Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 158253 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7870
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1800 на: 02 Август 2026, 23:38:18 pm »
Taман ги полупофалив тука на темава, и оп... на платена сметка, ми стига опомена за ПРИСИЛНА наплата. Е сега, прашањето ми е дали девојчињата навистина не го имаат напишано бројот на записникот во цел на дознака, и тука е целиот проблем. Казната е платена со картичка, на шалтер во МВР. Цел на дознака пишале - Цел на плаќање   0 - KUMANOVO PS ZA BPS KUMANOVO.

Вториот проблем е што маилот не дава никаква насоки каде да се обратиш, во случај ако веќе ја имаш платено казната. Ke oдам во Вторник, да видам што може да се корегира, и каде.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Сигурен си дека е вистински мејлот? Спрема какви печатни грешки има јас одма би си рекол дека е спам/phishing

Од истиот мејл стигаат опомените. Бројот на записникот се поклапа со казната што ја платив, а тоа може да го знаат само ако некој го има хакнато МВР или мене. Нема никаков линк каде да те носи за да ти соберат податоците.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45132
  • Il Moderatore
« Одговори #1801 на: 03 Август 2026, 08:16:36 am »
Типичен МВР мејл, нема инфо кај да одиш, кај да се жалиш, што да напраиш во иднина, правна поука итн. 
Туку, после колку време ти стигна ваква порака? Да знам кога да ги очекувам моите :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3773
« Одговори #1802 на: 03 Август 2026, 08:51:41 am »
Ова е ретардирана работа. Замисли да си заминал една година на работа во странство, а во меѓувреме дома те чекаат извршители, опомени, камати и разно-разни трошоци. Наместо институциите да имаат координација, организација и функционален систем, се остава граѓанинот сам да се снаоѓа и на крај повторно тој плаќа.

Овој таканаречен „сејф сити“ систем во пракса изгледа како уште еден начин да се собираат пари од народот, без вистинска системска поставеност и без нормална институционална комуникација. Наместо да им служи на граѓаните, системот често остава впечаток дека служи само за полнење на буџетот преку казни и трошоци.

Во 21 век е навистина неподносливо да постојат вакви апсурдни уредувања. Наместо државата да им го олеснува животот на граѓаните, тие се соочуваат со бирократија, хаос и постојан финансиски притисок. УЖАС!!

Се надевам за некои 15/16 месеци прво нешто ке биде ова,што ке укинат тоа сеф сити и ке обештат сите граѓани од сите пари собрани до сега изречени од тој Сејф сити. Ретардирана работа рекитрај народ и измислувај казни бог да чува.
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45132
  • Il Moderatore
« Одговори #1803 на: 03 Август 2026, 09:09:05 am »
@Jimny почни да се јавуваш на „добро утро македонијо“ и слични утрински емисии, со пензионрине заедно, мислам поарен медиум е за твоиве коментари :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3773
« Одговори #1804 на: 03 Август 2026, 10:54:21 am »
@Jimny почни да се јавуваш на „добро утро македонијо“ и слични утрински емисии, со пензионрине заедно, мислам поарен медиум е за твоиве коментари :D
:D :D
https://www.youtube.com/watch?v=bMmq-VTCyrc
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #1805 на: 03 Август 2026, 12:46:43 pm »
Типичен МВР мејл, нема инфо кај да одиш, кај да се жалиш, што да напраиш во иднина, правна поука итн. 
Туку, после колку време ти стигна ваква порака? Да знам кога да ги очекувам моите :D

Kaзнет на 8-ми Март, платена на 13-ти Март. Мејлот е од петок. Значи, цирка 4-5 месеци.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
« Одговори #1806 на: 03 Август 2026, 15:32:40 pm »
Да не треба да однесеш негде печатирана уплатница како потврда?

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #1807 на: 03 Август 2026, 15:54:02 pm »
Да не треба да однесеш негде печатирана уплатница како потврда?

Ke oдам утре на соочување.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18145
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #1808 на: 04 Август 2026, 02:33:17 am »
Мене вчера во станица ми рекоа не требало да се носи уплатница (а можда важи само за конкретната казна до 10 кмч пречекорување брзина), туку доказот за уплата да сум го чувал за секој случај.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4183
« Одговори #1809 на: 04 Август 2026, 06:46:43 am »
Мојата прекрасна земја!

Пред 15тина години ми ја блокираат сметката во банка за неплатен сообраќаен прекршок. Одам да се жалам, носам уплатница - бркам врски низ УЈП и добивам одоговор „сме згрешиле нешто ќе дадеме налог да се одблокира“. За 3 дена ми ја одблокираат сметката при што СТБ ми наплаќа 2500 за одблокирање. Одам во СТБ носам решение каде се наведува дека е направена грешка. СТБ ми дава одговор „qr нѐ боле што некој згрешил нас траифата за одблокирање толку нѝ е!“.

Правна поука: Каде и да се свртиш ...