Автор Тема: VW e‑up!  (Прочитано 3907 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: VW e‑up!
« Одговори #15 на: 23 Февруари 2025, 08:14:13 am »
Сигурен си дека е 10А штекерот? А не 16А?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 23 Февруари 2025, 08:50:48 am »
Сигурими.
https://a.allegroimg.com/original/1153cb/fc1923414a10a4dca33e937db46c

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1814
« Одговори #17 на: 23 Февруари 2025, 08:56:12 am »
Бојата е многу убава и го прави да изгледа убаво.

Инаку од порше увоз е или од плац? За тие пари не е скапо ако не ги надополнуваат тоа со скапи сервиси.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 23 Февруари 2025, 08:59:27 am »
Бојата е специјална серија - „Металац - Горњи Милановац - Дубока Шерпа Тенџере Плава
 Од плац, од Аутовелт.
« Последно менување: 23 Февруари 2025, 09:25:37 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #19 на: 23 Февруари 2025, 09:09:01 am »
Сигурими.
https://a.allegroimg.com/original/1153cb/fc1923414a10a4dca33e937db46c
Ахааа полначот е 10А. Јас мислев штекерот. Ова е супер за да не преоптоварува инсталација и да може на штекер да се пали без грижа за потпала.

Башка пошто е градска кола, реално ти полниш 20-80% рецимо, никогаш 0-100. Така да и ова врши баш онолку работа колку што треба.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1209
« Одговори #20 на: 23 Февруари 2025, 09:21:47 am »
Ја мислам количево ке издржи до Бегеа , нагази ја не ја штеди ако сакал човек “градски” ке купел тротинет ова е кола слободно нагази шибај секаде со него градски приградски селски кола е не е тротинет.Инаку ова сино задоволство фати ли 12-13 сома? 🥂
Така нешто, јас милувам да ги есапам 13.500, сосВе каско и регистрација.

ДМВ на овие нема така, само ДДВ?

Се размислувам за едно електрично Мини за "лепша половина" (на крај јас ќе испадне да го возам 90% од времето секако), да ја замени А класава што ми оди на нерви редовно, и да се остане во бенве фамилија.  ;D

Со здравје да си го возите! :) И следна тема за Џулија чекаме

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #21 на: 23 Февруари 2025, 09:23:48 am »
Така би требало да биде, само (евентуално) царина и ддв. Чулте госпо за џулија :)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 498
  • The best or nothing.
« Одговори #22 на: 23 Февруари 2025, 09:29:40 am »
Во превод 1л/100км во бензин.

100 денари за еден километар. Ова е одлична бројка.
Планираш ли, спуштање, друга турбина, бокс чип?   ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #23 на: 23 Февруари 2025, 09:34:20 am »
Додека не се смени нешто со технологијата на батерии, оваа комбинација за тие што проаѓаат мн километри годишно е идеална.
Убаво да ве служи, бојата ме потсетува на некоја од Волво.
Мислам дека овој пат треба да не и се замараш, фокусот да ти биде на надградба на 159 :)
Со убаво да ве служи!!!

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5689
« Одговори #24 на: 23 Февруари 2025, 09:37:24 am »
Честито, се мислам за електричен смарт или друго некое микро количе исклучиво за по град. Нема по практично нешто од мал ел автомобил.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Има како не, ова истото на плин. Вероватно од старт при купување неколку иљадарки е поевтино, споредбено со градски чарџери  на 100км е поефтино, не се замараш да го чекаш цела вечер, инсталирање на посебен чарџер дома, барање паркинзи со полнач. По 10години единствено што ќе деградира кај плинот се цревата, трошок од 500 денари, кај ова е малце е поќе батеријата :D
Како и да е , интересно, со здравје да се вози, ваљда ќе се вразумат од државата да намалат/субвенциинираат трошоци за овие возила
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6842
  • Бенве сие бенве
« Одговори #25 на: 23 Февруари 2025, 09:39:32 am »
Кола на плин е најголемо зло, секогаш има нешто што ќе дупи и нема да работи ко шо треба. Сум имал 3-4 на плин, фала не треба.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8770
  • Пичлеме
« Одговори #26 на: 23 Февруари 2025, 09:42:16 am »
Честито, се мислам за електричен смарт или друго некое микро количе исклучиво за по град. Нема по практично нешто од мал ел автомобил.

