Автор Тема: Патарини - ТАГ уред  (Прочитано 92008 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2812
Одг: Патарини - ТАГ уред
« Одговори #930 на: 19 Март 2026, 13:54:14 pm »
Изгледа дека моментално не може да се порачува грчки таг, додека да се вклопи новиот концесионер ваљда. Сакав на еден роднина да му покажам како да нарача, ама не ја дава страната/опцијата new customer application
Своерачен потпис ;)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15116
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #931 на: 19 Март 2026, 13:56:32 pm »
Ако некој чека грчки таг ќе почека подолго пошо има промена на концесионерот.Истотака поскапуваат и патарините.
.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен BTC386

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #932 на: 25 Март 2026, 07:21:02 am »
Сте имале проблем со мтагот во однос на тоа кај да го поставите? Го имав поставено по упатството.

Не ми го читаше. Го ставив подолу, исто, го ставив над брзинометар исто. Ги контактирав од roads.mk и тие ми рекоа да го донесам тагот во Петровец. Па тагот ми го чита само ако спуштам прозорец и ако го подадам со рака нанадвор  ;D

Овде имам означено каде сум го поставил мтагот досега, но не ми бил прочитан, се работи за опел корса ц

Грдо искуство е возиш по лента за мтаг/мкард и не ти крева рампа, па мораш да вратиш назад. Ај ако нема возила е ок, ама...

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1464
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #933 на: 25 Март 2026, 13:28:07 pm »
Батери азис Батери

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8240
  • Плинаш!!!
« Одговори #934 на: 25 Март 2026, 15:19:00 pm »
Или ако има фабричка фолија на шофершајбната, нема да го чита. Провери на самата шофершајбна да не има обележано место за поставување на таков уред.

Sent from my Xiaomi 15t using Tapatalk

Отсутен BTC386

• Почетник
  • *
« Одговори #935 на: 26 Март 2026, 04:37:23 am »
Батери азис Батери
Уредот работи ако го држам в рака низ прозорец :)
Или ако има фабричка фолија на шофершајбната, нема да го чита. Провери на самата шофершајбна да не има обележано место за поставување на таков уред.

Немам такво нешто.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8240
  • Плинаш!!!
« Одговори #936 на: 26 Март 2026, 06:36:56 am »
Тогаш, имаш проблем со уредот.

Отсутен BTC386

• Почетник
  • *
« Одговори #937 на: 07 Април 2026, 19:24:07 pm »
Тогаш, имаш проблем со уредот.

Уредот го чита ако го држам в рака  над ретровизор кога поминувам низ лента за мтаг. Ми беше пријавено. Одев за Скопје, и батката со кој комуницирав по мејл го провери. Знајш глупо е н а патарина да одам напред назад за да видам каде ќе го чита.

Пред десет дена на штипска патарина, еден така направи гужва...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9178
  • Пичлеме
« Одговори #938 на: 13 Април 2026, 20:11:25 pm »
Денес се враќав од Битола и на втора патарина прилично долга редица. Немаше за мкард, застанав во колона за кеш и за чудо колоните за кеш се движеа побрзо од таа за мтаг.
Како наближувам забележувам дека 98% од возилата во колоната за мтаг се со мкард... фалеше уште некој со 4 жмигавци да враќа рикверс :)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1464
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #939 на: 14 Април 2026, 12:13:51 pm »
Одлично приметено. Лошо изведена идеја од почеток. М-таг и М- кард не смеат да се на исто место.
По некоја логика најлевата треба да е САМО за М-таг

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
« Одговори #940 на: 14 Април 2026, 12:26:41 pm »
Не може најлевата да е за М-Таг кога М-Таг најчесто ја користат камиони и слични транспортни возила.
Треба камионот да минува преку ленти пред патарините и да се враќа во десните ленти/лента одма после патарината што нема логика и е ризично.
ОК си е М-Таг на крајната десна рампа, како што е и сега впрочем. И во Грција се најдесно рампите со тагови.

Проблемот е што нема фиксна рампа за М-Кард.
Или ги шалтаат според потребите или нема воопшто. И да - нема да чекам во рампа за кеш ако има слободна М-Таг и нема пуштено рампа за М-Кард.
« Последно менување: 14 Април 2026, 12:39:04 pm balanar »

Отсутен Abertzale

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 56
« Одговори #941 на: 14 Април 2026, 12:40:54 pm »
Најдобро е да се укине М-кард.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9178
  • Пичлеме
« Одговори #942 на: 14 Април 2026, 12:41:31 pm »
Јас со мкард застанав во редица за кеш, ми беше шубе да не ме види некој од тука, имам карклуб лепенка, па кој ќе се оправал после ;D

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2759
« Одговори #943 на: 14 Април 2026, 12:50:51 pm »
Најдобро е да се укине М-кард.

Глупости.

А уште поголеми глупости се што на можеби најфрекфентната патарина - Миладиновци, нема ни таг, ни кард.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5850
« Одговори #944 на: 14 Април 2026, 12:56:37 pm »
 На многу од патарините има на пример само М-таг лента или ги шалтаат како им одговара по потреба во моментот и нормално штом има читач во лентата за М-таг тој што има картица оди таму затоа што може да помине реално и нема зошто да не оди кога му е овозможено да помине...

Ова поинаку требаше да го направат, да има посебна лента за оние со картица( што веќе го има ама кога-како) и посебна лента за таг но да бидат фиксни и постојани да не ги менуваат, со тоа што онаму каде што е за Таг да нема читач за картица. Ама кога ќе видиш па така може и поголем проблем ќе беше, ќе влегуваат таму со картица па враќај се после рикверц... Најубаво е кај нас да нема ваков систем :D Или да направеа само Таг,  да нема, да не постои картица па кој сака нека си купи.