Автор Тема: Toyota corolla 1.5 TNGA 6 M/T vs Skoda Kamiq 1.5 TSI ACT  (Прочитано 5218 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
Одг: Toyota corolla 1.5 TNGA 6 M/T vs Skoda Kamiq 1.5 TSI ACT
« Одговори #30 на: 06 Ноември 2023, 15:26:14 pm »
Kako samo lesno se naviknavme na turbo benzinci i otfrlivme atmo :)

Tri cilindra da ne te bunat kolku se, ako e pogoden motorot nema gajle. Najgolema iskoristivost na gorivo ima pri 500 kubika od cilindar. Taka da 1.5 toa e toa kako sto treba.

Corolata e bas racionalen izbor.
120ks  i 150Nm vrtezen ne se za potcenuvanje.
Zavisi od potrebite, ocekuvanjata i bidjetot.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #31 на: 06 Ноември 2023, 15:47:57 pm »
Пак ќе кажам од искуство.

Дома ми е.

1.6 атмосферец, 115 коња и 150Nm на 4300rpm.

Какви доволни што ви е?

За градска е повеќе од доволно и онака за „излет“ возења.

Отсутен driverMK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 10
« Одговори #32 на: 07 Ноември 2023, 18:04:55 pm »
kombinacijata za skoda oktavia so senzori za parkirane i plus metalik boja kako i plakane na garancija ne vleguva vo cena kaj skodite i e 5 godini (kaj toyota e vo cena 10 godini) izleguva skoda oktavia 25000 eur i e so obicna tabla napred a kaj toyota e digitalna so plus raboti e sega bi go preformuliraj prasaneto toyota corolla vs skoda oktavia -prednost sto viodv  kaj oktavia pogolema prvo mesto motorot , bagazot se otvora cel i ima bandasi vo osnovniot model

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54984
  • Махер
« Одговори #33 на: 07 Ноември 2023, 18:10:22 pm »
kombinacijata za skoda oktavia so senzori za parkirane i plus metalik boja kako i plakane na garancija ne vleguva vo cena kaj skodite i e 5 godini (kaj toyota e vo cena 10 godini) izleguva skoda oktavia 25000 eur i e so obicna tabla napred a kaj toyota e digitalna so plus raboti e sega bi go preformuliraj prasaneto toyota corolla vs skoda oktavia -prednost sto viodv  kaj oktavia pogolema prvo mesto motorot , bagazot se otvora cel i ima bandasi vo osnovniot model
Обична табла ама турбо мотор. Јбг.
За најнебитното се фати. Таблата каква била. Тоа ќе гледаш кога се друго е исто или слично. А не прво тоа.

Отсутен driverMK

• Почетник
  • *
« Одговори #34 на: 07 Ноември 2023, 19:18:01 pm »
neubavo se izraziv kaj toyotata e pogolema sigurnosta spored specifikaciite digiratalnata tabla (koja se doplaka kaj skoda) so volanot se podobri. e sega za dr raboti sto gi spomnav  kaj skodata se doplaka plus 4000 eur kolku pari tolku muzika :)  dali volksagen benzin motorot ke ja opravda prednosta na dolg rok- jas dizelite gi znam kako najjaki

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #35 на: 07 Ноември 2023, 19:38:57 pm »
Дигитална табла не го гледај како некоја предност, сигурно ја наплаќаат прескапо ако се расипе, иако за да се произведе кошта колку просечен таблет

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #36 на: 07 Ноември 2023, 20:46:31 pm »
Тишина можиш да докупиш кај шкода.
Кај тојота не. Пред извесно време ме повози колега со корола хеч 2022ра и бев непријатно изненаден од просторот и од звучната изолација.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #37 на: 07 Ноември 2023, 21:28:26 pm »
I 3 turba da mu staat pak ke bide ruzen.

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 399
« Одговори #38 на: 08 Ноември 2023, 01:50:51 am »
za do 22000 eur nema izbor golem

Не прифаќај да купиш кола по каталошка цена. Пробај да добиеш попуст. Дури и во најголемиот ек на недостаток на чипови, испорака по година дена, кога цените одеа нагоре од месец во месец, секаде каде отидов успеав да добијам попуст 5-10% на официјалните цени.

