go izvadivme od sneg ne e podlabok od 10-15cm... i jas isto se zaglaviv no so manuelen menjac imas moznost so malce znaenje da se izvleces...
« Последно менување: 06 Јануари 2016, 23:09:27 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #1802 на: 06 Јануари 2016, 23:37:16 pm »
До гумите ќе е, и системот за пролизгување треба да го искучи.

Отсутен Sans

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #1803 на: 07 Јануари 2016, 00:53:42 am »
Секое сабајле така... Зарем децата во ладна кола да ги возам до градинка? ;)
Да ти беше дизел може и вебасто ќе имаше ;D ...или немаат 159-ките таква опција?

Има и за бензинци и не требаат никакви посебни опции на колата, само малце соленко..  8)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15127
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1804 на: 07 Јануари 2016, 09:26:19 am »
Секое сабајле така... Зарем децата во ладна кола да ги возам до градинка? ;)
Да ти беше дизел може и вебасто ќе имаше ;D ...или немаат 159-ките таква опција?

Сигурно за скандинавија има некоја таква варијанта. Постоела можност за доплата (во некој зимски пакет) на додатен електричен грејач за кабина. Јас тоа го немам.
Постои постои и многу коли,а и камиони ја имаат таа опрема,го уклучуваш на струја и ја топли и кабината и моторот...незнам на кој принцип работи и како ја врти водата(и дали ја врти) но има многу возила со такви штекери.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Sans

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #1805 на: 07 Јануари 2016, 14:59:24 pm »
Ако е водено вебасто се поврзува на ситемот за ладење (греење) на моторот (кабината), има посебна пумпа, ја врти водата и автоматски го уклучува вентилаторот внатре во кабина за да ја загрее. Ако е „суво“ вебасто (најчесто кај камионите се вградува) дува топол воздух во кабината и го користат додека да загрее камионот или додека спие шоферот. Одлична работа  ;)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #1806 на: 07 Јануари 2016, 21:54:30 pm »
Каква дискусија сум отворил лелелелеле.
Туку ме интересира дали тие што имаат зимски гуми ги извадија денес и дали планираат да ги монтираат своите летни бидејќи зимска гума има подобри перформанси само на температура под 5С од летната и на сува и мокра подлога.А ова зимо температури под 5С имаше неколку денови,снег 1-2 дена а останатите 2 месеци летната гума е посупериорна.И во петок доаѓам во СК и ќе ги молам возачите со зимски сет да не ги возат своите возила,не сакам некој со зимска гума на 10С да ме бапне и да ми го загрози мојот живот.

И зимски сет на гуми не купувам се додека температурата не се движи под 5С степени повеќе од 2 месеци и снег на асвалтот не се задржи повеќе од 1 месец.Во Кавадарци ова зимо снег не видов,а температури под 5С дали имаше 5 дена.Законот убаво гласи или зимски сет на гуми или ланци,ланци имам.

И ако одиме по логиката на повеќето на форумов дали треба да се возат гуми од класата на тигар,корморан и некоја слична пластика,па тие летни гуми имаат перформанси милион пати полоши од моите мишелин и дали тие треба да бидат обвинувани за загрозување на сообраќајот.

За возење по снег(кашав) 20км добив обвинувања демек убиец на слобода сум,а оние што возат зимска гума на 10С во зимо имаат каде каде послаби перформанси од летните на тие температури се светци. Снег на асвалтот имаше од Беровско езеро до Берово,на неколку места помеѓу Берово и Виница и на Лакавицата околу 1км макс.Другите 130км температурата беше околу 4-5 С.
« Последно менување: 07 Јануари 2016, 22:15:00 pm AUDI »
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44961
  • Il Moderatore
« Одговори #1807 на: 07 Јануари 2016, 21:55:10 pm »
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1729
« Одговори #1808 на: 07 Јануари 2016, 23:08:08 pm »
Апсолутно се согласувам со AUDI, нема снег во јужна македонија а и да има не трае повеќе од ден-два, и нема потреба од зимски гуми  ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1809 на: 08 Јануари 2016, 00:08:12 am »
Why so serious?
Место благодарам да се каже, ќе чекаме истресување на фарови и браници па после ќе се извинуваме?

Кој не сака НЕ МОРА!

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1903
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #1810 на: 08 Јануари 2016, 00:18:37 am »
Полека другари  ;) има време за снег тек почна зимата..... ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1811 на: 08 Јануари 2016, 00:50:26 am »
Why so serious?
Место благодарам да се каже, ќе чекаме истресување на фарови и браници па после ќе се извинуваме?

Кој не сака НЕ МОРА!

Ma не ми е гајле ако си ја искршат колата, потенцијални убијци се на патот. Друг може да страда затоа што они возат кола без никаква контрола.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1812 на: 08 Јануари 2016, 00:52:45 am »
Koj e потенцијален убиец на 7+ степени?
Тој со зимски или тој со летни?

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1813 на: 08 Јануари 2016, 00:56:05 am »
Тој што вози летни на снег.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #1814 на: 08 Јануари 2016, 00:57:54 am »
Уффф снег на 7+ степени,кој ќе го чисти има жива вода да се направе од жештина..

Недела

понеделник

Како што кажав,зимска гума само кога температурите во поднебјето во кое што живеам ќе бидат под 5С повеќе од 2 месеци и кога на коловозот ќе се задржи снег подолго од 30 дена.

За 5 дена снег и 10 дена температури под 5С не благодарам.
« Последно менување: 08 Јануари 2016, 01:07:58 am AUDI »