Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 6521 пати)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2306
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #375 на: 11 Декември 2025, 12:45:51 pm »
Инфраструктурата за велосипеди не е воопшто лоша. Секако подобра варијанта отколку дремење во кола само за да се оди со кола.
За заклучување и безбедност се согласувам. Во Тафталиџе ја одбегнуваш Прашка и немаш гајле.

Тафталиџе Прашка е најмал проблем за пешаци зошто таму бар од едната страна паркираат директ на улица, тротоарот е колку толку слободен. Од другата страна на 8ми Септември нема метар квадратен тротоар слободен, сѐ е со коли испопаркирано. Ова ти го кажувам како човек што живее во тој регион и во денот поминува 10-15 километри пешки. Особено сега откако сопругата имаше повреда на стапалото па сега мора да оди полека, цело Тафталиџе е тешка дупка за пешаци (па и велосипедист ако си низ уличките). Во полиција имам ѕвонето досега 7-8 пати во последниве 3 месеци, ептен хаос стана од септември наваму, секогаш е „Нема проблем господине ќе пратиме пајак“. Еве уште ги праќаат пајаците.

Велосипедска инфраструктура е океј додека си на некој од главните булевари, чим свртиш по било која од улиците измеѓу пак си на (не)милост на паркирани и автомобили во движење.

За да се нормализираме како другите држави треба прво на приоритет да биде функционален јавен транспорт кој нема да глави во сообраќај со автомобили. Дотогаш, џабе правиме муабет.

И ја се јавувам на 112 и се расправам со кретени секој ден. Прашање на време е кога ќе ме исчука некој или ја него. Комшии сме иначе.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16760
  • Keep it 100
« Одговори #376 на: 11 Декември 2025, 21:11:07 pm »
Супер е сообраќајот. Дај Боже и поспоро да биде, па на пролет пола од луѓето да се префрлат на точаци и да профункционираме малце ко нормални луѓе. Секако 90% од дестинациите се до 5км у правец.

Заборавате дека истиот сообраќај е сега поспор и за Брзата помош која во својата рута треба да помине повеќе коли да стигне до дестинацијата. Претходно со побрз тек истата се движеше побрзо.

Исто така сите големи развиени градови во светот имаат транзит улици со повисока дозволена брзина, додека во Скопје сите улици се со максимум 50. Треба сите да се стремиме кон поефикасно и побезбедно движење. Не само кон едното. Поголеми гужви со бавно возење ради исплашен народ ќе придонесат кон поголемо загадување. На таков воздух кој мислиш дека ќе се префрли на точак?

Зелен бран е можеби најдоброто решение за да имаме безбеден и ефикасен сообраќај. Казнување на 51 со расштимани семафори е рецепт за блокиран град.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7361
  • French diamond
« Одговори #377 на: 11 Декември 2025, 21:34:55 pm »
Јас незнам зошто уште од сега возите 45 (генерално скопјани) кога не се казнува сеуште.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30251
    • CARclub.mk
« Одговори #378 на: 11 Декември 2025, 22:07:15 pm »
Абе, има поента и твојот муабет. Ама грејс-периодот е за луѓе да се научат. Не треба да биде само казната мотивација за побезбедно возење.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #379 на: 11 Декември 2025, 22:28:14 pm »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7565
« Одговори #380 на: 11 Декември 2025, 22:29:02 pm »
Абе не е веќе сејф сити, сејф кантри е.. ;D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16760
  • Keep it 100
« Одговори #381 на: 11 Декември 2025, 22:49:36 pm »
Јас незнам зошто уште од сега возите 45 (генерално скопјани) кога не се казнува сеуште.

Зошто не се сите Скопски возачи членови на форумов, а и просечниот Скопски возач има положено за кола само зошто нема асален алтернативен јавен превоз и се плаши бидеќи не е сигурен во правилата. Јас прогнозирам дека кога ќе почне да се казнува уште повеќе ќе бидат исплашени од казни и ќе возат и поспоро од сега.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #382 на: 11 Декември 2025, 22:54:44 pm »
Абе не е веќе сејф сити, сејф кантри е.. ;D

Не знам за тебе, ама ја се осеќам побезбедно. ;D ;D

Присутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9004
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #383 на: 11 Декември 2025, 23:22:43 pm »
Супер е сообраќајот. Дај Боже и поспоро да биде, па на пролет пола од луѓето да се префрлат на точаци и да профункционираме малце ко нормални луѓе. Секако 90% од дестинациите се до 5км у правец.

Заборавате дека истиот сообраќај е сега поспор и за Брзата помош која во својата рута треба да помине повеќе коли да стигне до дестинацијата. Претходно со побрз тек истата се движеше побрзо.

Исто така сите големи развиени градови во светот имаат транзит улици со повисока дозволена брзина, додека во Скопје сите улици се со максимум 50. Треба сите да се стремиме кон поефикасно и побезбедно движење. Не само кон едното. Поголеми гужви со бавно возење ради исплашен народ ќе придонесат кон поголемо загадување. На таков воздух кој мислиш дека ќе се префрли на точак?

Зелен бран е можеби најдоброто решение за да имаме безбеден и ефикасен сообраќај. Казнување на 51 со расштимани семафори е рецепт за блокиран град.

Развиените градови имаат и firelane.
Ама, не... нам нѝ требаат уште молови и паркирани дебили на улица покрај фаќен кафиќи...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44559
  • Il Moderatore
« Одговори #384 на: денес во 00:28:43 »
Зошто сме такви луѓе, не сакаме да не`опоменуваат за глупости. :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3832
  • Боинг 747
« Одговори #385 на: денес во 12:09:47 »
Колку би сакај да си ги д....ам со ова ауууууу

https://alitehub.com/products/blackout-license-plate-hider-for-europe-single

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4453
« Одговори #386 на: денес во 12:48:45 »
Знаете дека модификација на регистарски таблици е незаконски, ако не се лажам и кривично дело. Ќе проверуваат и тоа, не се залажувајте.

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6989
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #387 на: денес во 13:53:56 »
Како тоа нелегално, кога на увоз ќе го дозволат и царинат?  :D

Отсутен Fizzbuzz

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 143
« Одговори #388 на: денес во 14:28:28 »
Денес на Трета Македонска, ме фатија со 55кмх. Стига порака релативно брзо хаха. Повеќе ми е страв од хакерски и фишинг напади, да бидам искрен.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9328
« Одговори #389 на: денес во 14:52:23 »
Ke ima i toa sigurno, ja zatoa ne otvaram poraki nego gledam i email, poshto stignuvaat paralelno na 2 mesta