Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 87448 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7784
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #930 на: 03 Февруари 2026, 20:54:03 pm »
Kaко тоа смееш да им земеш автомобил кој го возеле без дозвола... мислам, врати се Тито.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3153
« Одговори #931 на: 03 Февруари 2026, 21:01:06 pm »
Зошто полицски коли дремат пред камерите кои мерат брзина? Кај Смок, Александар Палас, мост Обединети нации, Румунска...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44957
  • Il Moderatore
« Одговори #932 на: 03 Февруари 2026, 21:06:02 pm »
Зошто полицски коли дремат пред камерите кои мерат брзина? Кај Смок, Александар Палас, мост Обединети нации, Румунска...
Праат статистики за магистатурата на министерот.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10583
« Одговори #933 на: 03 Февруари 2026, 21:57:13 pm »
Дека ќе направи малку ред во безредието, ќе направи.

Но демагогијата дека не е поставен да казнува, па заблагодаррувањето за релативно малиот обем на прекршоци(казни), па најавата за редефинирање на толеранциите, и неколкуте случаи за кои дознав за прекршок поминување на црвено (задоцнето напуштање на раскрсница поради спор сообраќај, наведува дека примарна цел е полнење буџет.

Аргументирањето преку емпатија за семејствата за жртвите е исто така демагогија, жртвите се последица на дивеење со брзини од и над 100км/ч.

Тој што дивеел на Партизанска досега, повторно ќе си дивее и ќе предизвика жртви, ко божем досега немаше камери.

Но ете, ме дисциплинирана да возам во рамки на 50, за разлика од претходно кога ја следев колата пред мене до некои разумни 60/65км/ч што и мене ме сместува во графата дивјак опасен по околината :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8241
  • Плинаш!!!
« Одговори #934 на: 03 Февруари 2026, 22:49:22 pm »
Тие што возеа нормално, ги натераа да возат ненормално споро и да се плашат од секој потег. Тие што возат ненормално брзо, пак ќе возат брзо, само можеби со помалу парички во џеб.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4124
« Одговори #935 на: 03 Февруари 2026, 22:58:37 pm »
Нека остават тогаш сите да прават што сакаат, како што беше до сега и готово. Не дека и сега ќе нема привилегирани индивидуи, ама ако до сега биле 1000, сега ќе бидат 50, боље ишта него ништа.

Пак се вози лабаво 60 по тахо, незнам што повеќе и треба. Со семафорите и кочењето се претерува, вчера минам на зелено трепкачко, гледам зад мене сите кочат, али верувам ќе се навикнат возачите и на тоа и со тек на време ќе се нормализира и ќе биде Ок.

До сега видовме дека ромите си возиле по 30 год без возачка и гајле им е да ги сопрат и казнат  зошто извршители не им можат ништо заради тоа што примаат социјална помош, а да им земат возачка неможат зошто ја немаат и во старт. Одредени етнички малцински групи исто така си прават што сакаат зошто немаат ништо на сметка цел живот и зошто се знае дека по таа малцинска линија не си пишуваат казни (барем во помалите градови е така), вака барем на дел ќе им ја земат колата и ќе нема со што да прават проблеми.

Мораше да се воведе некој вид на ред во сообраќајот зошто стана калакурница, особено низ Скопје.

Може да се кука и да се плаче дека е против уставно, дека не е фер и што ли уште не, ама некој вид на непристрасна (колку - толку) контрола беше итекако потребна.
« Последно менување: 03 Февруари 2026, 23:07:40 pm Sase_91 »
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6292
« Одговори #936 на: 04 Февруари 2026, 00:01:42 am »
Моите се криви шо ме пријавиле во книгата за новородени.
Досега топка пари ќе бев да не постоев низ системот 35 години.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20379
« Одговори #937 на: 04 Февруари 2026, 00:16:22 am »

Прво, ме интересира од каде е оваа бројка на месечно ниво за одржување?

Второ, можеби навистина идејата е да биде сообраќајот побезбеден, наместо да штанца приходи. Можеби.

Од 2008 до 2025 за одржување на сејф сити се потрошени околу 85 милиони евра, што му доаѓа околу 5 милиони евра годишно. Рачунај ова е пред да почне овој систем да се користи за казнување, сега одржувањето е сигурно поголемо. Иначе, периодот во кој се воведе и начинот на кој се воведе мене ми сугерираат дека владата меѓу другото очекуваше и да направи финансиска инјекција во буџетот преку наплатата од казни. Е сега овие 500 казни дневно веројатно се големо изненадување и за нив, па оттаму и изјавата на Мицкоски дека за брзо треба да се очекува намалување на толеранцијата за брзина. Не велам дека ќе го укинат поради финансиска неисплатливост, ама сигурно не им беше во план дека наместо да го полни, ќе го празни буџетот.

