Автор Тема: BMW X1 20d xDrive  (Прочитано 3243 пати)

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 915
Одг: BMW X1 20d xDrive
« Одговори #15 на: 02 Август 2024, 00:37:39 am »
@BraneMKD
za xdrivot samo ulje original od bmw.
za diferencijalite mozes i ravenol i castrol.
za ulje u menjac: normlano najdobro e lifeguard ali ako te cepnat mnogu imas mnogu alternativi, originalot na ZF e od Shell.
inace u germanija i avstrija za ulje u menjac teraat i so motul, LM i Ravenol.
ako sakas da znaes vo koja sostojba ti se kuplunzite u menjacot moze da ti izmerat  "transmission adaptations values" , ako se van normala tek togas menjaj ulje ili ako osekjas na menjac nesto.
kontaktirajgo @M3V8 on pravesa zamena ulje u menjac na 3ka.

xdrivot reagira dosta na dimenziite na gumi i kako se napumpani. pridrzuvaj se do dadenite preporaki na vratata od vozackata strana se zalepeni

kaj sekoe bmw pa i kaj tvoeto ke ti strada:
remenicata originalnata e dosta skapa u oem samo corteco. ova e prokelta bmw mana koja ne moze da se iskorene dzabe koj model vozis cim stignes do 150k odma proveri.
dihtunzite na kutijata za filterot na maslo kade sto se spojuva so hladnjakot za maslo tamu ima dve gumicki
dihtungot na karterot
proveri interkulerot
zategaci spaneri na remenskiot pogon
za lanecot ne se sekiraj samo menjaj ulje redovno ednas godisno BMW LL-04 i ne koristi filtron filteri samo
mann, mahle, hengst, ili bosch obicno originalnite se od mahle.
maslo sekoe sto ispolnuva bmw LL04 ako imas sreka da dojdes do ravenol zimaj.
ako treba da menjas diskovi i plocki osven ATE ne bi ti preporacl drugo pogotovo za napred.
ako imas srekja ke pomines so ATE ako ne samo originalni.
prednicata kaj bmw e mnogu osetliva pa dokolku treba da se centrira nesto za zal osven bmw ne ma da moze drug da ja centrira.
vistinskite pravi vrednosti gi ima samo bmw i ne gi seruvaat pravite vrednosti nego davaat nekoj range.
plus bmw ima specijalni masini za centriranje bar u avstrija/germanija e taka.

poz i so srekja :)

Уље во ZF 8HP се менува по препорака на ZF измеѓу 80000-120000км или 9 години, а не ако се адаптациите надвор од оптимални граници, баш за да не стигнат до неоптимални вредности :)

Присутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #16 на: 01 Септември 2024, 21:12:45 pm »
@BraneMKD  kako si zadovolen od kolicevo posle nekoe vreme, redoven servis na kolku km pravis, kolku te kosta.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1035
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #17 на: 01 Септември 2024, 22:26:31 pm »
@andrejnaumovski
@BraneMKD

На автоматските менувачи исто така им треба ново масло од време на време. Автоматските менувачи на ZF се полни со специјално развиено масло за менувач ZF-LifeguardFluid. При многу високи работни температури, маслото старее побрзо отколку во нормални услови. Во зависност од стилот на возење (на пр. многу возење со големи брзини или спортско возење), ZF Aftermarket затоа препорачува менување на маслото за менувачот на секои 150.000 km.

znaci decidno e istaknato od ZF ako ja maltretiras kolata maslo mora da menuvas na 150.000

ako vozis normalno ne e navedeno na kolku km.

ova e isto zamotano u oblanda "visoki temperaturi"  zatoa sto na pr. kaj x3, kaj x1 neznam kako e, avtomatskiot menuvac ima ladilnik koj e povrzan so ladilnikot na masloto i so hladnjakot u ist krug pa taka temp na motorot, malsoto i masloto na menuvac se sekogas konstantni okolu 90.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1009
« Одговори #18 на: 01 Септември 2024, 22:52:21 pm »
@BraneMKD  kako si zadovolen od kolicevo posle nekoe vreme, redoven servis na kolku km pravis, kolku te kosta.

Пројдов 10к, супер задоволен од колата, доста е тврда на возење. Правев сервиси и мењав скоро се потрошно и уље, само остана менувачот. Не ми текува која цена платив оделно, сега после празници ке правам пак мал сервис па ке видам што цена ке испадне само тоа. Планот ми е на 10к да правам.

Присутен andrejnaumovski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 915
« Одговори #19 на: 02 Септември 2024, 00:12:37 am »
@andrejnaumovski
@BraneMKD

На автоматските менувачи исто така им треба ново масло од време на време. Автоматските менувачи на ZF се полни со специјално развиено масло за менувач ZF-LifeguardFluid. При многу високи работни температури, маслото старее побрзо отколку во нормални услови. Во зависност од стилот на возење (на пр. многу возење со големи брзини или спортско возење), ZF Aftermarket затоа препорачува менување на маслото за менувачот на секои 150.000 km.

znaci decidno e istaknato od ZF ako ja maltretiras kolata maslo mora da menuvas na 150.000

ako vozis normalno ne e navedeno na kolku km.

ova e isto zamotano u oblanda "visoki temperaturi"  zatoa sto na pr. kaj x3, kaj x1 neznam kako e, avtomatskiot menuvac ima ladilnik koj e povrzan so ladilnikot na masloto i so hladnjakot u ist krug pa taka temp na motorot, malsoto i masloto na menuvac se sekogas konstantni okolu 90.

