Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 92426 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Кај тебе или кај брат ти ?

Него, колата место со гориво за 8 март реши со чистење на МАФ да ја почастиш а ?

;D ;D ;D
Кај мене беше ова. Кај брат ми чуда се десија, не само тротл боди и маф. :D
Инаку, си доби и тазе 100-че од макпетрол + адитифче од wurth за 8 март ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор
« Одговори #286 на: 07 Април 2014, 18:01:47 pm »
Клабери,на кој принцип работи Тротл бадито,кој информации стигаат до степ моторчето за да регулира?
Дали е можно ако бензиската пумпа прими воздух,да предизвика нерамномерно отварање затварање,т.е да трепери побрзо од обично клапната од тротл бодито?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #287 на: 07 Април 2014, 18:30:55 pm »
кај отиде таму напред :D

бензиската те ебе место бензин не носи ништо моторот останува без бензин и гаси

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #288 на: 07 Април 2014, 19:17:46 pm »
Ќе ја извадиме задутре,да ја провериме.Него за клапната ми беше дали има врска со сецкањето.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #289 на: 07 Април 2014, 20:27:22 pm »
првин бензиската да ја решиме па ќе ја ѕирнеме и клапната

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
« Одговори #290 на: 08 Април 2014, 08:43:26 am »
на исто мислите за Тротл Боди и Throttle Position Sensor? Кај мене на есперото вчера прочитав ерор код 21 што укажува на TPS сензор high voltage. се чисти некако сензорот или тешко?

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #291 на: 08 Април 2014, 11:43:46 am »
не е истото,ама ти за да си го решиш проблемот исчисти ги и двете па види како ќе биде

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
« Одговори #292 на: 08 Април 2014, 16:11:38 pm »
да ги вадам комплет или да напрскам само со спреј? читав низ темава, го фалат Wurth carburettor and injector cleaner

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #293 на: 08 Април 2014, 17:26:13 pm »
пробај првин со прскање и со некое крпче што можеш да зачистиш,ако пак не бива расклопи и убаво исчисти
и ако пак не бива смени ќе мора да смениш tps сензор

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #294 на: 09 Април 2014, 02:27:13 am »
Во последно време неколку пати се деси, колата да е загреана и во лер, моторот не работи рамномерно, при тргање и во вожња знае да сецка(трокира)

Исто така мириса на бензин, мислев дека е до свекици и ги сменив пред 1500 км. 

Ваше мислење дали со чистење на ТБ има шанса да се реши проблемот со нерамномерното работење и трокирањето, за миризбата не верувам?

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #295 на: 09 Април 2014, 02:34:49 am »
кога ќе го средиш тоа ќе се среди и миризбата,освен ако немаш некое дупнато црево :D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #296 на: 09 Април 2014, 14:49:27 pm »
Е па не е баш така така stig :) . Еве да ти докажам ќе го замолам MarceCvarce да проба кога ја намалува брзината и кочи - прво да притисне кочница, а после кумплуг па да видиме :D И ја го имав истиот проблем на Астрата и никој у ниеден сервис не знаеше што е и не можеше да ми помогне. Арно ама фала Богу Господ ни го дал оној marsher, па коа отидов кај него ми го кажа ова со образложение дека едноставно тоа е нормално и по сите прописи и дека заради тоа и компјутерот на колата е така програмиран. Искрено се насмеав и си викам...а бе ајде-нигде тоа не го пишува, ама забораев дека marsher е ванземаљац и пробав ! Коа видов - не да се изненадив, па тоа чудо едно: Еден куп Опелови овластени сервиси поминав, никој не знаеше што е работата, а тоа у ствари си било нормално т.е. моја лоша навика ;D , ама ај знај го тоа. А marsher прво ме загледа онака, си помисле дека го зезам нешто со прашањево или незнам..., ама ко од пушка вика: А бе Ѓиѓи, колата мисли дека ќе мењаш брзина нагоре пошто прво стискаш кумплуг и обртаите нормално паѓаат за да прешалта убаво, а ти кочиш !!! Ненормален ... :D Како и да е, marsher беше во право - респект за него (ќути утре идам кај него на сервис, да не го налутиме нешто :P) и ја се превоспитав школски како се намалува брзина, кочи, шалта ... :)

И мене така ми паѓаат обртаите и баш вчера го читав ова. Денес внимавав со менувањето брзина и кочење ... и тотално си во право. Ќе треба да се превоспитам и јас за школско кочење :D

Отсутен newpain01

• Јуниор
  • **
« Одговори #297 на: 09 Април 2014, 16:15:18 pm »
јас спрејот од Вурт никаде не успеав да го најдам, ќе поминам утре до Хубо да видам...
иначе и јас го применувам кочењето, ама од време на време кога е ладна колата и притискам кумплуг, знае да изгаси.

Отсутен Zizi

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #298 на: 09 Април 2014, 20:28:25 pm »
кога ќе го средиш тоа ќе се среди и миризбата,освен ако немаш некое дупнато црево :D
Ке пробам овие денови, да се надеваме дека ке се среди  :)

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #299 на: 10 Април 2014, 00:08:39 am »
Е па не е баш така така stig :) . Еве да ти докажам ќе го замолам MarceCvarce да проба кога ја намалува брзината и кочи - прво да притисне кочница, а после кумплуг па да видиме :D И ја го имав истиот проблем на Астрата и никој у ниеден сервис не знаеше што е и не можеше да ми помогне. Арно ама фала Богу Господ ни го дал оној marsher, па коа отидов кај него ми го кажа ова со образложение дека едноставно тоа е нормално и по сите прописи и дека заради тоа и компјутерот на колата е така програмиран. Искрено се насмеав и си викам...а бе ајде-нигде тоа не го пишува, ама забораев дека marsher е ванземаљац и пробав ! Коа видов - не да се изненадив, па тоа чудо едно: Еден куп Опелови овластени сервиси поминав, никој не знаеше што е работата, а тоа у ствари си било нормално т.е. моја лоша навика ;D , ама ај знај го тоа. А marsher прво ме загледа онака, си помисле дека го зезам нешто со прашањево или незнам..., ама ко од пушка вика: А бе Ѓиѓи, колата мисли дека ќе мењаш брзина нагоре пошто прво стискаш кумплуг и обртаите нормално паѓаат за да прешалта убаво, а ти кочиш !!! Ненормален ... :D Како и да е, marsher беше во право - респект за него (ќути утре идам кај него на сервис, да не го налутиме нешто :P) и ја се превоспитав школски како се намалува брзина, кочи, шалта ... :)

И мене така ми паѓаат обртаите и баш вчера го читав ова. Денес внимавав со менувањето брзина и кочење ... и тотално си во право. Ќе треба да се превоспитам и јас за школско кочење :D

видиш а јас се чудев зошто хонда толку многу ја комплицирале лер гаста,значи има еден куп цревца и 2 моторчиња исклучиво за регулација на лер гаста и тоа уште во 80 и некоја година,значи имало причина