Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 53043 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7145
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #1380 на: 12 Март 2026, 07:19:12 am »
До колку години даваат возачка?
Над 80 години се вади лекарско за возачка?

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2772
« Одговори #1381 на: 12 Март 2026, 08:42:44 am »
Цитат
Епа, тој што сака да вози возило ќе си поседува и мобилен телефон, ќе поседува и имејл, затоа што живееме во таков свет. Ако не, тогаш ќе оди со коњ

Ова го кажал Костадиновски, речник достоен за уставен судија.
Според овој кретен, покрај возачка дозвола, услов за да возиш треба поседување мобилен телефон и поседување имејл.
И сега татко ми на 84 години треба да купи коњ според фашистов.

Убаво Тито праќаше на голи оток овакви карикатури.
Ti kako sin na tvojot 80 godisen tatko nemozes da odvois 5 minuti da mu napravis eden email i da mu go napisas istiot na livce koga ke odi da registrire kola i plus toj email da go dodades vo gmail ili outlook aplikacijta so stiskanje na edno kopce + , ako si takov sin podobro da legnis pred nekoja kola i da ne go sramuvas prezimeto na tatkoti.
Не е прашање дали некој има време на родител да му креира меил и слично, туку дали државата може, односно смее да ти наложи да имаш меил и мобилен телефон.

Не верувам дека има некој во МК што нема мобилен телефон, па и на постарите родители секако им се зима за да ги слушнеш или ако им треба нешто да ти се јават.

Само кај нас друг проблем ќе се јави ако доследно ти го почитуваат (уставното) право да немаш меил и мобилен телефон, многу ќе сакаат да го злоупотребат системот и ќе тврдат дека немаат меил, па и мобилен телефон.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6865
« Одговори #1382 на: 12 Март 2026, 08:47:12 am »
Имам. Ама, решавам во оваа минута дека немам, го фрлам.

И? Не смеам да го фрлам? Задолжен сум со нешто да имам мобилен?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10569
« Одговори #1383 на: 12 Март 2026, 08:56:54 am »
Цитат
Епа, тој што сака да вози возило ќе си поседува и мобилен телефон, ќе поседува и имејл, затоа што живееме во таков свет. Ако не, тогаш ќе оди со коњ

Ова го кажал Костадиновски, речник достоен за уставен судија.
Според овој кретен, покрај возачка дозвола, услов за да возиш треба поседување мобилен телефон и поседување имејл.
И сега татко ми на 84 години треба да купи коњ според фашистов.

Убаво Тито праќаше на голи оток овакви карикатури.
Ti kako sin na tvojot 80 godisen tatko nemozes da odvois 5 minuti da mu napravis eden email i da mu go napisas istiot na livce koga ke odi da registrire kola i plus toj email da go dodades vo gmail ili outlook aplikacijta so stiskanje na edno kopce + , ako si takov sin podobro da legnis pred nekoja kola i da ne go sramuvas prezimeto na tatkoti.
Ти под итно да се фрлиш под кола бидејки од напишаното се гледа дека си неписмен, и поради такви аналфабети како тебе утре ќе побараат и коњ да ти го бапне во дупе како услов да возиш автомобил.
Ајде, да не одиме во крајност, утре можеби ќе побараат потврда дека си отворил траен налог да ги исплаќаш казните од сејфсити.

Се знае во цел свет што е потребно за управување возило, возачка дозвола, а не коњ да купиш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4087
« Одговори #1384 на: 12 Март 2026, 09:05:14 am »
Safe City малтене исто како стандардни казни за брзо возење. Малку ми е збунувачки делот каде што пишува за уплаќање, дали се мисли на општината каде што си го направил прекршокот, или општината каде што живееш. Ти стига слика, со GPS координати, брзина на движење и до секунда точно кога си поминал. Отидов на шалтер во Полиција во Куманово(Кај што се издаваа пасоши порано), платив упола со картичка, ама и девојчињата што работа на шалтер не знаеа со сигурност да ми кажат под која општина се уплаќа, ако сакаш со ПП50 да платиш. Прашав дали има уште нешто што треба да се направи, не, тоа е тоа. До следно видување. 

Инаку, мислам дека од подалеку мерат камериве. Прикочив кога ја видов, ама касно.

Иначе, @Jimny 62 денари курсот :).

Фина работа ова Safe City. 

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И јас со тоа се збунив, пробував неколку пати преку електронско да платам ама ништо. Отидов во Полиција, платив таму, но ни таму не знаеа за делот со бројот на уплатната сметка.

