Snosti trgnav od Kicevo za Bitola okolu 18 casot vo megjuvreme si vrni sneg I ajde poleka poleka malku si driftame po patot si se lizgame...Stignuvam do prevojot Cer koga gledam pred mene 7-8 sleperi izvrteni, zaglaveni...Zastanuvam vo desna lenta I sleguvam od kamion odam nagore po patot go gledam I kamionot od Makedonija Pat I toj zaglaven pa dodeka se obiduvavme dq go odglavime se naredija (citaj se zaglavija)uste 20-tina sleperi, 10tina avtomobili I kombinja, 2-3avtobusi, 2te lenti vo dolzina od 3-4km bea celosno blokirani koj kako se izvrtil taka ostanal(do seto toa dovede nepismenoto Makedonce koe gleda deka napred ima havarija a toj se pravi najpameten demek jas site ke gi zaobikolam I ke si pominam e arno ama ne e taka lesno).
I taka od kaj 19casot do kaj 23casot se obiduvavme da gi namestime zaglavenite vo desnata lenta za ednata lenta da bidi slobodna I proodna pa koj mozi neka vozi (toa za sleperite nemase sansi da se mrdni od mesto)...Pomina kamionot od Makedonija Pat 2pati ja iscisti ednata lenta I nas koi bevme vo desnata totalno ne zatrupa, a sneg si pagja bez prestan.
I taka okolu 00casot cel voden si vlegov v kamion si go zapaliv webastoto I zedov del po del od oblekata da ja susam vo megjuvreme ostanuvam I bez jadenje I bez cigari I bez baterija na tel.
Brat mi se slusnal so kolegata po telefon razbral deka sme zaglaveni I zaedno so sin mu na kolegata go zemaat nivniot kamion so noz za cistenje I so solarka go zemaat I braced mi I se vpustaat vo akcija da ne odglavat.
Jas sum zaspal v kamion I edno vreme nesto mi tropa, otvoram ocite gledam mestat sajle na kamionot, stanvam palam kamionot I gas po niv nagore.
Od kaj 1 casot do kaj 4 I 30 utrinata gi izvlkoa skoro site kamioni potocno pogolemiot del od niv I onie koj bese mozno da se izvlecat.Maka mie samo so nemam sliki I ova e samo mal del od ona ludilo so se desavase tamu na patot, a za 90% od haosot e krivo samoto Makedonce nepismeno, nekulturno I koe treba da se strela.