....
Ima tolerancija na brzinomerot od kolata. Sekoj brzinomer pokazuva okolu 4-5km/h poveke otkolku e realnata brzina. Ako po strelka vozish 50km/h, ustvari vozis okolu 44-46km/h zavisi od kolata. Ako vozis okolu 55km/h spored strelka/brzinomer znaci vozis okolu 50km/h.
Ako ti dojde poraka/slika deka si vozel 51-52-53km/h spored nivniot zapisnik, strelkata/brzinomerot pokazuval 56-57-58km/h.
Sekoj sistem za merenje na brzina ima vgradena tolerancija od 3-5% i sum 90% siguren deka i vo sistemot vo Makedonija ja ima taa vgradena tolerancija.
Sega ako napravime presemtka po zapisnik:
Stiga zapisnik deka si vozel 54km/h. Ke go pomnozime so 1.02 (2% tolerancija), koe mu doagja 55km/h realna brzina. Dodademe 5km/h od samiot brzinomer i stigame do 60km/h po brzinomer.
A sega da se navratam na mojot post. Vozi labavo okolu 50 niz grad. Nekogas 48km/h po strelka, nekogas 54km/h po strelka zavisi od topografija, uslovi, guzva, itn. Labavo. Ke te kazni li sistemot za precekorena brzina?
Лош ти е впечатокот.
Чист пример, ти возиш 50км/ч спрема мерните инструменти што ги имаш во кола. Камера те фаќа на 51км/ч зошто не е 2 години баждарена (или повеќе, со тек на време), и ти стига казна. И да има систем за жалби, оди докажи се дека не си возел 51. Сите системи мора да имаат некаква толеранција, макар тоа било 2-3 км/ч во овој случај. Па толеранција на лагери на радилица што се мери во микрометри пак има некаков опсег, а не па ова.
Normalno deka mi e losh vpecatokot i deka nasiot sistem i opstestvo ne dozvoluva nikakvi otstapki, nikakov specijalen tretman.