Автор Тема: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки  (Прочитано 3778 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8097
  • Плинаш!!!
Одг: Safe City: Новости, случувања, пофалби и поплаки
« Одговори #120 на: 02 Декември 2025, 14:20:34 pm »
Сепак ќе се одлага почетокот на сејф сити. И како што кажав погоре, мвр констатирале дека поради сејф сити се ствараат поголеми гужви па ќе размислат и договорат како да го имплементираат системот.

Веројатно имаат многу пропусти.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10594
« Одговори #121 на: 02 Декември 2025, 14:30:40 pm »
za niz grad i za na aftopat pak i pak, ama krivinine sraza kakvi se...
море ја си цепа од сега па на така 40, 20 пред пешачки па кој му се брзат нек се наоѓат.
Него кука  регистрират ?

Стража не видов камери да има некаде. Поправете ме ако грешам.

Ако не си ги видел а ги има, ке те поправат од МВР :D
И онака не се казнува сеуште

Брат ми ќе оди викендов накај родниот град, тој ќе биде test mule  ;D
каменот од близу идит   ;D

Скопје е затка, Битола е сељандурија неизживеана, на карши има празен паркинг од едно 5000 квадрати, ама “не е то то” ако паркираш таму.
Дури кога постирав на фб се најдоја увреџени господа оти сум се сител ако ги казнат, му го земам лебот и млекото на децата и дека се врвело има место.

и ти, шо се гибаш со кабади... Ск немат кабадаи, подруго е :D
« Последно менување: 02 Декември 2025, 14:51:18 pm Bicikle »

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9020
  • Пичлеме
« Одговори #122 на: 02 Декември 2025, 14:38:04 pm »
Еј, абе стварно почнале да снимаат камерите и да пуштаат казни по смс, бета верзија? Наслушнав нешто такво, ама не знам дали е точно.
Имате нешто слушнато околу ова?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #123 на: 02 Декември 2025, 14:39:55 pm »
Лошо е серка да те фати по пат, да не можиш да побрзаш.

Ќе ја ставиш во 2-ра...на 4000 обртаи и ќе ти се чини дека леташ со 49km/h :D

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6606
« Одговори #124 на: 02 Декември 2025, 14:46:05 pm »
Еј, абе стварно почнале да снимаат камерите и да пуштаат казни по смс, бета верзија? Наслушнав нешто такво, ама не знам дали е точно.
Имате нешто слушнато околу ова?

Ииии, буцкало матуф.

:P

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4135
« Одговори #125 на: 02 Декември 2025, 14:51:01 pm »
Нема лабаво :D
-----------------
 И за возење 50,5 км/ч ќе има опомени“, вели Мицкоски за критиките за „Безбеден град“
-----------------

Ќе го наштимаат и 50,1 да фаќа :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2688
« Одговори #126 на: 02 Декември 2025, 14:51:30 pm »
Сепак ќе се одлага почетокот на сејф сити. И како што кажав погоре, мвр констатирале дека поради сејф сити се ствараат поголеми гужви па ќе размислат и договорат како да го имплементираат системот.

Мислам дека во голема мера ќе се среди со зголемување на ограничувањето на брзината на 60 км/ч на булеварите, а 50 км/ч да остане за останатите улици, секако со ограничувањата од 30 км/ч пред школите.

Мене ми е интересно дека лови и нерегистрирани коли, тоа значи дека секоја една кола ја процесуира, а не само тие што прават прекршок.
Своерачен потпис ;)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #127 на: 02 Декември 2025, 14:54:19 pm »
60km/h беше до пред 10-тина години.

Имаше анализа се сеќавам класниот направено за ова дека колку се подобрува кочењето во итни ситуации што е намалено на 50. Побарајте ќе прочитате.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1424
« Одговори #128 на: 02 Декември 2025, 15:05:29 pm »
Колку возиш? Погоди и освој награда 🤣 https://youtube.com/shorts/ZNkRy5aRMkw?si=7karNhH1rxuFFfzB

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8097
  • Плинаш!!!
« Одговори #129 на: 02 Декември 2025, 15:05:45 pm »
Побарај по интернет (најверојатно има) статистика на жртви кога било 60 и сега од кога е 50. Јас имам чувство дека од кога се ограничи на 50 има дупло повеќе жртви. Можеби тоа се должи на повеќе возила и пешаци во последниве години ама според мене факт е дека има повеќе жртви.

