Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 91151 пати)

Отсутен HoLfElDeR

• Почетник
  • *
  • Пораки: 42
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #360 на: 10 Декември 2025, 13:13:27 pm »
Ми додје опомена за прекршок (возам 45км на час, а според опомената сум возел 51км на час) кај Бул. Александар Македонски - СД Стив Наумов кон центар, каде е камерата тука милам таа од карши Ист гејт така е или грешам?!

И мене тука ки дојде опомена, иако не возев како што се тврдеше со 6-7 км над доволено, мислам дека оваа камера додава малку повеќе. Некој ако сака и може да ја тестира.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3640
« Одговори #361 на: 10 Декември 2025, 13:14:18 pm »
Кај нас е потребно максимално ригорозно регулирање на сообраќај. Дупло повеќе камери да се постават, да не може пиле да прелета.

Кога имаш стока народ, стоката се контролира, не се дава да прави што сака.

Апсолутно сум против секакво попуштање по било кој основ за систем на казнување.

Да бевме цивилизирана држава како Словенија, не треба камери да им поставуваш да ги учиш како да се однесуваат во сообраќај.

Оди во Скандинавија, сите возат 30 или 50 низ град. Ни КИЛОМЕТАР на час повеќе.

Ниту некој се буни, ниту некој пишува реферати на форум дека колку бил погоден оти не можелм да вози 60 или 70.

Променете ментален склоп. Време е за цивилизација.

Пред да ми кажете дека имале многу камери.

Еве колку камери има Малме

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Еве ви рандом driving video од Малме.

Ја немам гледано снимката, ама ако најдете некој да се глупира слободно постирајте ми со timestamp.
се сложувам се со тебе неможам да споделам бара компресија Слики уште пред 14 години како јас видов како е по нивни улици во Копенхаген+плус решение за точоци, Од збор до збор се супер кажа🤘👌🤘
You have to start with the truth. The truth is the only way that we can get anywhere. Because any decision-making that is based upon lies or ignorance can't lead to a good conclusion.

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
« Одговори #362 на: 10 Декември 2025, 15:34:09 pm »
Ми додје опомена за прекршок (возам 45км на час, а според опомената сум возел 51км на час) кај Бул. Александар Македонски - СД Стив Наумов кон центар, каде е камерата тука милам таа од карши Ист гејт така е или грешам?!

И мене тука ки дојде опомена, иако не возев како што се тврдеше со 6-7 км над доволено, мислам дека оваа камера додава малку повеќе. Некој ако сака и може да ја тестира.
Јас ја испробав истата пред некој ден. Возев околу 65 и ми стигна опомена со 59, така да според мене во ред си е.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7608
« Одговори #363 на: 10 Декември 2025, 20:54:35 pm »
Па колку, бе другар, треба да се вози? Ако е 50 – вози 50. Возиш над 50 – плаќаш казна. Што е проблемот? Како, бе братче, каде и да одиш – и во Грција, и во Австрија, Германија, Србија, каде било – мора да го почитуваш сообраќајот и не плаќаш казна значи да платиш казна свесно значи во возачот е проблем океј имаш одвишок плаќај казни-ваљда човек ке живее 120 години па ке научи како треба.Ова е одлично, ќе се намалат смртни случаи. Доста летаа по Аутокоманда – народ изгина, коли се испокршија. Тука не можеш да развиеш 120, нели.

Тоа е што е – како за тебе, така и за сите. Или прифаќајте, или плаќајте казни и останувајте без дозволи – трето нема. Значи, ако е 50 – ќе се вози 50. Спротивно, си лежиш на одговорност, друго спас нема за овој народ. Теории постојат милион, но како и да е, човечкиот живот треба да биде на прво место, пред било што на овој свет.

Проблемот е што не се вози 50, него се вози 35-40. ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #364 на: 11 Декември 2025, 09:10:01 am »
Проблемот е што Македончето очекува магично решение преку ноќ,а заборава дека до вчера пливаше во ѓубре(а не дека е нешто многу подобро и сега).
Инфраструктурата е таа,пренатрупаноста е таа,лошите навики 90% се тие,браќата се исти 100%.
Значи не очекувајте wow ефект пошо нема да го има. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #365 на: 11 Декември 2025, 09:30:29 am »
Јас би рекол дека ефект има. Низ Скопје се вози значително поспоро. Не викам дека е тоа е добро, ама ефектот се гледа.

Е сега, тоа што обичен, најобичен народ ќе го јаде заради ексцесите на индивидуалци, тоа е друг муабет.

Ама генерално, сообраќајот покрај тоа што е успорен, е и значително утапен. И тука е проблемот. Луѓе кочат на семафори на зелено, на тргање прво чекаат 2-3 секунди, за да бидат 100% сигурни дека е зелено, па тргаат. Па кога ќе тргнат се влееееечаааааааааааат до 40. Успорувањето не е поради тоа што се вози 50. Да се вози 50, супер би било.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2522
« Одговори #366 на: 11 Декември 2025, 10:11:13 am »
Супер е сообраќајот. Дај Боже и поспоро да биде, па на пролет пола од луѓето да се префрлат на точаци и да профункционираме малце ко нормални луѓе. Секако 90% од дестинациите се до 5км у правец.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2363
« Одговори #367 на: 11 Декември 2025, 10:53:38 am »
За да се префрлат луѓе на алтернативен транспорт треба да има инфраструктура за алтернативен транспорт, а кај нас најчесто ја нема, а таа што ја има најчесто е окупирана од коли. А на полиција им е гајле.