• не се познава кој вози
  • патникот нели ќе го замаглуваа?

Противуставно е :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3824
« Одговори #1385 на: 12 Март 2026, 09:10:44 am »
Секогаш на пп50 ја внесуваш општината во која живееш, без разлика што плаќаш.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4087
« Одговори #1386 на: 12 Март 2026, 09:13:56 am »
Секогаш на пп50 ја внесуваш општината во која живееш, без разлика што плаќаш.

Не мине така. Велес на пример е 111, не мине со тоа.

Не пробав со Скопје, зошто прекршокот беше направен во Скопје.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4549
« Одговори #1387 на: 12 Март 2026, 13:35:11 pm »
Јебали ги кодови, QR код се става за брзо плаќање и ај чао. Која глупост е тоа со кодот на општината

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30501
    • CARclub.mk
« Одговори #1388 на: 12 Март 2026, 15:18:16 pm »
Не е прашање дали некој има време на родител да му креира меил и слично, туку дали државата може, односно смее да ти наложи да имаш меил и мобилен телефон.

Не верувам дека има некој во МК што нема мобилен телефон, па и на постарите родители секако им се зима за да ги слушнеш или ако им треба нешто да ти се јават.

Само кај нас друг проблем ќе се јави ако доследно ти го почитуваат (уставното) право да немаш меил и мобилен телефон, многу ќе сакаат да го злоупотребат системот и ќе тврдат дека немаат меил, па и мобилен телефон.

Телефонот и e-mail адресата се задолжителни за регистрирање на возилото, не за возење. Исто како што се задолжителни осигурување и технички преглед.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1389 на: 12 Март 2026, 15:30:54 pm »

Телефонот и e-mail адресата се задолжителни за регистрирање на возилото, не за возење. Исто како што се задолжителни осигурување и технички преглед.
Каква врска имаат тие со поседување возило?
Уште па и уставниот судија условува возење (возачка дозвола), во спротивно советува да си купи коњ тој што не поседува мобилен и меил адреса.
Зарем се задолжителни и за вадење пасош, лк, извод, државјанство итн.

Ако се задолжителни нека доделуваат од раѓање, заедно со извод на родени.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #1390 на: 12 Март 2026, 15:37:47 pm »
Не можам да се сетам кога ги имам дадено на брокерите, за по некое време од шалтер МВР да ми потурат ливче со тие податоци на потпис...

Прво, дадени се на доброволна основа на брокерите за евентуална комуникација, а не како задолжение.
Второ, од каде и со кое право МВР ги повелкло за да ми ги даде на потпис.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2281
« Одговори #1391 на: 12 Март 2026, 15:39:02 pm »
Јас како некој што поседува и мејл и телефон и 10 други дигитални уреди целосно се слагам дека не смее дигитална достава на казни да е 1. главниот 2. единствениот начин на достава на казните. Дури и Данска која што е далеку подигитализирана земја од нас има опција за физичка достава на казни од камери преку пошта.

Само што кај нас знаат дека поштата им се распаѓа и дека ниедна казна нема да биде доставена на време и попрво ќе ги тераат сите граѓани да мора да поседуваат телефон и мејл отколку да си ги средат работите таму.

Достава по мејл и телефон треба да е опционално и opt-in, односно кој сака.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3542
« Одговори #1392 на: 12 Март 2026, 15:50:06 pm »

Каква врска имаат тие со поседување возило?
Уште па и уставниот судија условува возење (возачка дозвола), во спротивно советува да си купи коњ тој што не поседува мобилен и меил адреса.
Зарем се задолжителни и за вадење пасош, лк, извод, државјанство итн.

Ако се задолжителни нека доделуваат од раѓање, заедно со извод на родени.
коњ😂😂😂😂😂
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6865
« Одговори #1393 на: 12 Март 2026, 15:55:21 pm »

Добро. Ти си службеник на технички при регистрација, јас сум човек што живее во некоја припиздина на Пехчево.

Ми викаш - мејл и телефон? Ти викам - немам.

И? Нема можам да си го регистрирам возилото?

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3343
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #1394 на: 12 Март 2026, 16:47:37 pm »
Со изјавава на уставниот судија ако полиција застане запрежна кола слободно може да и одговорат "За мене не важат закони со коњ сум"
Отворено сакам да покренам иницијатива да собереме пари да им дадеме на циганиве и еден ден да ги врзат коњите пред уставен суд јер нели за коњи не треба мејл. Ќе биде спектакл на телевизија ;D