Автор Тема: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)  (Прочитано 1167 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk

Многу интересно возило, одлична цена. Многу убаво и рафинирано вози, погонот е стварно убаво испеглан. Кога ќе се вклучи генераторот, скоро и да не се осеќа. Штета за црната боја.

https://www.carclub.mk/2026/05/27/test-forthing-s7-reev-a-sega-nesto-sosem-razlicno/

Отсутен R2D2

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
Одг: CARclub Тест: Forthing S7 REEV (Range Extender Electric Vehicle)
« Одговори #1 на: 28 Мај 2026, 11:39:13 am »
Интересен концепт, 1.5 турбо мотор кој служи само како генератор, полнач за батериите и ништо друго
...
Шкода Октавиа 1.5 ТСИ, (А8 2020) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,24484.0.html
Mercedes A160 (W168) http://forum.carclub.mk/index.php/topic,2269.0.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #2 на: 28 Мај 2026, 11:41:24 am »
Wait what!?

*Ракоплеска.*

Ауууу...

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4627
« Одговори #3 на: 28 Мај 2026, 12:19:12 pm »
Убаво изгледа аутово надворешно, според димензиите треба да е доста комотно внатре.
Внатре по некои елементи потсеќа на тесла, со тоа сивите нијанси и рамни линии, тоа не ми се допаѓа, ама па има дисплеј и пред возачот.
Е сега за двата мотори што ги има, има ли смисла тоа? Да имаш бензински мотор кој загадува, за да полни батерии и да возиш на струја. Има придобивки дека ќе поминеш повеќе км, ама дали ти треба реално да поминеш 1200 км со еден резервоар гориво?
Конкретно за Германија ги давам овие негативности:
1. Плаќаш данок за возилото пошто загадува. Електричните не загадуваат па не плаќаш ништо. Набрзинка што најдов на нет помеѓу 160 и 220 еур годишно
2. Не добиваш годишна премија дека не загадуваш. Го продаваш твојот сертификат дека не ти загадува колата, добиваш од 100-350 еур годишно, зависно на кого ќе го продадеш.

Е сега, ако реално потрошувачката му е 3 литри бензин за да ја наполни батеријата да извози 100 км, можеби е интересно за поефтино возење, пошто ваква лимузина тешко дека испод 6-7 литри ќе троши ако едриш со нејзе на автопат.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4315
« Одговори #4 на: 28 Мај 2026, 12:22:05 pm »
Убаво изгледа аутово надворешно, според димензиите треба да е доста комотно внатре.
Внатре по некои елементи потсеќа на тесла, со тоа сивите нијанси и рамни линии, тоа не ми се допаѓа, ама па има дисплеј и пред возачот.
Е сега за двата мотори што ги има, има ли смисла тоа? Да имаш бензински мотор кој загадува, за да полни батерии и да возиш на струја. Има придобивки дека ќе поминеш повеќе км, ама дали ти треба реално да поминеш 1200 км со еден резервоар гориво?
Конкретно за Германија ги давам овие негативности:
1. Плаќаш данок за возилото пошто загадува. Електричните не загадуваат па не плаќаш ништо. Набрзинка што најдов на нет помеѓу 160 и 220 еур годишно
2. Не добиваш годишна премија дека не загадуваш. Го продаваш твојот сертификат дека не ти загадува колата, добиваш од 100-350 еур годишно, зависно на кого ќе го продадеш.

Е сега, ако реално потрошувачката му е 3 литри бензин за да ја наполни батеријата да извози 100 км, можеби е интересно за поефтино возење, пошто ваква лимузина тешко дека испод 6-7 литри ќе троши ако едриш со нејзе на автопат.

Иста цена е и верзијата со фулл ЕВ со 50тина КВч батерија.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #5 на: 28 Мај 2026, 12:23:45 pm »
На некои тестови што ги видов просеците беа 6л/100 ем ти останува некои 100км батерија за низ град. Тоа е супер добра потрошувачка за кола од овој ранг и тежина. Прашањето е дали вистински возењето на бензин може да испорача перформанси да се вози ова со брзина од 160 км/ч? Пошто тој генератор треба доста добро да везе.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #6 на: 28 Мај 2026, 12:30:22 pm »
На некои тестови што ги видов просеците беа 6л/100 ем ти останува некои 100км батерија за низ град. Тоа е супер добра потрошувачка за кола од овој ранг и тежина. Прашањето е дали вистински возењето на бензин може да испорача перформанси да се вози ова со брзина од 160 км/ч? Пошто тој генератор треба доста добро да везе.
Тука на овој форум имаме превено математика за ова пред декада. Потрошувачката на ваков систем пресметковно беше околу 7л/100км. Кога се зборуваше за Ампера и Волт.

Ова има регенерација некоја подобра, па симнува и од тоа.

Згора ќе имаш реална кола која ќе може да отиде до одмор, до камп, до Австрија, до Белград, до Тасос, до Атина, до Загреб, сето тоа без да се самоповредиш заради полнење на EV возило. А реално ќе имаш EV за низ град, без никаков рејнџ ангзајети.

А целиот муабет е цената. Ценава што е пишана за 2026 е ретко коректна.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2372
« Одговори #7 на: 28 Мај 2026, 12:37:22 pm »
Петрол електрик по цена прилично достапна.
Не мора ни да го полниш ова ако се нема услови дома. Ко обичен хибрид може да се понаша човек со него.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7818
« Одговори #8 на: 28 Мај 2026, 12:53:42 pm »
Kога Ionic 6 и Панамера би имале дете...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4627
« Одговори #9 на: 28 Мај 2026, 13:31:24 pm »
На слики мене ми личи поубаво од Ionic 6.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7818
« Одговори #10 на: 28 Мај 2026, 13:44:06 pm »
На слики мене ми личи поубаво од Ionic 6.

Повлекло на германскиот родител.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #11 на: 28 Мај 2026, 13:46:09 pm »
Ми изгледа на топ понуда за тие пари.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #12 на: 28 Мај 2026, 13:46:44 pm »

Не успеав да ја возам колата подолго на отворено, ама сакам да напраам една тура со неа низ Македонија во текот на летово.

Нејсе, ја земав на тест одма после нивна продажна тура од Скопје до Охрид, па до Битола и назад до Скопје. Борд-компјутерот покажуваше околу 5.5 литри на 100 километри, и тоа имај предвид дека кога се испразнила батеријата, не ја дополнувале на штекер overnight.

Интересен концепт, 1.5 турбо мотор кој служи само како генератор, полнач за батериите и ништо друго
...

Ненамерна грешка во тестот, не е турбо-бензинец него обичен атмосферец, само 105 коња. Поправив!
« Последно менување: 28 Мај 2026, 14:04:26 pm zeroSignal »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #13 на: 28 Мај 2026, 16:51:35 pm »
@zeroSignal  знам дека компир и портокал не се споредува баш ама какво е возачкото чувство кога би споредил со возењето на Мазда 6е? Настрана компарацицте за хибрид и фулл електрик, автономии и други есапи. Едноставно седнуваш во кола тргнуваш една тура од 100км и на прва која прави да се осеќаш поУбо?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #14 на: 28 Мај 2026, 18:23:30 pm »
Хм, интересно прашање и интересна споредба.

Маздата ми беше и поубава како модел, а имаше поубав и попремиум ентериер. Ама S7-цава (ко за Samsung телефон да зборам) ми беше overall некако покомотна и полесна за секојдневно користење, највеќе поради (за мене) неприродно високото седење во Маздата.

Да треба да бирам, нааајверојатно би ја одбрал S7-цата, само во зелена боја. Односно било која друга боја освен црнава.