Кога идеш во пекол една од казните е да си во неограничен циклус заглавен како пешак во Тафталиџе.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #368 на: 11 Декември 2025, 11:05:51 am »
Според законските измени е максимум 6 месеци или додека има оправдана причина за чување. Од МВР не знаат кои измени ги побарале.

https://prizma.mk/kamerite-na-bezbeden-grad-ne-prepoznavaat-litsa/

Цитат
Прашавме колку долго ќе се чуваат снимките. Конкретен одговор не добивме, освен објаснување дека тоа ќе биде во согласност со важечките прописи и интерни политики на МВР.

Кажале дека од ракав се одбрани локациите за камери.

Цитат
За локациите за тоа каде се поставени камерите одлучувале сите служби во МВР, кои „дале сугестии каде да се постават одреден број видео позиции“.
« Последно менување: 11 Декември 2025, 11:18:38 am DarthJe5us »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30617
    • CARclub.mk
« Одговори #369 на: 11 Декември 2025, 11:06:41 am »
За да се префрлат луѓе на алтернативен транспорт треба да има инфраструктура за алтернативен транспорт, а кај нас најчесто ја нема, а таа што ја има најчесто е окупирана од коли. А на полиција им е гајле.

Кога идеш во пекол една од казните е да си во неограничен циклус заглавен како пешак во Тафталиџе.

Јас со задоволство би се движел со точак низ град. Дури и размислувам да си купам е-бајк.

Проблемот е што нема безбедно место каде да се остави точакот. Зборував со еден куп молови и институции да направат обезбеден (и да, платен) паркинг за точаци. Не ми е проблем да извозам до центар и да го паркирам точакот доле во ГТЦ и да платам 20 денари на саат за обезбеден паркинг, и да си бркам работа.

Одзив? Нула. Секогаш одговорот е „имаме ние паркинг за точаци надвор, ете, врзи си го“. Три пати го врзав точакот на паркингот за точаци пред Сити Мол, два пати пробаа да ми го украдат. Еднаш дури го начекав заинтересираниот сограѓанин.

Присутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2522
« Одговори #370 на: 11 Декември 2025, 11:06:46 am »
Инфраструктурата за велосипеди не е воопшто лоша. Секако подобра варијанта отколку дремење во кола само за да се оди со кола.
За заклучување и безбедност се согласувам. Во Тафталиџе ја одбегнуваш Прашка и немаш гајле.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #371 на: 11 Декември 2025, 11:09:46 am »
ајде бидна и првата честитка, камерата точно над знакот 70, и други луѓе се пожалија на тоа па и јас пробав и стварно

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #372 на: 11 Декември 2025, 11:15:45 am »
Ја сум крај на Аеродром (Џевахир) и можам да стигнам до Карпош 3/4 со велисопед 90% по велосипедска патека. Проблем е што луѓе со телефони незнаат кај одат па мора со ѕвонче да ги вадиш од памет па се расправаат. И чат/пат има по некој паркиран на велосипедска. Единствен проблем е паркингот, али 100е точак никој не го краде. Кејот е исто така доста среден, може да се стигне од еден крај до друг крај на СК.
« Последно менување: 11 Декември 2025, 11:26:01 am BraneMKD »

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2363
« Одговори #373 на: 11 Декември 2025, 11:46:20 am »
Инфраструктурата за велосипеди не е воопшто лоша. Секако подобра варијанта отколку дремење во кола само за да се оди со кола.
За заклучување и безбедност се согласувам. Во Тафталиџе ја одбегнуваш Прашка и немаш гајле.

Тафталиџе Прашка е најмал проблем за пешаци зошто таму бар од едната страна паркираат директ на улица, тротоарот е колку толку слободен. Од другата страна на 8ми Септември нема метар квадратен тротоар слободен, сѐ е со коли испопаркирано. Ова ти го кажувам како човек што живее во тој регион и во денот поминува 10-15 километри пешки. Особено сега откако сопругата имаше повреда на стапалото па сега мора да оди полека, цело Тафталиџе е тешка дупка за пешаци (па и велосипедист ако си низ уличките). Во полиција имам ѕвонето досега 7-8 пати во последниве 3 месеци, ептен хаос стана од септември наваму, секогаш е „Нема проблем господине ќе пратиме пајак“. Еве уште ги праќаат пајаците.

Велосипедска инфраструктура е океј додека си на некој од главните булевари, чим свртиш по било која од улиците измеѓу пак си на (не)милост на паркирани и автомобили во движење.

За да се нормализираме како другите држави треба прво на приоритет да биде функционален јавен транспорт кој нема да глави во сообраќај со автомобили. Дотогаш, џабе правиме муабет.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #374 на: 11 Декември 2025, 12:14:21 pm »
Јас би рекол дека ефект има. Низ Скопје се вози значително поспоро. Не викам дека е тоа е добро, ама ефектот се гледа.

Е сега, тоа што обичен, најобичен народ ќе го јаде заради ексцесите на индивидуалци, тоа е друг муабет.

Ама генерално, сообраќајот покрај тоа што е успорен, е и значително утапен. И тука е проблемот. Луѓе кочат на семафори на зелено, на тргање прво чекаат 2-3 секунди, за да бидат 100% сигурни дека е зелено, па тргаат. Па кога ќе тргнат се влееееечаааааааааааат до 40. Успорувањето не е поради тоа што се вози 50. Да се вози 50, супер би било.
Така така,на тоа и мислев.Со овој менталитет и навики би ме чудело да течи сообраќајот течно и безбедно.Ефект има ама контра ефект.
Али ако со тоа се подобри безбедноста,нека биде и така.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D