Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 92470 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна
« Одговори #180 на: 23 Февруари 2012, 18:03:38 pm »
Bravo ako e taka. Na VW se preporacuva posle taa operacija edna VAGCOM VCDS adaptacija.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #181 на: 23 Февруари 2012, 18:09:37 pm »
За цитроен не треба ;D јас го чистев и до сега немам маки :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #182 на: 23 Февруари 2012, 18:32:17 pm »
Najcesto nema da se pokaze greska no moze da ima razlika vo rabotata na motorot duri i neznacitelna ili moze povekje da trosi. Si saka edna dijagnostika.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #183 на: 23 Февруари 2012, 18:41:17 pm »
Кај мене мислам дека покажа (не сум измерил точно) помала потрошувачка, и побрзо ми паѓаат обртаите при турирање во лер, што е подобро :) а ако има промена мислам дека ќе покажеа обртаите, кај другите од форумот, а и кај мене има подобро работење на моторот, кај некои дури и обртаите варираа па после чистењето беше подобро придружено со стабилна работа на моторот...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #184 на: 23 Февруари 2012, 18:48:26 pm »
Obrtaite na prazen od se steluvaat (kaj VW so VAGCOM, VCDS) a kaj Citroen nemam pretstava kako e. Bi trebalo da moze, no za sekoj slucaj proveri koi se obrtaite za tvojot motor i napravi dijagnostika da vidis dali se istite.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
« Одговори #185 на: 23 Февруари 2012, 18:56:50 pm »
Кај цитроен (барем кај мојот) кога ќе дадеш контакт лептирот прави пробно почетно движење, односно се отвора малку и затвора при што со тоа си ја проверува позицијата, така да додека не варираат обртаите и моторот работи мирно нема да правам дијагностика, плус и не ми свети ни чек енгин сијаличката, која одма осеќа ако има проблеми со всисувањето или испуштањето на гасовите...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #186 на: 23 Февруари 2012, 19:41:29 pm »
Гледам доста луѓе го имале овој проблем, дали можеби се должи на пурашината во воздухот ?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #187 на: 23 Февруари 2012, 19:52:01 pm »
Redovno menuvanje na vozdusni filtri mu e majkata i toa originalni zasto ima razlika goleminata na cestickite sto gi propustaat. Baska Trottle body se valka i od maslenite pari od motorot t.e. uberlaufot koj vleguva vo nego. Bidejki sigurno kolite sto imaat takvi problemi ne se novi (imaat barem nad 80000Km)..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17505
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #188 на: 23 Февруари 2012, 19:56:27 pm »
Гледам доста луѓе го имале овој проблем, дали можеби се должи на пурашината во воздухот ?

Не си свесен. После 119 000 поминати, вчера најверојатно прв пат ја отворивме клапната. Тесто, прашини, црнила, наслаги, ѓубре... абе леб комотно можеше да се замеси. Ја склопивме, тргнав спрејче да купам, додека се вратив се стемни. Ни денеска не успеав ништо да направам, али утре цел ќе го истрошам, нека земе воздух ко што треба.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #189 на: 23 Февруари 2012, 19:56:42 pm »
Маслена пареа + Скопје - градилиште = лош лер гас ;D

Не си свесен. После 119 000 поминати, вчера најверојатно прв пат ја отворивме клапната. Тесто, прашини, црнила, наслаги, ѓубре... абе леб комотно можеше да се замеси. Ја склопивме, тргнав спрејче да купам, додека се вратив се стемни. Ни денеска не успеав ништо да направам, али утре цел ќе го истрошам, нека земе воздух ко што треба.

Martin, а да ти го пратам ја мојот Wurth по карго ?

Има пола и више 100%

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #190 на: 23 Февруари 2012, 20:06:08 pm »
Си купив Carb cleaner, исти к***ц е, ваљда ќе послужи. Фала на понуда. :D
Еј изненаден сум од промената откако го дисконектирав сензорот. Малце ми се мачи за воздух од прљавата клапна, али после 15 секунди од прво палење наутро, на 900 вртежи стабилно седи.

Отсутен BazzeKing

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #191 на: 23 Февруари 2012, 22:57:38 pm »
Момци незнам дали овде ќе помогне чистење во целост да се реши проблемот. Ако дозволи админот ова се линковите за тоа како се однесува возилото при палење (кога е ладен моторот) а и кога се притиска на гаста, како неонка е прво притискаш па после реагира :)
http://www.youtube.com/watch?v=UjfDzKYZRAo&feature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=VIE6ikOMu24&feature=channel
Некој со слично фрустрирачко искуство ???

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #192 на: 24 Февруари 2012, 04:27:57 am »
а сајлата да не те заебава ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #193 на: 24 Февруари 2012, 17:02:52 pm »
Исчистена клапната. 70% од спрејот отиде, али затоа свети сега.
Плус, направив и ECU reset, колку да се адаптира клапната ако е изместена.
Извозев 12 километри низ град и малце по автопат за ECU да складира параметри одново, и сум презадоволен од промената со дисконектиран сензор и чиста клапна.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #194 на: 24 Февруари 2012, 17:05:15 pm »
Не побара нов сензор?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.