Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 3725 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3115
  • Слобода или смрт
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #180 на: 03 Декември 2025, 19:49:01 pm »
Не знам кој би можел да биде против Сејф Сити. Прво, ке ги исклучат сите нерегистрирани возила од сообраќај, второ, нема поминување на црвено и полна линија. Ке останат уште некои девијации да се средат, како 4 жмигавци на сред пат, дивеење на места каде нема камери, ама генерално, од некаде ке се почне. Не знам зошто сите очекуваат системов 100% да функционира уште од самиот старт. Ке има пеглање на грешки, ама од некаде мора да се почне.

И јас би ги зголемил казните за одредени прекршоци, како поминување на црвено, возење на нерегистрирана кола, возење пијан, зборување на телефон. Едноставно, не гледам зошто би му давал втора, треба шанса на таков. Удри го по џеб уште на прва, нема да му текне по втор пат истото да го направи.

Никој не е против сејф сити но зарем мислиш главните бараби ќе ги казнува сејф сити? За да функционира автоматското мора да имаш и контрола на терен а такво нешто мвр нема. Оној што е манга едноставно ќе стави една лепенка на регистрација и пак ќе вози бахато и никој на терен нема да го санкционира тоа. Да не се залажуваме дека живееме во правна држава. Ова ќе се сведе само на собирање пари и казни само од обичните луѓе.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14858
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #181 на: 03 Декември 2025, 20:16:52 pm »
Тој што се понаша бахато ќе се понаша бахато секаде.Нека народот им ја заебе целта,нека не прави прекршоци,к** што ќе полнат буџет.
Па ваљда малку од малку ќе се подобри сообраќајот пошо ќе се намали куроболието во сообраќајот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #182 на: 03 Декември 2025, 20:25:28 pm »
Тој што се понаша бахато ќе се понаша бахато секаде.Нека народот им ја заебе целта,нека не прави прекршоци,к** што ќе полнат буџет.
Па ваљда малку од малку ќе се подобри сообраќајот пошо ќе се намали куроболието во сообраќајот.

Извози рута од 10 километри кај што без напрегање ниту еднаш нема да надминеш 50км па да збориме. Не зборам за брзини вртоглави туку пример даваш гас на 40тина и без осет идеш на 55-6 за да се престроиш некаде. Дури и на системот за прекорачување на брзина му треба време да изреагира и да почне да титка.  Оваквото решение ќе го закочи сообраќајот дополнително и нема да има никаков позитивен ефект.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6371
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #183 на: 03 Декември 2025, 20:28:59 pm »
Во Германија (од искуство) радарот веќе те "фаќа" на околу 55 км/ч (според брзинометарот на возилото) кој најчесто "лаже" околу 3 км/ч. Така да може да има толеранција до 3 км/ч и во Скопје. Не би било лошо истото да се воведе во повеќе градови.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #184 на: 03 Декември 2025, 20:42:35 pm »

Извози рута од 10 километри кај што без напрегање ниту еднаш нема да надминеш 50км па да збориме. Не зборам за брзини вртоглави туку пример даваш гас на 40тина и без осет идеш на 55-6 за да се престроиш некаде. Дури и на системот за прекорачување на брзина му треба време да изреагира и да почне да титка.  Оваквото решение ќе го закочи сообраќајот дополнително и нема да има никаков позитивен ефект.

Сериозен си?
Секојдневно возам шлепер,се пикам по Манчестер,Бирминген и сите други градови освен Лондон(не вршиме достава таму последните 3г и фала Богу) ,да пратиш навигација,да пратиш црЊо или махараџата шо глупост ќе направи,да држиш дистанца и темпо со сообраќајот, и ти ми збораш да пробам да одржвам брзина.Можиш да збораш за програмирање,кодирање или не знам шо,за возење немој.
Па во денешно време шо 90% од возилата имаат лимитер,темпомат и сл. и тешко ви е да одржите брзина.
Чисто за инфо,јас повеќе казни имам со камионот одколку со колата.Едноставно се држам до знаци и тоа е тоа.Е кај шо е но лимит,тука дежам цврсто волан,и дупка во патос.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #185 на: 03 Декември 2025, 20:50:28 pm »
Во софија одамна има автоматски камери и никогаш не сум имал казна. Е сега таму се знае булеварите си се 60-70-80
Другите улици се 40-50.

А пример тука за 2км возење би имал 2 казни а максималната брзина во репортот за тоа возење во апликација стои дека ми била 54км.
Мислам може до утре да дебатираме ама системов вака подесен е утнат и не го бива.

