Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 92419 пати)

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #315 на: 24 Април 2016, 00:04:39 am »
Kaj toa poke  gi ima osven vw.

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор
« Одговори #316 на: 24 Април 2016, 08:36:03 am »
Зошто да не работи моторот? Не е битно што доаѓа од егр-то, кога имаш свеж довод. Е сеа, може да исфрли кај поновите некој еррор. Зеро менуваше егр, цркна кај него. Нека каже тој дали не работеше моторот со цркнат егр.

Клапната е на усистот. Нема свеж воздух ако остане затворена клапната. EGR вентилот пушта гасови после оваа клапна.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #317 на: 25 Април 2016, 09:39:46 am »
Зависи од изведбата. Кај мене не е така, може да се затапи ЕГР-то и да не влегуваат воошто издувни во усисот.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #318 на: 25 Април 2016, 09:47:52 am »
Не знам кај не се разбираме. Ти може и да затапиш ЕГР, може да ја извадиш клапната, и ќе си работи моторот. Но ако ја имаш и ако се расипе - ќе си останеш на пат, пошто ќе се затвори и нема да имаш доток на свеж воздух.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Rosso Corsa

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 96
« Одговори #319 на: 25 Април 2016, 10:15:11 am »
имa ли вaквo кaј пежo 1.9 дизел или сaмo кaј бензин

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #320 на: 21 Октомври 2016, 17:30:23 pm »
Денес успешно беше извршено чистење на клапната кајмене со спреј од вурт.Процедурата беше на запален загреан мотор со додавање на гаста да се прска постепено од спрејот, некаде пола спреј ми требаше за да ја исчистам, инаку станува збор за 1.6 атмосверец меган 2012г, клапната поприлично гнасна за ниските километри на моторот, јест да е поосетлив овај тип на мотор на лошо гориво , ама ова беше зачудувачки многу, така да можи да заклучиме дека бензинот/плинот ни е Гној :)
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #321 на: 21 Октомври 2016, 17:48:19 pm »
Може ја возиш на многу кратки растојанија.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #322 на: 21 Октомври 2016, 19:31:02 pm »
Ни бензин ни плин не стига до клапната ако ти е со дизни плинот.
Се масти строго и исклучиво од уљани пареи.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 450
« Одговори #323 на: 21 Октомври 2016, 21:28:18 pm »
А како оди постапката за да се изведе зафатов на Пунто? Дека е моно-поинт и отворот на клапната е нагоре, ќе направи проблем средството што ќе навлезе? Треба да работи колата или да биде изгасена? Зошто на Youtube  што гледав сите чистат со изгасена кола.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #324 на: 21 Октомври 2016, 21:32:49 pm »
Можеш и со изгасена и со упалена. Нема да напраи проблем. Можеби малку повеќе ќе верглаш и ќе се закашла малку на палење (као пресисана кола), ама брзо ќе се смири. Средството брзо испарува и нема последици за моторот.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #325 на: 23 Октомври 2016, 14:40:58 pm »
Денес успешно беше извршено чистење на клапната кајмене со спреј од вурт.Процедурата беше на запален загреан мотор со додавање на гаста да се прска постепено од спрејот, некаде пола спреј ми требаше за да ја исчистам, инаку станува збор за 1.6 атмосверец меган 2012г, клапната поприлично гнасна за ниските километри на моторот, јест да е поосетлив овај тип на мотор на лошо гориво , ама ова беше зачудувачки многу, така да можи да заклучиме дека бензинот/плинот ни е Гној :)
Колку време прскаше?
Јас го иам истото на упатството пишува околу 30 сек да прскаш...

И како виде дека ти е исчистена клапната?

Иначе јас ја чистам исто со спрејот ке напрскам малце ама на изгсен мотор и го отварам лептирот и со четка за заби  од страните тријам...
Е сеа  у натре подоле е све црнило...
Нз тоа дали треба да се исчисти... а за тоа ќе треба да се вади излеа...
Јас ја чистам само околу лептирот кај што отвара затвара да нема прљавштина...

Исто дека регулаторот за гас се наоѓа на клапната има како каналче и е мн мало, и со чепкалки за уши пикам и што да видам, еден тон црнило, ама ќе треба милијарда чепкалки да потрошам за да го исчистам...

Прснав и таму со ова спрејов ама туку така да се исчисти тоа нз...

https://www.youtube.com/watch?v=41yFXjibtLY исто вака праам скроз...

Е сеа како тебе што се сватив, на залапен мотор загреан, само да си додавам гас и да си прскам у натре а?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #326 на: 24 Октомври 2016, 11:36:50 am »
Колку време прскаше?
Јас го иам истото на упатството пишува околу 30 сек да прскаш...

И како виде дека ти е исчистена клапната?

Иначе јас ја чистам исто со спрејот ке напрскам малце ама на изгсен мотор и го отварам лептирот и со четка за заби  од страните тријам...
Е сеа  у натре подоле е све црнило...
Нз тоа дали треба да се исчисти... а за тоа ќе треба да се вади излеа...
Јас ја чистам само околу лептирот кај што отвара затвара да нема прљавштина...

Исто дека регулаторот за гас се наоѓа на клапната има како каналче и е мн мало, и со чепкалки за уши пикам и што да видам, еден тон црнило, ама ќе треба милијарда чепкалки да потрошам за да го исчистам...

Прснав и таму со ова спрејов ама туку така да се исчисти тоа нз...

https://www.youtube.com/watch?v=41yFXjibtLY исто вака праам скроз...

Е сеа како тебе што се сватив, на залапен мотор загреан, само да си додавам гас и да си прскам у натре а?
Епа , временски незнам , 5-10 мин, прскав, на запален мотор со помош на уште еден чоек да дава на гаста бидејки кајмене е електронска клапната нема сајла мора на овај начин, а и кајмене беше цела црна на внатрешната страна , кога ќе дајш поголема туража се гледа внатре салам, прскањето беше кусо по 2-3 секунди на секое со давање на гаста над 2-3 илјади обртаи за да не ти угасни  , оти згушнува моторот во секундата кога ќе му прснеш.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
« Одговори #327 на: 24 Октомври 2016, 19:51:41 pm »
Ќе може да пишеш од каде го зема спрејот? И ако не ти е проблем една слика од него, да знам што да барам. На еден куп бензински проверив и наоѓам само за карбуратор, а се ми се врти во  глава дека негде гледав дека со таков не е препорачливо.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Одг:
« Одговори #328 на: 24 Октомври 2016, 22:20:03 pm »
http://www.wurth.co.za/wp-content/uploads/throttle-valve-cleaner.jpg

Јас вакво иам, од макпетрол го купив

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
« Одговори #329 на: 24 Октомври 2016, 22:38:17 pm »
На Макпетрол индустриската на излез од Скопје го нема, ај ќе си ја пробам среќата на некоја друга.