Автор Тема: 2020 BMW F87 M2 Competition  (Прочитано 58117 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
Одг: 2020 BMW F87 M2 Competition
« Одговори #615 на: 19 Септември 2025, 12:20:28 pm »
Сигурен сум дека те обожаваат на царина  ;D

Од царина ме мразат.  ;D

Прашање :) Порачувај си делови некаде во Грција/Бугарија и таму нека ти ги монтираат. Вака парите што ги даваш за ДДВ и даноци ...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #616 на: 19 Септември 2025, 13:39:14 pm »
Па префарбај ја колата во мисано блу ;D

Слушај, во едно префарбување на цела кола какви Ohlins лежат...
За фарбање ако треба и ние ќе помогнеме со некоја рака спрејче, ќе ветиме прво дека додека не поминеме една страна нема пиво да пиеме :)

Шала на страна, стварно убава боја, а и колата има сосема друг изглед со оваа хауба.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #617 на: 19 Септември 2025, 15:58:22 pm »
So ovakva hauba netreba ni auto :)

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #618 на: 19 Септември 2025, 16:24:27 pm »

Од царина ме мразат.  ;D

Прашање :) Порачувај си делови некаде во Грција/Бугарија и таму нека ти ги монтираат. Вака парите што ги даваш за ДДВ и даноци ...

Контра прашање, а како да имаме  нормална држава кога никој нејќи да плаќа данок ? Плаќам 10К за работна рака, сите в џеб, сметка/данок за државата мало морген, а плата да дај Мицко од газо  ::)

Инаку хаубата е јака.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1718
« Одговори #619 на: 19 Септември 2025, 16:26:24 pm »

Од царина ме мразат.  ;D

Контра прашање, а како да имаме  нормална држава кога никој нејќи да плаќа данок ? Плаќам 10К за работна рака, сите в џеб, а плата да дај Мицко од газо  ::)

Не е проблем да се плаќа данок, ама без 30% од цената не си при увоз, најчесто и повеќе за автомобилски делови. Да беше само ДДВ не е проблем, ќе ти одбијат во Германија ќе платиш тука, ама дополнително и царина 9-15%, па трошоци за лежарина 1500-2000 денари и така натаму.

Плус секако тие пари не одат кон функционална држава. :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #620 на: 22 Септември 2025, 14:27:40 pm »
Мал апдејт - петокот беа монтирани држачот и чаурите за диференцијалот од Powerflex. Одма осетно подобро работи колата, претходно при тргање во прва брзина на ниски брзини диференцијалот знаеше да тропка - скрос нормално како што пробува да заклучи диференцијалот, особено при полно вртење, сега тоа го нема. Во брзина, при давање гас, осетно побрзо пренесува снага на тркала и забрзува. При отпуштање на гас не ниша колата како што знаеше претходно. Што е најјако, фабричките чаури беа во релативно добра состојба, само ете, прилично меки. Мииииинимално зуење се приметува ако специфично слушаш за тоа при повисоки вртежи, ама чим помина the wife test на 100ина километри, значи ништо не е.

Денес ја вратив во ТимАуто да го монтираат short shifter кит-от, како и оваа пратка што стигна сабајлево:

Monoball чаури за предните рамења. Праткава ја нарачав од Шведска до Германија преку Краго, платив вкупно 30 евра со сѐ каргото Тетово - Скопје. Стигна за некои 7-8 дена во Мк. Препорачувам ако ви требаат делови од Германија.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #621 на: 22 Септември 2025, 14:32:13 pm »
Баш сакав да ги исконтактирам за некои работи. Кажи ми како иде плаќање, договарање, и сл? Знаеш однапред колку пари ќе кошта нивната услуга? Царини ДДВ-а, тие рабоќе? Фактура/ќеш на рака? И како и кога дознаваш колку ќе те чарџаат за услугата?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #622 на: 22 Септември 2025, 14:53:22 pm »
Баш сакав да ги исконтактирам за некои работи. Кажи ми како иде плаќање, договарање, и сл? Знаеш однапред колку пари ќе кошта нивната услуга? Царини ДДВ-а, тие рабоќе? Фактура/ќеш на рака? И како и кога дознаваш колку ќе те чарџаат за услугата?

