Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 95581 пати)

Отсутен Abertzale

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #960 на: 14 Април 2026, 21:33:39 pm »
Денес се враќав од Битола и на втора патарина прилично долга редица. Немаше за мкард, застанав во колона за кеш и за чудо колоните за кеш се движеа побрзо од таа за мтаг.
Како наближувам забележувам дека 98% од возилата во колоната за мтаг се со мкард... фалеше уште некој со 4 жмигавци да враќа рикверс :)
Јас со мкард застанав во редица за кеш, ми беше шубе да не ме види некој од тука, имам карклуб лепенка, па кој ќе се оправал после ;D

Охооо, све со ред 🤣
Мешате држави читам, јас М-Кард нигде на друго место не сум видел, глупост невидена.

https://imgur.com/a/t6CWsSx#ldoAlbJ
Prepaid Viacard discontinuation
Notice is hereby given that Viacards have been discontinued. Their technology based on a magnetic stripe has become outdated and is rapidly falling into disuse.

The decision to discontinue this payment method stems from the recent widespread use of credit cards with a chip, and especially prepaid credit cards, alongside the progressive adoption of new contactless technologies which do not require users to insert the card in the collection systems, thus ensuring shorter dwell times at toll gates, increasing safety and improving traffic flows.

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #961 на: 14 Април 2026, 21:43:35 pm »
Па и кај нас картичките не се со магнетна лента. Никогаш не ни биле.

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 306
« Одговори #962 на: 14 Април 2026, 23:08:56 pm »
М кард не треба да има на таг лентата. Кога ќе се наредат сто коли со картици нема смисла веќе м таг, а на тетовскиве патарини и кога има лента за м кард, одат на м таг.

А ние што користиме М-Кард да си чекаме во лента за кеш, тоа има смисла или потешко? Пошто еве според форумов тие со М-Таг имаат некаква си предност.
Нема предност. И двете се дигитализирани опции за плаќање на патарини од страна на ЈПДП.

Додека не се уведе фиксна лента за М-Кард - не треба ништо да се трга од лентата за М-Таг.
Супер си е вака. И пазете да не соберете некој кутар со М-Кард, кога поминувате со 150км/ч во лентата за М-Таг.

P.S Од сајтот на ЈПДП, напишано со болд во делот за М-Таг:

! Ограничување на брзината на движење на возилата на 20 км/час е неопходно за да се гарантира безбедност на сообраќајот во сообраќајните ленти на наплатните станици.

Од сајтот на Egnatia Odos:

Your passage through this lane should be done with special care and at a speed not exceeding 20 km, and only after the transaction of the vehicle ahead has been completed.
For this reason, you must keep a safe distance of at least 10 meters from the vehicle ahead.

Прво м тагот е смислен да поминеш со 20-30 без да застанеш не со 150, плус треба да има растојание 10-20 метра меѓу возила, сега јас да застанам 10-20м и да чекам некој да куцне кард па зошто би купувал таг?
Второ пример ги дадов тетовскиве патарини каде и покрај што има лента за кард идат за м таг, ете имаш лента за м кард чекај или ваму нема гужва ќе поминам.

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #963 на: денес во 11:57:01 »
Земав да видам на ова камерите што се на патарините, ме интересираше што почнале да прават на Миладиновци.

Се префрлив на Петровец и што да видам - еден БОТ се враќаше рикверц од лентата за мКард, изгледа мислел дека е за кеш.
И ова се дешава доста често, па се враќаме рикверц повеќе коли.
Го снимав видеото со screen recorder на телефонов. Не знам дали е дозволиво да го ставам тука, не се гледаат таблици секако.

@Zile - Што е планот со Миладиновци, освен тоа што го напишаа со соопштенија? Нови ленти или само додавање на дигиталново плаќање?

Отсутен Abertzale

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 57
« Одговори #964 на: денес во 12:24:07 »
Време е да почнат да казнуваат за "промашување" на лентите за наплата.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8242
  • Плинаш!!!
« Одговори #965 на: денес во 12:55:50 »
Земав да видам на ова камерите што се на патарините, ме интересираше што почнале да прават на Миладиновци.

Се префрлив на Петровец и што да видам - еден БОТ се враќаше рикверц од лентата за мКард, изгледа мислел дека е за кеш.
Го снимав видеото со screen recorder на телефонов. Не знам дали е дозволиво да го ставам тука, не се гледаат таблици секако.

@Zile - Што е планот со Миладиновци, освен тоа што го напишаа со соопштенија? Нови ленти или само додавање на дигиталново плаќање?
Миладиновци треба да се проширува за уште 2 ленти, барем така беше планот. Е сеа што е одлучено на крај незнам. Сепак друга фирма ќе ја работи.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3865
« Одговори #966 на: денес во 13:16:23 »

Секое е*ено поминување на патарина има пациент пред мене на мтаг со празна мкард…и после пцујам, епа пцујам!

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2121
« Одговори #967 на: денес во 14:35:04 »

Секое е*ено поминување на патарина има пациент пред мене на мтаг со празна мкард…и после пцујам, епа пцујам!
Јас еднаш сам се пцуев ама, на м кард лента кликај кликај нејке да помине помош се јавив вика смени лента за кеш, и се вракам и пцујам целиот што правам глупост и гледам дека цело време сум пробувал со верна картицата да поминам, една до друга ми стојат ама пациент и замор уште една серија пцовки си удрив и ги оделив картиците :D

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #968 на: денес во 15:05:51 »
Мене ми се случи слично, ама во Веро.

Место да уклучам NFC за да платам - уклучував Hotspot. Рестартирав телефон, ме чекаа на каса...
Отпосле ми текна што глупост правам во моментот.

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #969 на: денес во 15:42:45 »

Само Мкард може да немаат средства, кај Мтагот тоа не може да се случи?

Туку минатата недела пробав да поминам на Мтаг лента со Мкард и чудно титкаше и не ми ја креваше рампата. Ова прв пат ми се случува, се надевам нема таа глупост да ја направат доколку нема Мкард лента да не може да поминеш на Мтаг.

А за карањето, х3 и чао пријатно.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7787
« Одговори #970 на: денес во 15:44:04 »

Moра камерата за во кола да ја наместам што е можно побрзо. Вчера на 3-4 отворени М-Кард ленти, ликот отиде со М-Кард на М-Таг лента, па 3-4 минути ја бараше низ паричиник. 

Инаку, М-таг ми е наместен навечер да ми праќа фактура, така да, 100% поминуваш.

Отсутен mac_mk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 112
« Одговори #971 на: денес во 16:58:18 »
Мене ми се случи слично, ама во Веро.

Место да уклучам NFC за да платам - уклучував Hotspot. Рестартирав телефон, ме чекаа на каса...
Отпосле ми текна што глупост правам во моментот.
Не мора фала.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Присутен balanar

• Редовен
« Одговори #972 на: денес во 17:46:53 »
Не отварам никаква апликација кога плаќам.
Обично само го отклучувам телефонот и палам NFC (наместено ми е само да се изгаси после X време).

А имам рутини наместено:

Hotspot ON when connected to Seat Leon bluetooth
Unlock phone while on home wi-fi
Camera shutter sound - off (кога ќе се вклучи апп за камерата - ги намалува системските нотификации на 0%)