Од друга страна 50 км/ч е толку лоша брзина за проценка и на пешак ама и на возач. Пешаците викаат аааа овој споро вози далеку е ќе претрчам а возачот вика ееее ќе закочам ако претрча некој, 50 возам и ете ти куршлус. 60 за на булевар е таман. За други улици се слагам 50 па и 40. За пред школи, градинки и 30 е многу.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2534
« Одговори #130 на: 02 Декември 2025, 15:10:36 pm »

Мислам дека во голема мера ќе се среди со зголемување на ограничувањето на брзината на 60 км/ч на булеварите, а 50 км/ч да остане за останатите улици, секако со ограничувањата од 30 км/ч пред школите.

Мене ми е интересно дека лови и нерегистрирани коли, тоа значи дека секоја една кола ја процесуира, а не само тие што прават прекршок.

Не мора да значи дека ја процесиура секоја кола позадински. А за читање сигурно ги чита таблиците на сите + снима/слика, тоа може да се искористи и во кривични дела (случајот со Вања)
Само има разлика од читање на таблица и позадинско процесуирање на истата.

Доволно е да направи match на таблицата со таблица со истечена регистрација. Сигурно имаат датабаза (која сама се обновува т.е превзема нови податоци на 24h или некој X период) на истечени регистрации.
Ова е многу лесно за изведба.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3115
  • Слобода или смрт
« Одговори #131 на: 02 Декември 2025, 15:30:52 pm »
И што ако шлепам кола со истечена регистрација и системот ја детектира таблицата? Ова е добра идеја со сејф сити но барем она што го гледам засега е полупоризвод и треба многу да се подобри. Многу ме интересира шпто ќе се случи ако 60000 луѓе во еден ден решат да обжалат прекршок како тоа ќе помине низ "правниот" систем во вукојебинава.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #132 на: 02 Декември 2025, 15:35:39 pm »
Побарај по интернет (најверојатно има) статистика на жртви кога било 60 и сега од кога е 50. Јас имам чувство дека од кога се ограничи на 50 има дупло повеќе жртви. Можеби тоа се должи на повеќе возила и пешаци во последниве години ама според мене факт е дека има повеќе жртви.

Од друга страна 50 км/ч е толку лоша брзина за проценка и на пешак ама и на возач. Пешаците викаат аааа овој споро вози далеку е ќе претрчам а возачот вика ееее ќе закочам ако претрча некој, 50 возам и ете ти куршлус. 60 за на булевар е таман. За други улици се слагам 50 па и 40. За пред школи, градинки и 30 е многу.

7 октомври 2015 се смена лимитот од 60 на 50.

Број на регистрирани возила 2014: 437686 возила
Број на сообраќајни незгоди: 3852

Број на регистрирани возила 2024: 699111 возила
Број на сообраќајни незгоди: 4526

Има намалување на несреќите во однос на бројот на коли или:
од 1 незгода на 113 возила во 2014
до 1 незгода на 154 возила во 2024

Во проценти: 36 % намален релативен ризик.

This house is clear!

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1902
« Одговори #133 на: 02 Декември 2025, 15:44:39 pm »
Сега е право време да се инвестира во велосипедска инфраструктура и државава да порача едно 100к точаци од браќа кинези, по субвенционирана цена од 3075 денари комад. Заследете  ме на ТикТок за повеќе решенија. Нудам и водич за уникатни стратегии за Трејдинг 212, како и DUI водич за производство на мача и купус за кимчи.

Пази има членови што ќе ти речат дека точак се вози во парк, никако за спортување накај Водно или превоз до работа.
ami, aj be, koj chalam pred bros kje go prajsh so biciklo ?

Скраја да е со точак да излезеш на улица да возиш не па на булевар кај Броз, во парк си возам кај лулашките да не се нервира некој што има и други учесници во сообраќај освен коли.

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 359
« Одговори #134 на: 02 Декември 2025, 15:56:28 pm »
Кај е темата за сејф сити што е актуелно деновиве. Ќе го оправат системот ќе нема казни веќе за 51/52км/ч, од 53  нагоре ќе се казнува.  ;D