Отсутен Abertzale

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #186 на: 03 Декември 2025, 21:02:08 pm »
Во софија одамна има автоматски камери и никогаш не сум имал казна. Е сега таму се знае булеварите си се 60-70-80
Другите улици се 40-50.

А пример тука за 2км возење би имал 2 казни а максималната брзина во репортот за тоа возење во апликација стои дека ми била 54км.
Мислам може до утре да дебатираме ама системов вака подесен е утнат и не го бива.
Каде поточно во софија се вози 80 во градот? Сега гуглам и од 20 извори вика дека во градот максимум е 50 на саат, во центарот е 20 или 30.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #187 на: 03 Декември 2025, 21:03:57 pm »
Јас не реков дека го бива системот,ама ти ако се контролираш ќе знаеш да се контролираш и на 50 и на 60.А ако одиме по тоа како тебе ти е "штелована" ногата спрема Софиските улици далеку ќе стигнеме.
И зборавме уназад,сигурно секој возал над 55-56 според тахо за да му стигни порака дека возел 51 или 52 пошо нема камера која нема толеранција...Ги имам тестирано и вп Холандија,Германија,Англија,Белгија,Словенија,само Аватрија не ја видов. ;D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #188 на: 03 Декември 2025, 21:04:49 pm »
Другите улици се 40-50.

Каде поточно во софија се вози 80 во градот? Сега гуглам и од 20 извори вика дека во градот максимум е 50 на саат, во центарот е 20 или 30.

https://www.google.com/maps/@42.6891234,23.3393692,3a,75y,113.42h,82.75t/data=!3m7!1e1!3m5!1s_F-_y8dBACqrcB7m6cvRIA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.245200525073599%26panoid%3D_F-_y8dBACqrcB7m6cvRIA%26yaw%3D113.41902012351412!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MTEzMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ова е во самиот центар на градот инаку нема ни 1км од парламентот и на 100м е од софиски универзитет

Отсутен Abertzale

• Почетник
  • *
  • Пораки: 25
« Одговори #189 на: 03 Декември 2025, 21:06:34 pm »
Другите улици се 40-50.

https://www.google.com/maps/@42.6891234,23.3393692,3a,75y,113.42h,82.75t/data=!3m7!1e1!3m5!1s_F-_y8dBACqrcB7m6cvRIA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D7.245200525073599%26panoid%3D_F-_y8dBACqrcB7m6cvRIA%26yaw%3D113.41902012351412!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MTEzMC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Ова е во самиот центар на градот инаку нема ни 1км од парламентот и на 100м е од софиски универзитет
Необично.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #190 на: 03 Декември 2025, 21:16:56 pm »
80 знакот е од кај шо почнува да има бариера на средина на патот и веќе станува збор за друга категорија на пат.Згора на тоа нема пешачки премини туку подземни премини и логички е да има поголема дозволена брзина на движење.
Само сигурно и таму има прескокнувачи преку ограда.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #191 на: 03 Декември 2025, 21:21:45 pm »
Па и во Скопје на влез имаш булевар кој има надземни премини па пак е 50 ограничување..

Инаку нормално за да имаш вакво ограничување нема премини на пешаци плус долж булеварот си има паралелно улици за кога се исклучуваш и вклучуваш.

Инаку еве лагано 7км за 7 минути.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #192 на: 03 Декември 2025, 21:26:55 pm »
Цитат
Па и во Скопје на влез имаш булевар кој има надземни премини па пак е 50 ограничување.
На Скопје,а и генерално во Мк одамна му треба промена на прастарите сообраќајни знаци.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6901
« Одговори #193 на: 03 Декември 2025, 21:32:29 pm »
Автопат од Катланово накај Велес ни е 70 ограничен, а на две места и 50 км/ч, и сакаш на булевари да имаш поголемо ограничување.

Со вакви инжењери од Тему што проектираат и обележуваат патишта, че прашам ама не ми се веруе

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #194 на: 03 Декември 2025, 23:16:23 pm »
Повеќето прашања за Safe City се одговорени кај Ландов во емисија денеска.

- Моментално е наместено на 50 km/h кога ќе почнат казнувањата, ќе има толеранција. Моментално се дефинира тоа и се разгледуваат модели.
- Во итен случај, пример на некого му се слошува, процедурата е пуштање трепкачи и возиш на болница со прекумерна брзина.
После возењето се јавувате по телефон во Полиција, давате информации и рачно ќе се прегледат камерите и казната ќе ви биде поништена - доколку стварно сте возеле на болница.
- Ако е гужва и случајно се затекните со возилото во забранета зона на раскрсница пример е црвено, повторно се јавувате/одите во полициска станица во рок од 8 дена и случајот се разгледува.  Во вакви случаи казната се поништува.