Има како не, ова истото на плин. Вероватно од старт при купување неколку иљадарки е поевтино, споредбено со градски чарџери  на 100км е поефтино, не се замараш да го чекаш цела вечер, инсталирање на посебен чарџер дома, барање паркинзи со полнач. По 10години единствено што ќе деградира кај плинот се цревата, трошок од 500 денари, кај ова е малце е поќе батеријата :D
Како и да е , интересно, со здравје да се вози, ваљда ќе се вразумат од државата да намалат/субвенциинираат трошоци за овие возила

Да, така нешто кажа и Симо во темата за Ибриди и Микробранови:

Денес ми стигна првата фактура од EVN за полнење на градскиве чарџери, кои ги користам чат-пат. Малце статистика да си напраам:
Сум потрошил 55,9KWh, што ме чини 1398ден, или 25ден. по KWh, со ддв. Не сум прекорачил време од 4ч, да да ми наплатат „блокирање на полнач“, што значи сите пари се за киловати.
Вкупно колата била „закачена“ на EVN чарџери 9ч и 50мин. што кажува декa се полнела колата во просек со брзина од 5,7KWh на саат, или грубо, 2,5ч/100км во овие релативно зимски и свежи услови, или отприлика се полнат околу 40км на час. Најбрзото полнење било околу 7KWh , најспорото 3,5KWh.

Грубо, за 100км поминати во град, полнети на овие полначи се трошат околу 375ден. Ако од ова одбијам (арбитражно) 75денари во тие 3ч пари за паркинг, тогаш испаѓа околу 300ден. за 100км.

Ова драстично ја доведува во прашање исплатливоста на чист EV, доколку се користи и полни на јавните полначи на EVN. Сигурен сум дека VW UP на плин ќе троши исто толку пари, а разликата во набавната цена меѓу електричен и обичен, ќе ги покрие трошоците за одржување на неелектричниот во наредни 5-6 години.

Стимул за купување на EV нема никаков од државата, ниту стимул за поседување. Регистрација не е поефтина, паркинзи не се бесплатни (или ако се, треба процедури да се тераат по општини), моожеби нешто помали давачки при увоз (нема CO2 такса, нема акциза, ама царина и ддв и останатите увозни давачки се исти).
Не сме уште спремни, нема ни да бидеме во блиска иднина.

Edit:
Да надополнам за полначиве: Редовна појава е на место со чарџер да видиш некој (најчесто дизел) СУВ или друго неелектрифицирано возило.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2837
  • Слобода или смрт
« Одговори #27 на: 23 Февруари 2025, 09:50:48 am »

Возењето на плин не се споредува со она на струја низ град. Би платил дупло поскапо само да возам на струја низ град наместо на плин!

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
« Одговори #28 на: 23 Февруари 2025, 11:55:59 am »
Симо уште еднаш создравје да се вози 😎 Добра да ѝ среќата. Да те служи верно. За воланот, зошто не си го обложиш со кожа. Имавме форумџија мислам што правеше ремек дела или битолчанецот што му ја среди на охриѓанецот Џулиетата.

Оффтопик: За Jimny - VAG, Mercedes, Toyota (секое Тојота такси во Токио), Nissan, Mazda, Dacia, Fiat вградуваат фабрички плински/метан системи ВКЛУЧУВАЈЌИ го и Suzuki (S-CNG)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5689
« Одговори #29 на: 23 Февруари 2025, 12:38:11 pm »
Вистинскиот талент на секој македонец е секоја дискусија за коли да ја сведе на „ама на плин“. Дури и за електирчни возила.
А извини за шо ја земаш електичната ако не за економија ?
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html