После 10 месеци барање на возило и едно предомислување околу изборот на типот и марката на возилото се решив да земам BMW X5 G05 45E Од 2020 година. Возилото го купив преку програмата BMW Premium Selection заради тоа што во тој случај одат со 2 год гаранција, која што не важи во Мк, но сепак ми влеваше некоја сигурност. Возилото го земав со 99000км а сега има 106107км.
Се работи за ПХЕВ возило, односно плаг ин хибрид со вкупна системска моќност од 394кс и 600нм. Силата иде од 3.0l реден шест цилиндарски мотор(B58B30C) кој е детјуниран на 286кс и електро мотор во менувачот од 113кс.
Батеријата е со вкупен капацитет од 24kWh од кој искристливи се 21,6kWh. Декларирана домет на струја е 86-97км. Но до сега јас максимално што имам видено е 76км. Колата ја земав на 10 Октомври, така да незнам колку би бил дометот во летно време, но мислам неможе повеќе од ова заради тоа што климата и греењето се напојуваат од батеријата, така да секое користење на истите само го крати дометот.
Бојата на возилото е: Arktikgrau Brillanteffekt Metallic
Бојата на внатрешноста е: Leder Vernasca Coffee
Колата поседува задоволителна опрема, од која што како по интересно би издвоил следново:
- Driving Assistant Pro (Апсолутно најбитна ставка од опрема за мене)
- Адаптивни предни ЛЕД Светлa со матрица и Ласер за долго светло
- Панорамски сончев кров
- Воздушна суспензија на двете оски
- М Спорт надворешен пакет
- М Спорт внатрешен пакет
- Комфорт седишта напред со греење, ладење и масажа
- Акустични стакла(сите стакла)
- Предна шал табла обвиена во вештачка кожа
- М-Спорт кочници
- Bowers & Wilkins Diamond Surround S озвучување
- Кап холдери со греење и ладење
- Затемнети задни прозори
- Кука
- Комфорт Аксес
- Спортска автоматска трансмисија
- 20' 740 Style бандажи
- Active Guard Plus
- Head Up Дисплеј
- Останати глупости кој што се стандард
Кај да е ќе и ставам и зимски гуми и бандажи кој што ги купив со неа, тие се Style 735 и се 19“. Истите се со сензори во нив и се калибрирани за оваа кола.
Следно е да се направи сервис, ама со ажурноста на М-Кар Македонија во поглед на враќање на меилови, можеби ќе стасам до Март некаде да го средам тоа )
Еве и некој слики: