Автор Тема: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна и Маф Сензор  (Прочитано 91257 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
Одг: Чистење на Тротл Боди - Лептир - Клапна
« Одговори #120 на: 22 Јануари 2012, 12:28:04 pm »
пробав и кумплунг па кочница и обратно пак стрелката пага под 700 па се врака, е сега незнам мислам дека има некоја мааала разлика кога прво кочница стискам ама пак не е  до тоа проблемот, треба да се чисти или прво со некое средство да пробам

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #121 на: 22 Јануари 2012, 12:38:50 pm »
Е сеа јави му се на stig :) Колку можев да забележам само он е сервисер за VW на форумов ;)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #122 на: 22 Јануари 2012, 13:39:51 pm »
Нема никаква врска тоа ако е се како што треба без гас треба да тргнува колата степ моторот за лер гас ги корегира тие работи ако е потребно додава кога ќе кулучиш клима и такви ствари, инаку во прва треба да оди на мали нагорнини без воопшто чепкање на педалата за гас кога е чиста и исправна клапната.

абе колата си трга без проблем забрзува без проблем , само кога стискам пумплунг паѓа обртомерот прво под 700 па се врака  и тоа е тоа.

Е па не е баш така така stig :) . Еве да ти докажам ќе го замолам MarceCvarce да проба кога ја намалува брзината и кочи - прво да притисне кочница, а после кумплуг па да видиме :D И ја го имав истиот проблем на Астрата и никој у ниеден сервис не знаеше што е и не можеше да ми помогне. Арно ама фала Богу Господ ни го дал оној marsher, па коа отидов кај него ми го кажа ова со образложение дека едноставно тоа е нормално и по сите прописи и дека заради тоа и компјутерот на колата е така програмиран. Искрено се насмеав и си викам...а бе ајде-нигде тоа не го пишува, ама забораев дека marsher е ванземаљац и пробав ! Коа видов - не да се изненадив, па тоа чудо едно: Еден куп Опелови овластени сервиси поминав, никој не знаеше што е работата, а тоа у ствари си било нормално т.е. моја лоша навика ;D , ама ај знај го тоа. А marsher прво ме загледа онака, си помисле дека го зезам нешто со прашањево или незнам..., ама ко од пушка вика: А бе Ѓиѓи, колата мисли дека ќе мењаш брзина нагоре пошто прво стискаш кумплуг и обртаите нормално паѓаат за да прешалта убаво, а ти кочиш !!! Ненормален ... :D Како и да е, marsher беше во право - респект за него (ќути утре идам кај него на сервис, да не го налутиме нешто :P) и ја се превоспитав школски како се намалува брзина, кочи, шалта ... :)

И кај мене е така. Ко ќестиснам прво кумплинг па одпосле кочам варира гаста. Оносно паѓа и после додава. Кога прво кочам и на крај стиснам кумплунг нема таква појава. Едно време и јас се невирав и не знав што е работа. Па чистев и клапни и теп мотори и маф сензори све :D

Затоа слушајтего Џиџи што ви збори. Слушајте паталец не гаталец. ;)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #123 на: 22 Јануари 2012, 13:49:44 pm »
Члинки ти имаш електронска гас ?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #124 на: 22 Јануари 2012, 13:56:40 pm »
Ама кај MarceCvarce има реален проблем и мора да појде до stig или друг мајстор за VW. Како и да е, ете вреди да се проба и ова, мада кај доста коли може да биде регулатор за лер гас, вакуум, електронска дизна, дијафрагма од кочиони бубањ, филтер за гориво, филтер за воздух, сензор за температура ...

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #125 на: 22 Јануари 2012, 14:04:34 pm »
Члинки ти имаш електронска гас ?

Ист е принципот како кај тебе бе друже. Бар така мислам.

Ама кај MarceCvarce има реален проблем и мора да појде до stig или друг мајстор за VW. Како и да е, ете вреди да се проба и ова, мада кај доста коли може да биде регулатор за лер гас, вакуум, електронска дизна, дијафрагма од кочиони бубањ, филтер за гориво, филтер за воздух, сензор за температура ...

Ако му е такво нешто ќе му резултира и на забрзувањето. Може би и има промени ама не ги осеќа.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #126 на: 22 Јануари 2012, 14:12:13 pm »
Пошто на плин му е уште поизразено паѓањето на обртаите, го исклучувам доводот на гориво и дизните. Проблемот е во усисот, клапната, ламбда сонда, MAF, неадекватни свеќици, ЕГР ...

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #127 на: 22 Јануари 2012, 14:19:24 pm »
Така си е. Ама кога ќе проверува дали му е се супер некапроверува на бензин папосле нека гледа на плин. Многу луѓе тука грешат и тепаат слама во празно.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #128 на: 22 Јануари 2012, 14:58:11 pm »

Цитат: chlink
Ист е принципот како кај тебе бе друже. Бар така мислам.

Кај тебе, Carrier и cuoresportivo166 мислам дека е електронска, мојава е на сајла.

Исто мојата е со метална а вашите со пластична грана. Сигурно има уште некоја еволуција.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #129 на: 22 Јануари 2012, 14:59:31 pm »
Во право ќе си. Кај тебе е на сајла..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #130 на: 22 Јануари 2012, 16:07:11 pm »
исто е и на бензин, само со бензин никогаш не изгаснала а со плин ако евентуално некој шкат плин има знае да заебе, да не се урочам долго време не ми изгасила како и да е за чистење е прибидејки по овластениве сервиси сите се праат на три и пол и викаат ништо не ти е бе се проверивме гајле нема

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #131 на: 22 Јануари 2012, 17:31:19 pm »
исто е и на бензин, само со бензин никогаш не изгаснала а со плин ако евентуално некој шкат плин има знае да заебе, да не се урочам долго време не ми изгасила како и да е за чистење е прибидејки по овластениве сервиси сите се праат на три и пол и викаат ништо не ти е бе се проверивме гајле нема

Ситен проблем голема нервоза. Ја година и више пробував триста глупости и на крј испадна проста работа. Место да се нервираш исчисти ја клапната.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #132 на: 22 Јануари 2012, 17:49:40 pm »
Многу сте изнапишале...

Што ви паѓаат, обратие коа кочите е проблем со вакумот, или сервото...

Бидејки, како што вика Марче и Мики, значи коа коа ке стисне кумплуг па кочи, му паѓаат обртаите... а обратно, коа е не... дека коа кочи без стиснат кумплунг, моторот ги држи обртаите...

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #133 на: 22 Јануари 2012, 17:53:44 pm »
Прашање до маре во лер кога ќе ја остави дали си работи како што треба т.е. дали има промена на вртежите, плус кога е ладно дали крева саух и го спушта како што треба?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #134 на: 22 Јануари 2012, 19:39:23 pm »
Da da da, si raboti vo ler stabilno, nautro si pali bez maka i postepeno si gi namaluva obrtaite