Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 100853 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и
« Одговори #240 на: 20 Март 2012, 14:52:09 pm »
За Тротл Боди

http://www.greenserpent.site90.com/throttle_images.html#latest

За Маф

http://www.alfa156.net/fr_index.html?/tech/MAFguide/

НАПОМЕНА: правете го ова дома  ;D  ;D  ;D

па пишете ...

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2216
Дали има некој купено МАФ клинер од каде и која цена ???
>>>>><<<<<

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Имаш различни, само пази да не измешаш и а земеш за контакти, пошто тој за контакти остава мрсно не се суши целосно, како вд40.

Вуртовиот е како најдобар, ама имаш разни, во хубо и имаш кај керамидница...

Од 200 па до 400 ден.

Ќе даде некој и поточни информации јас сум заборавил.

Отсутен Vladeee

• Редовен
Јас веке имам сув контакт спреј (за чипови и сл. контакти), само дали тој може да заврши работа ??
>>>>><<<<<

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
Остава бело?

Отсутен Vladeee

• Редовен
ај ке прснам покасно па ке пишам PRF7-78 се вика...
>>>>><<<<<

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Cistenjeto samo ja odlaga promenata. Vo sekoj slucaj vredi da se proba da se iscisti. TPS ima grafitni pisti. Tie se abat so vreme i pozelno e da se smeni so nov. Nema nacin na popravka.
Step motorce (ako ima) se vadi lesno i se cisti vo benzin/nafta i nema maka posle.
MAF ne e preporaclivo da se cisti. Care e samo redovna promena filtri za vozduh (za toj sto ima MAF). MAP ne se cisti i se menuva.
Ja bi dodal i vadenje perenje i cistenje na kukisteto na vozdusniot filter i toa redovno (na sekoja zamena filter za vozduh).

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
А бе ние само за коливе треба да работиме :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
@Bugar, чистење на лептир/клапна за гас, нема врска со ТПС, ова ти е чисто да се тргнат масните наслаги, кои од оладените уљни испарувања се нафаќаат на телото на клапната, и го попречуваат правилното дозирање на лер-гас-от, и често помага кај некои типови/изведби на клапната. Јас со пунтото 75-ка, немав никакви проблеми со замастување, поради изведбата, на стилото што се вика после 30-40.000км веќе беше добро замастен, и од тогаш, на секои 10-тина иљадарки, превентивно и мирна гас (глава) :D
Мојата 166-ка не покажала знаци за немирен лергас, но сепак, еднаш годишно ќе добие третман ;)
Ако има дриги проблеми, како што се оштетени писти, тогаш чистење на тротл боди, нема ич да помогне, ама вреди да се проба, пошто е ефтин зафат, па барем ќе ти стане јасно дека е нешто друго во прашање....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Klapata e dobro da ja cistime ama dzabe spejovi. Bi preporacal demontaza i ubavo perenje. Ednas godinsno bi bilo dovolno se nadevam.
Vadenje usis i cistenje usis se preporacuva isto taka. Dosta garez se natrupuva vo kolektorite na usisot posebno kaj dizel so EGR sistem koj e izveden kako integralen del od nego.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ако е само зацрнета, спрејот помага, ама ако има 2 прста мас на клапната, само вадење и чистње асално :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Vladeee

• Редовен
Уууффф мора да ги разделиме овие теми на МАФ, чистење клапна и остало, вака и јас се бунам  ;D ;D ;D
>>>>><<<<<

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
А бе добра си е темата, се` што е од филтер до усисен вентил - тука! :D

Отсутен Dejan_156 alfista

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
Успешно чистење на клапната со Симо и Мики сеа за сеа гаста спие ке видиме до кога :D
Djevojka može da bude sa sela,
al' auto mora da bude iz Italije! ♥

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Го рипнавме МАФ сензорот, ќе треба и тој да добие од спрејот дел!