Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 3653 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44544
  • Il Moderatore
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #225 на: 04 Декември 2025, 13:46:27 pm »
И белите камери се ANPR камери, само не знам кои им се способностите.

Можда детектираат таблица, ама неспособни се брзина да мерат, тоа сигурно. значи не е спид/редлајт камера. не е ни редлајт камера, пошто тие се обично завртени кон семафорот и ти го снимаат задниот дел од колата заедно со самиот семафор.
Тие се сурвејленс камери, за други намени се, не се енфорсмент камери. Додуша, можда за мобилен и појас, за другиве динамичкиве работи - не.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11104
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #226 на: 04 Декември 2025, 13:52:08 pm »
Од страв и камера на свадба ќе ја означат како спид камера. ;D
Гледам еден едитор е, gunnermkd никнејм има. Level3 едитор е, се потрудил да стигне до тоа ниво. Очигледно целта е да се „онеспособи“ waze како средство за легална борба против големиот брат.

и седи во МВР зграда, грицка сончоглед, чита на форумов и се клешти во себе ;D
*поздрав друже милицаец

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #227 на: 04 Декември 2025, 14:27:42 pm »
Гледам еден едитор е, gunnermkd никнејм има. Level3 едитор е, се потрудил да стигне до тоа ниво. Очигледно целта е да се „онеспособи“ waze како средство за легална борба против големиот брат.

*поздрав друже милицаец

Поздрав и од мене :)  Туку, ми отвара работа да праам кастм лејер во гугл мапс и да бележам камери, а можеше толку едноставно да биде тоа...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Makedons

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 436
  • Macedonia
« Одговори #228 на: 04 Декември 2025, 15:11:36 pm »
Има и опција за додавање на радари на Yandex Maps (Navigation) поддржана на AA/Carplay. Не знам дали вреди од 0 да се почнува.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20266
« Одговори #229 на: 04 Декември 2025, 16:17:20 pm »
И белите камери се ANPR камери, само не знам кои им се способностите.

Можда детектираат таблица, ама неспособни се брзина да мерат, тоа сигурно. значи не е спид/редлајт камера. не е ни редлајт камера, пошто тие се обично завртени кон семафорот и ти го снимаат задниот дел од колата заедно со самиот семафор.
Тие се сурвејленс камери, за други намени се, не се енфорсмент камери. Додуша, можда за мобилен и појас, за другиве динамичкиве работи - не.

Можеби ќе се користат за слдење на паркирани коли по булевари.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #230 на: 04 Декември 2025, 19:54:14 pm »

*поздрав друже милицаец

У Влада седи, можда магистерски труд спрема. Има преку 6.000 едити од 1 до 4 декември, сите семафори  ги  има „измапирано“ со „спид енд ред лајт камера“, што не е точно. Дефинитивно нешто е „миришљаво“ (да не кажам тенденциозно), зошто има обележани камери и кај што нема и камери кои ги има а не се соодветни на опишаната функционалност во Вејз.
Истиот акаунт едитира низ цела Македонија, не само низ Скопје.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1967
« Одговори #231 на: 04 Декември 2025, 19:59:15 pm »
Не беееееееееее

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7623
« Одговори #232 на: 04 Декември 2025, 20:13:58 pm »
Хаххаха, еј, од народски пари трола. Ц ц ц.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #233 на: 04 Декември 2025, 20:17:17 pm »
Не беееееееееее

Хаххаха, еј, од народски пари трола. Ц ц ц.

Што би рекол Гоце Делчев „ Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови....“

Борбата продолжува:
https://www.waze.com/discuss/t/topic/394868/3

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34352
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #234 на: 04 Декември 2025, 21:45:50 pm »
Иначе имаме Carclub група на Waze, во случај да сте заборавиле.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #235 на: 05 Декември 2025, 07:35:36 am »
Првите 13-14 минути и од 29-та минута се веома занимљиви.

Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11104
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #236 на: 05 Декември 2025, 08:57:14 am »

*поздрав друже милицаец

*поздрав друже милицаец

У Влада седи, можда магистерски труд спрема. Има преку 6.000 едити од 1 до 4 декември, сите семафори  ги  има „измапирано“ со „спид енд ред лајт камера“, што не е точно. Дефинитивно нешто е „миришљаво“ (да не кажам тенденциозно), зошто има обележани камери и кај што нема и камери кои ги има а не се соодветни на опишаната функционалност во Вејз.
Истиот акаунт едитира низ цела Македонија, не само низ Скопје.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #237 на: 05 Декември 2025, 10:03:56 am »
Цитат
Gunnermkd

Здраво на сите,
Како што сте приметиле, последните денови се додадени камери на клучните крстосници низ Скопје по основ на активни рапорти од колеги вазери. Ние се обидуваме на сите рапорти да им посветиме внимание и да ги земеме во целост како доверливи и точни што не секогаш е така. Секако дека има и рапорти што се лажни, парцијални и нецелосни. Веќе неколку години функционира системот со камерите за автоматско регулирање на сообаќајот низ градот како не би се создале гужви и колони во критичните часови и како би се задржал тој „зелен бран“ низ градот. Истите тие камери што веќе беа поставени и покрај другото се и за надгледување и превземање корективни мерки во областа на безбедноста.
На Дискорд има сервер каде што полесно комуницираме сите, но и тука да напоменам дека покрај камерите за поминување на црвено светло и брзина на движење, има и камери што регистрираат носење на безбедносен појас, зборување на мобилен, вклучени светла дење/ноќе, застанување или паркирање на недозволени места, непрописно престројување во кружен тек или крстосница, непропуштање на пешаци на пешачки премин итн. Се согласувам дека некои не се соодветно обележани но не значи дека камерите што се поставени а не се за мерење на брзина и поминување на црвено светло, не се за регистрација на веќе споменатите прекршоци и дека не треба да бидат обележани на истите сообраќајници. Треба да се ревидираат сите камери, можеби прво по локација па потоа по опција за која што се наменети. Истите се од информативен карактер за возачите за контролни точки на некоја сообраќајница, како што се и другите известувања за брзина на движење итн.
Доколку имате сугестија, предлог, критика, сите ќе ги разгледаме и конструкивно ќе пристапиме кон нив.
Благодарни сме за зголемениот интерес за апликацијата и ни значи Вашето мислење.
Поздрав.

Еве малку по транспарентен да биде корисникот Gunnermkd кој ми делува на некој дечко вработен во Влада/МВР што го задолжиле да го мапира/одржува Waze откако сите ја инсталираа апликацијата.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2533
« Одговори #238 на: 05 Декември 2025, 10:10:40 am »
Custom layer на Гугл Мапс и ај у курац, секако се фиксни локации/камери.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #239 на: 05 Декември 2025, 10:23:47 am »
Цитат
Gunnermkd

Еве малку по транспарентен да биде корисникот Gunnermkd кој ми делува на некој дечко вработен во Влада/МВР што го задолжиле да го мапира/одржува Waze откако сите ја инсталираа апликацијата.
Ја го(ги) размрдав вчера, ама не е лошо и повеќе луѓе да го(ги) напнеме. Јас не знам дали е дечко или се група дечки, и не е откако сите ја инсталираа ангажиран, мапирањето на камери е од негова страна многу пред 1 декември.  Така да, се имало план тука... не е случајно.. :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!