Од каде се овие бројки земени?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #938 на: 04 Февруари 2026, 05:03:50 am »
So ogled na toa so vcera imalo 100 na crveno so pominale za mesec dena so se se drugo ke se naplatat skoro pola milion evra. I toa samo ke se zgolemi poshto brojot na kameri se zgolemuva.
I te kako ke se isplati

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #939 на: 04 Февруари 2026, 09:16:50 am »
Да се вратат бројчалниците на семафорите!

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7208
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #940 на: 04 Февруари 2026, 09:18:57 am »
Луѓето забораваат дека на трепкаво зелено следува и неколку секунди жолто. Па така на семафор за лево поминуваат само 3-4 коли, наместо 10.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2517
« Одговори #941 на: 04 Февруари 2026, 09:21:35 am »
So ogled na toa so vcera imalo 100 na crveno so pominale za mesec dena so se se drugo ke se naplatat skoro pola milion evra. I toa samo ke se zgolemi poshto brojot na kameri se zgolemuva.
I te kako ke se isplati

100 на црвено? Па претходно црвен семафор се сметаше за лабава препорака, ако сакаш и можеш застани. Буквално по 4-5 коли една по друга поминуваа на црвено.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11155
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #942 на: 04 Февруари 2026, 09:28:25 am »
Со трепкавото зелено е малку трики ситуацијата кога ќе решат да му направат оверрајд преку центарот за контрола.

Семафорите трепкаат 4 пати зелено пред да премине на жолто, па црвено.
Досега 2 пати ми се случи семафорот да се исклучи после 2 трепкања.
Да, немаше сообраќај во лентата во која се движев и го видов навреме, траеше пократко од вообичаено и се пушти семафор каде имаше натапкано колона.
Ако си опуштен и знаеш дека го фаќаш со 4 трепкања, во ваква ситуација ќорка.

Од досегашново искуство, брзината мислам дека не е проблем колку што е проблем со семафорите и комбинациите да се најдеш во ситуација да ти одземат дозвола иако си внимавал.

Прашање до поупатените:
 - Дали ако пред камера на дозволено 50, намалиш на 30, собираш бонус поени кои може да ги искористиш во понатамошна судска постапка?

Никако не можам да ја сфатам оваа блокажа во главите на возачиве.
Овие неколку денови неколку пати излегував на автопат, дозволено со знаци со се' 120, ама пред камера кочи и вози под 100.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2361
« Одговори #943 на: 04 Февруари 2026, 09:56:38 am »
Со трепкавото зелено е малку трики ситуацијата кога ќе решат да му направат оверрајд преку центарот за контрола.

Семафорите трепкаат 4 пати зелено пред да премине на жолто, па црвено.
Досега 2 пати ми се случи семафорот да се исклучи после 2 трепкања.
Да, немаше сообраќај во лентата во која се движев и го видов навреме, траеше пократко од вообичаено и се пушти семафор каде имаше натапкано колона.
Ако си опуштен и знаеш дека го фаќаш со 4 трепкања, во ваква ситуација ќорка.

Од досегашново искуство, брзината мислам дека не е проблем колку што е проблем со семафорите и комбинациите да се најдеш во ситуација да ти одземат дозвола иако си внимавал.

Прашање до поупатените:
 - Дали ако пред камера на дозволено 50, намалиш на 30, собираш бонус поени кои може да ги искористиш во понатамошна судска постапка?

Никако не можам да ја сфатам оваа блокажа во главите на возачиве.
Овие неколку денови неколку пати излегував на автопат, дозволено со знаци со се' 120, ама пред камера кочи и вози под 100.

Секогаш било така дури и со радари на отворено. Поради некоја причина сите намалауваат на 20-30 испод дозволено кога поминуваат покрај радар. Неколку пати ми се има случено и во лева лента на автопат да ми успори така

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 751
    • ibiz.mk
« Одговори #944 на: 04 Февруари 2026, 10:01:11 am »
I te kako ke se isplati

100 на црвено? Па претходно црвен семафор се сметаше за лабава препорака, ако сакаш и можеш застани. Буквално по 4-5 коли една по друга поминуваа на црвено.

баш во понеделник на раскрсница куманово(каде има камери), 5 души апла на црвено си поминаа, ај првиот бил под семафор не видел, али останатите