Автор Тема: Toyota corolla 1.5 TNGA 6 M/T vs Skoda Kamiq 1.5 TSI ACT  (Прочитано 6236 пати)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4301
Одг: Toyota corolla 1.5 TNGA 6 M/T vs Skoda Kamiq 1.5 TSI ACT
« Одговори #45 на: 08 Ноември 2023, 12:51:04 pm »
Кој знае за 15 години каква ќе биде тојотата, а каква шкодата. Сепак, тојотите важат за едни од најквалитетните возила, ако не се и број 1. Но зависи и од начин на користење. Ако се пази возилото, и шкодата ќе тера 15 години и ќе биде внатре како нова. Ако не се пази, било која кола после 4-5 години ќе биде крш. Направи си споредба на Королата и Октавијата и види која ти е подобра за тебе и која нуди повеќе за парите. Јас лично би ја избрал Октавијата ако се блиску со цена и со опрема.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5094
« Одговори #46 на: 08 Ноември 2023, 13:05:40 pm »
So zborite be kakva ke bide... Site novi materijali se za nikade, ne vazat pravilata od 2007ma. I dvete ke losi posle 15god, ako preziveat tolku

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3859
« Одговори #47 на: 08 Ноември 2023, 13:30:47 pm »
Нема да ја возиш вечно, по 7-8 години ќе ја вратиш старо за ново. После друг нека се мисли :)
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6082
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #48 на: 08 Ноември 2023, 15:51:53 pm »
Не секој враќа старо за ново (како во Олимпија моторс).

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6880
  • Бенве сие бенве
« Одговори #49 на: 08 Ноември 2023, 17:33:58 pm »
Алал да ви е штом правите планови каква ќе биде колата по 15год… Може ќе излезеш од салон и ќе се треснат цигани со опел во неа… Живејте го животот, примерите од секојдневието, стресот, неизвесноста, војни, економски кризи, онколошки болести кај секој втор, барем за мене се доволен показател да не планирам каде ќе одам со првата пензија.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34174
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #50 на: 08 Ноември 2023, 23:10:08 pm »
Пак ќе кажам од искуство.

Дома ми е.

1.6 атмосферец, 115 коња и 150Nm на 4300rpm.

Какви доволни што ви е?

За градска е повеќе од доволно и онака за „излет“ возења.
Имај во предвид дека 1.5 мотор со 3 цилиндри има сосем различна динамика од 1.6 мотор со 4 цилиндри. 1.5 моторот има помала максимална моќност но има значително подобар вртежен момент. Јас не би гледал толку со потценување на тој 1.5 мотор, клипови има големи колку 2.0 атмо, само еден помалку. Треба да е значително подобар и подинамичен од стариот 1.6 со 4 цилиндри, вака во теорија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #51 на: 08 Ноември 2023, 23:11:20 pm »
Sasma sum vo glavava haha ako dobro razbrav posle 15 gidini toyotata ke e ista za razlika id skoda i pokraj poslabite performansi ienterierot. Da ja slyzit srekata pomala e verojatnosta za defekt kaj toyota? Fala vi na site
Мислам дека веројатноста за дефект во Тојотата е значително помала одошто кај Шкодата.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1688
« Одговори #52 на: 08 Ноември 2023, 23:47:22 pm »
Sasma sum vo glavava haha ako dobro razbrav posle 15 gidini toyotata ke e ista za razlika id skoda i pokraj poslabite performansi ienterierot. Da ja slyzit srekata pomala e verojatnosta za defekt kaj toyota? Fala vi na site
Мислам дека веројатноста за дефект во Тојотата е значително помала одошто кај Шкодата.
И јас мислам така, ама за тој пусти турбо буст, би земал Шкода без размислување :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #53 на: 09 Ноември 2023, 01:20:43 am »
И јас мислам така, ама за тој пусти турбо буст, би земал Шкода без размислување :)

Па да ама зависи од кој агол гледаш на работите. Тојотата ќе ја надвози Шкодата барем за двојно.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 567
  • The best or nothing.
« Одговори #54 на: 09 Ноември 2023, 07:26:05 am »
Нема повеќе "вечни" коли.
На маса се седнати од финансии и производство, и однапред е дефинирано што и како со колите. Поточно материјалите.
А да сме моќни, сите уреди/возила, да ги користиме додека им важи гаранцијата, после друг нека се замара за нив.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14261
« Одговори #55 на: 09 Ноември 2023, 09:39:58 am »
Убаво кажа МАРЈАН, ќе надвози кога? По 25 години? Шо ми е гајле што ќе прават по 25 години?!

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6607
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #56 на: 09 Ноември 2023, 09:57:28 am »
Почнавме и на ново да му се секираме кога ќе се расипи, а просекот народот под 10.000км годишно поминува.
Остана уплавот од увозот и на новите коли.  ;D

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1688
« Одговори #57 на: 09 Ноември 2023, 11:08:35 am »

Па да ама зависи од кој агол гледаш на работите. Тојотата ќе ја надвози Шкодата барем за двојно.
Да, ама кој сега купува нова кола, да даде господ по 5 години пак нова да купи и да не му ја мисли ;)

Едит: а кој не може, да може за 3 месеци од сега.

Амин!

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2872
  • Слобода или смрт
« Одговори #58 на: 09 Ноември 2023, 12:04:06 pm »
Чисто процедурално колку и пари да имаш за 3 месеци да менуваш кола би било големо малтретирање. Па и на година. Идеално би било да ја менуваш на 5 години или 100к километри.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7452
« Одговори #59 на: 09 Ноември 2023, 14:26:01 pm »
Во 2024та правите муабет нова кола малолитражен атмо вс турбо бензин.

На автомобилски форум, не на фемина. ;D