AJ AJ AJ AJJJ
.... od kaj da pocnam....
Aj vaka prvo
1) Prosta pazarna logika--- kolku
pobaruvachkata za eden produkt e
pogolema, tolku ke bide
poskapa A 62% od strujata se dobiva od fosilni goriva,znaci jaglen i gas...
i ne e poentata da zagaduva podaleku od mene,vo prasanje e OZONSKATA obvivka i,
APSOLUTNO NE E BITNO KADE KE ZAGADUVA ,dali do mene ili tebe...Atmosferata e vrzan sistem neli
2) Fosilnoto gorivo ne e skapo zaradi negovoto proizvodstvo,tuku zaradi golemi politichki igri...........
Neznam zosto eden den koga strujata bi bila osnoven resurs,bi bilo drugacije... :S
3) NUKLEARNA ENERGIJA A?
Nuklearnite centrali ni od daleku ne se dovolni za potrebite na struja(grafikon) i toa so denesnava potrosuvachka,
a zamisli koga plus XX 000 000 000 avtomobili ke se dodadat kaj ke mu bide krajot
ILI moze i vaka da se pretstavi
A toa deka ima tendencija na otfrluvanje na nuklearnata energija pokazuva ova ovde....
Posebno posle poslednata katastrofa vo Korea,ako vi teknuva Germancite vednas pocnaa so baranje na dr resenija
A plus toa sto
edna eksplozija vo nuklearka zagaduva ogromna okolina na koja so vekovi nemoze pile da preletagi zemate nuklearkite zdravo za gotovo,a zaboravate sto se slucuva koga tamu nesto ke trgne naopaku so tolkava kolicina na energija i kolku taa posle zagaduva(S.Korea,Chernobil,Fukushima i Nagasaki)
II DEL :
@ Deni "Da te navredam uste malce" se salam ,ne skokaj
Okolu magnetnata energija.....
Ova Deni ako ne e fizika neznam sto e ...... aj kazi so ne ti e jasno ....
Ova ne samo sto ima Kineticka rotaciona energija,tuku i proizveduva i skladira Struja
A tuka imas malce na poprosto objasneto
Zosto togas Japoncite gi pravat brzite vozovi na magneten pogon, a ne na struja.... oti neznaat fizika
---- ova tuka druze poveke me vrega da ti kazam pravo----
(m3 vs prius),
isto vreme,ist pominat pat,priusot poveke potrosi..."efikasnosta na hibrid" III DEL :
@ Simo---- druze koj i kola da i go izvadis motorot,ke klekne pozadi,t.e ke se digne napred
EDIT
BONUS: ima uste nekolku dela ama nemozam da gi najdam.... probajte vie moze ke vi se posreki