Пиши им, ќе ти пратат точен ценовник, во главном се заснова на тежина и дополнително ако пратките се над 100 евра имаат дополнителен процент ама мислам не повеќе од 5% за пратки над 500 евра, така нешто беше. За пратка од 1.5кг и вкупна вредност од 300 евра, платив 1860 денари со сѐ каргото 140 од Тетово до Скопје. Царини ДДВа ништо нема, само сумата спрема нивен ценовник, кеш на каргото се плаќа.

Нарачуваш до нивната адреса, не знам дали ја има на сајтот, ќе ти ја пратат на Вацап, со твое име и презиме и твој телефонски број. Чим ја нарачаш пратката, праќаш фактура/скриншот од нарачката на Вацап за да знаат за која пратка се работи. Чим стигне кај нив во магацин ти праќаат слика од пратката (не ја отвораат, само кутијата со шипинг информациите листот). Чим стигне кај нив на следниот камион иде за Македонија. Чим стигне во Мк ти пишуваат пак на Вацап да знаеш да очекуваш дека ќе те бара карго. Мене ми пишаа сабота вечер дека стигнала во Мк, денес сабајле карго ми ја донесе.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #623 на: 24 Септември 2025, 16:49:23 pm »
Шорт шифтерот инсталиран, повелете видео:

https://www.youtube.com/shorts/GAzLyraBXhI

Криво ми е што никој не ми ја сними првата реакција. Па па па па - каква надградба! Од прецизност, до должина, до механичкиот звук - милина! Како од Порше ГТ кола излезено.

Има екстра NVH, сепак полиуретански чаури на носачот се ставија, ама искрено скрос ми се занемарливи кога ќе почнам да шалтам брзини. Врвно!  :D

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7214
  • French diamond
« Одговори #624 на: 24 Септември 2025, 17:19:57 pm »
Сега неможиш да љуфниш брзина  :)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #625 на: 25 Септември 2025, 15:45:29 pm »
Сега неможиш да љуфниш брзина  :)

Нема шанса :)

Сабајлево имав прилика да ја пробам по тесен пат со остри кривини и многу менување брзини - ден и ноќ разлика и вака требала да излезе од фабрика. Rev matching/heel-toe е многу полесно пошто не се борам со шалтерот да го ставам во брзина, брзо и прецизно е. Новите monoball чаури на рамењата одма се осеќаат како подиректни при вртење и на нагло кочење. Мислам има уште малку луфта за малку поагресивен нагиб напред ама тоа ќе видам на центрирање, секако треба да легнат прво чаурите па да се прецентрира. Во секој случај, 10/10. Останаа уште амортизерите да се надградат и колава ќе биде во најдобра можна возачка состојба, ама тоа тек напролет таму.

Сега останува хаубата да стигне, како и момент клучот и алатот за мерење и подесување зазор на свеќици, па да ги препроверам/целосно заменам свеќиците како и новите Delphi бобини, благодарение на @Prcot :)

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #626 на: 25 Септември 2025, 16:21:25 pm »
Дај повеќе инфо за момент клучот.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #627 на: 25 Септември 2025, 16:29:37 pm »
Дај повеќе инфо за момент клучот.

https://www.amazon.com/dp/B0DGGBY7G5?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Некој рандом од Амазон е, ама е дигитален и во reviews го имаат споредувано со Snap-On од 400 евра и е прилично точен. Плус дека го нарачав во комбинација со други работи од Амазон ме фати поефтино ради поефтина поштарина.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #628 на: денес во 00:02:12 »
Bajagi golem raspon za tolkava preciznost +/- 1%.
Go naraca od americki amazon?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20210
« Одговори #629 на: денес во 00:37:17 »
На кој диференцијал мислиш да го заклучи при тргнување?