Technical directive од ZF препорачува да се смени на 150000км, порано ако се вози колата под напор. Ова им е свежо сменето, јас менував во 2023 и тогаш препораката од официјалниот technical directive беше 80-100к км. 150000км е бројката до која тестираат with an acceptable rate of failure. Моја препорака а и препорака од Џеповски беше - смени си го маслото, заштити си го менувачот.

https://aftermarket.zf.com/remotemedia/master-content/zf-services-portal/oils-data-sheets/pc-1/lifeguardfluid-8/pds-zf-lifeguardfluid-8-it.pdf

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #20 на: 26 Септември 2024, 02:01:15 am »
За Џеповски секоја чест, има доста задоволни од него еве и ти си имал добро искуство. Ама колку и да е добар, прескап е, стварно БМВ си бара добра нега ама па и не е ракетна техника, има многу добри мајстори и за БМВ. Во принцип, со мајсторите е многу пијана работата, уценуваат поради тоа што се се помалку, а половни коли се повеќе. На пр. се распрашував за промена на ланчиња на БМВ N мотор кај Џеповски (тој мотор го имаш и ти со познатите проблеми со ланчињата). Тоа кај него е 1.200 Е за две ланчиња и лизгачи, за ланчаниците не сум сигурен што рече дали ги мења. Е сега, комплетот делови (три ланчиња, затегач, 4 лизгачи, двата ланчаника и сл.) е 250-300 Е во малопродажба, и кај нас се наоѓаат за толку. Е па со мои делови не работи зошто ќе биде јасно дека за рака зема 1,000 Е. Кај друг независен сервис за рака ми побараа 300 Е ?!  Зборот ми е познатите имиња на мајстори стварно премногу си ја ценат и наплаќаат работата, а кола стара 10-15 години (па макар била и БМВ) одамна веќе не е авионска технологија и многумина и кај нас ја имаат совладано.
На нас останува да процениме и му веруваме на независниот кој сменил на пр. на 10-тина такви коли или на оној кој сменил на 200-300 ама за два пати поскапа цена.
Инаку, оваа постапка и горе чини толку, 1,100-1,300 Е во нормален сервис со нормална гаранција. Затоа најпаметните мајстори веке не одат нагоре, овде се заработува повеќе :)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #21 на: 06 Октомври 2024, 22:38:43 pm »
Направен мал сервис на 154к, пројдени 12к, сакав на 10к да направам ама не стигнав. Уље 5-30 Castrol LL и Filtron филтри. 100е со работна рака со тоа што имав попуст на уље и филтри. Уље нема потрошени ни 1 грам, колку ставив претходно, толку извадив, ме исплашија претходно мајстори дека троши уље, ама изгледа тоа на после 300к. :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #22 на: 07 Октомври 2024, 09:14:14 am »
Нема да ти троши ни после 300к км ако си ја сервисираш вака редовно, со квалитетно масло и делови  8)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Lo17

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 229
« Одговори #23 на: 07 Октомври 2024, 09:55:30 am »
Направен мал сервис на 154к, пројдени 12к, сакав на 10к да направам ама не стигнав. Уље 5-30 Castrol LL и Filtron филтри. 100е со работна рака со тоа што имав попуст на уље и филтри. Уље нема потрошени ни 1 грам, колку ставив претходно, толку извадив, ме исплашија претходно мајстори дека троши уље, ама изгледа тоа на после 300к. :)
Дали Џеповски прифаќа да сервисира со твои делови (уље, филтри)?

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #24 на: 07 Октомври 2024, 10:15:19 am »

Ја сервисирав во Куманово. Cо мои делови, за 30 минути се завршено. Кај него мора со негови делови, и мора термин кога има слободен, и да ја оставам колата цел ден, многу малтретирање за мене.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 217
« Одговори #25 на: 07 Октомври 2024, 10:57:45 am »

Драги да, Тони не.

Присутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #26 на: 07 Октомври 2024, 12:21:34 pm »

@BraneMKD prosecna potrosnja kombinirana kolku vadis

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7240
« Одговори #27 на: 07 Октомври 2024, 12:39:07 pm »

Ја сервисирав во Куманово. Cо мои делови, за 30 минути се завршено. Кај него мора со негови делови, и мора термин кога има слободен, и да ја оставам колата цел ден, многу малтретирање за мене.

Кај кого во Куманово?

Отсутен lawyer204

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #28 на: 07 Октомври 2024, 12:42:18 pm »

Драги да, Тони не.

Контакѕ од тој Драги? На Гоогле искаца само еден, на ул.Илија Димоски 30 ?!

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #29 на: 07 Октомври 2024, 13:25:50 pm »

@BraneMKD prosecna potrosnja kombinirana kolku vadis

Просек се движи 7-8, со нормално возење нема испод 7, ја сум задоволен.

Кај кого во Куманово?

Незнам како се вика сервисот точно, го знаат по Мики Репетитор. Имаше сервис кај споменик костурница (кај репетиторот), сега е горе на ридот позади Делукс плацот.