Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 110572 пати)

Отсутен TylerMkD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1665 на: 08 Мај 2026, 06:36:44 am »
Мое е да информирам, не се објаснувам веќе. :)

Интересно е како си најгласен за приватност, а си единствен на темава кој јузерот му е цело име и презиме. Темата за автомобилот ти е со слики со регистрација со над 50 страни детали, на јавен форум.

Баш во живо те разминав на твојот паркинг, повеќе знам за тебе него некои познаници, а првпат во живот те гледам.

Земи малку од твоите совети и прибери се дигитално, па после и на МВР фокусирај се :)

Име и презиме не се уникатно идентификувачки податоци сами по себе, може уште 30 Андреевци Наумовски да има во државава. Само на LinkedIn излегоа уште 5 програмери со исто име и презиме во Скопје.

Таблица на кола е јавна информација и сама по себе не може да те идентификува ниту па да се злоупотреби. Како што сам кажа, да поминеш на паркинг ќе ја видиш. Да поминеш на паркинг и да ме видиш како влагам во кола, ќе имаш и лице за колата. Да си бил присутен на собирот во Дојран или Прилеп и ќе се запознаевме и муабет ќе направевме и за коли и за било што :) и да, точно е дека и имејл и телефон не спаѓаат под сензитивни PII, комбинација на двете може да се (и веќе се) злоупотребува, како примерот погоре.

Следен пат, поздрави се, частам кафе во Дабов. :)

Не те разбирам што ми објаснуваш?

Да се запознаеме, ќе те знам и ти ќе ме знаеш.

Со твоето споделување на интернет, јас тебе те знам, по име, презиме, лик и автомобил, дури и знам дека ќе се селиш.
Без споделување на интернет, ќе видам јака кола на паркинг и рандом лик кој ќе го заборавам - толку.

Не можеш да ме убедиш дека е исто.

Ова со телефоните и мејловите во МВР веќе системски се злоупотребува за phishing. Ај овој обид стварно лесно се гледа дека е фејк, ама ќе фати некој ќе потроши повеќе време и ќе направи нешто да е ептен блиску до реалноста и стварно може да измами многу луѓе, особено постари. Вакви случаи има колку сакаш кај нас, еве ти пример: https://mk.tv21.tv/zhena-od-veles-izmamena-so-2-700-evra-po-instruktsii-na-nepoznato-litse/

Па што има врска овој настан со Safe City или броеви во МВР? Овие се таргетирани напади кои со години се случуваат кај нас, ако тебе земат да те таргетираат имаат многу повеќе детали онлајн и баш може и да проценат дека си добар таргет, бидејќи огласуваш кола од 90,000 евра. И нема бројот од МВР да ти го земат, него од реклама5 каде што си го ставил.

Ама не ти реплицирам веќе, терај како мислиш, јас пробав совет да ти дадам бидејќи сметам дека си во право за приватноста, само малку да го примениш тоа и на себе. :)

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3661
« Одговори #1666 на: 08 Мај 2026, 06:55:57 am »
Сè почнува со учење, а тоа веќе почна од 2020 наваму дигитализација. Проблемот е што навистина имаме неписмена администрација. Не мислам неписмени буквално, туку неписмени за работата што ја извршуваат. Луѓе заглавени по шалтери, што не знаат да работат, а земаат плата од 500 евра и уништуваат каков-таков систем, додека имаш млади луѓе што перфектно би ја работеле таа работа НЕ ја работат е и каде е проблем?

Еве пример: пред десетина години имав колега Американец. Човекот не знаеше со пенкало да пишува. Да, да. Како што кај нас има шутраци што немаат врска од дигитализација, така и он беше за старите методи. Ми велеше: „Јас на телефон ќе пополнам, не ме терај да пишувам.“

Што сакам да кажам? Мора човек да учи и да се прилагодува. А особено вработените во институциите, кои треба да бидат сервис на нас граѓаните ПА и за самите нив. Не дека некој министер што 4 години ќе краде, па ќе дојде друг, ќе ги научи нешто. Тој често е и полош од нив.

Ние сме тие што го полниме буџетот со наши пари. А оваа држава и тие вработени треба да имат акал у глава дека ако не знам тоа да работам јебеш 500евра ке си одам од таму а не да дремам ко мисир и да се презнојувам со видеото со човекот.Има и позитивна и негативна страна имаш паразити неписмени по иниституции за жал и тој има човечки живот и тој паразит и на него родители се радувале еј човечки живот дремеш некаде и не знаеш зошто.Тој проклет комунизам од тито уште многу генерации ке уништи на овие простори...
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7233
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1667 на: 08 Мај 2026, 07:16:28 am »
Само кај нас на патарини ако плаќаш со картичка, ти ја зима картичката во куќарката, наместо да го извади терминалот да ја тинтнеш ти.
Таму и предна и задна страна може да ти сликне од картичката, и мисли му ја после. 

Во МВР кога ги подигнував таблиците, го сменаа начинот на работа од порано, па сега му ги дававме картичките и пинот каде потоа вработените влегуваа во соба да наплатат за сообраќајна и таблици, па ти ја враќаа картичката.
Е сега утре другиден од Волт ко ќе порачаат некоја скара или некој друг нешто покрупно, жали се кај сакаш.  ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7800
« Одговори #1668 на: 08 Мај 2026, 14:15:54 pm »
Само кај нас на патарини ако плаќаш со картичка, ти ја зима картичката во куќарката, наместо да го извади терминалот да ја тинтнеш ти.
Таму и предна и задна страна може да ти сликне од картичката, и мисли му ја после. 

Затоа му даваш телефон, со отворен Google Wallet, па нека слика колку сака.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6999
« Одговори #1669 на: 08 Мај 2026, 14:20:33 pm »
Па ако се погоди некој фатен во рацете, ќе го барам телефонот под кола…

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7233
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #1670 на: 08 Мај 2026, 14:22:07 pm »
Само со селфи стик.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6999
« Одговори #1671 на: 08 Мај 2026, 14:25:29 pm »
Јас вакво планирам да си зеам…

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
  • МАЗДАШ
« Одговори #1672 на: денес во 09:00:54 »
Едно прашање. Првпат ми е :D
Една камера пред крива паланка надолу кај што е 40 јас 50... за да не идам до банка(туку ebank ), треба кога уплаќам да пишам во уплатна сметка шифра(средните три цифри) за крива паланка каде што е и направен прекршокот или по лична карта моја од центар скопје? Инаку 20еуро е на пола 615 денари за тоа читнав
Mazda's never die, they just get faster.