Во тој ценовен ранг можеш да погледнеш што нудат од Kia Ceed. Дефинтивно позрела кола од Королата, мултилинк вешање, турбо-мотор, добра изолација, голем гепек. Хечбек по европски вкус. Моментално еден од подобро ценовно позиционирани модели.

Пежо исто така моментално има акција на 2008 по официјални 21.000евра. 1.2 моторот иако е три клипа е со турбо. Тоа е најеластичниот мотор во својата класа, влече уште од ниски вртежи и потрошувачката му е поволна, околу 6 литри. Со тоа имај во обзир и дека сервисот за 1.2 PureTech е 5000ден, за 1.5 TSI е 15.000ден. 2008 нуди и најмногу простор/гепек во својот сегмент, а и деловите се доста поефтини и од Шкода и од Тојота.

Ако стриктно бираш од двата споменати модела од првиот пост јас би избрал Шкода, највеќе поради погонот и звучната изолација. 1.5 ТСИ е нешто најдобро што може да се добие во тој ценовен ранг. Моќен, еластичен, економичен, рафиниран.

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2056
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #39 на: 08 Ноември 2023, 07:26:39 am »
za do 22000 eur nema izbor golem

Не прифаќај да купиш кола по каталошка цена. Пробај да добиеш попуст. Дури и во најголемиот ек на недостаток на чипови, испорака по година дена, кога цените одеа нагоре од месец во месец, секаде каде отидов успеав да добијам попуст 5-10% на официјалните цени.

Во тој ценовен ранг можеш да погледнеш што нудат од Kia Ceed. Дефинтивно позрела кола од Королата, мултилинк вешање, турбо-мотор, добра изолација, голем гепек. Хечбек по европски вкус. Моментално еден од подобро ценовно позиционирани модели.

Пежо исто така моментално има акција на 2008 по официјални 21.000евра. 1.2 моторот иако е три клипа е со турбо. Тоа е најеластичниот мотор во својата класа, влече уште од ниски вртежи и потрошувачката му е поволна, околу 6 литри. Со тоа имај во обзир и дека сервисот за 1.2 PureTech е 5000ден, за 1.5 TSI е 15.000ден. 2008 нуди и најмногу простор/гепек во својот сегмент, а и деловите се доста поефтини и од Шкода и од Тојота.

Ако стриктно бираш од двата споменати модела од првиот пост јас би избрал Шкода, највеќе поради погонот и звучната изолација. 1.5 ТСИ е нешто најдобро што може да се добие во тој ценовен ранг. Моќен, еластичен, економичен, рафиниран.

Истото и јас го размислував не по каталошка цена но за жал на одредени модели не даваат ни цент попуст, дури и не сакаат да преговараат но меракот има цена, во животот имам купено 5 модела на нови коли последен модел и последно искуство со Џимни од Сузуки не добивме никаков попуст иако колата беше платена во кеш веднаш дури и се чекаше подолог период не знам моментално како е со цените ова беше пред 2 години зборам, при секое купување ако се навратам назад од 2007 при купување на нов автомобил секогаш имаше дополнителни попусти во разни видови истакнати, но ова сега е стварно отидено со памет и цени и искрено нема разлика дали плаќаш во кеш или било како попуст ретко се добива  зборам за одредени модели, за господинот кој се мисли помеѓу тојота и шкода бирај тојота уште ја возиме тојота корола од 2008 година купена нова од тојота и во добра кондиција и состојба е уште иако е 15 години стара погледни 15 години стара шкода и се ке ти биде јасно.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #40 на: 08 Ноември 2023, 08:07:03 am »
neubavo se izraziv kaj toyotata e pogolema sigurnosta spored specifikaciite digiratalnata tabla (koja se doplaka kaj skoda) so volanot se podobri. e sega za dr raboti sto gi spomnav  kaj skodata se doplaka plus 4000 eur kolku pari tolku muzika :)  dali volksagen benzin motorot ke ja opravda prednosta na dolg rok- jas dizelite gi znam kako najjaki

Поголема е сигурноста? ENCAP или?

Видиш не сум знаел дека е поважно да имаш дигитална табла отколку Nm и КС.

[помеѓу тојота и шкода бирај тојота уште ја возиме тојота корола од 2008 година купена нова од тојота и во добра кондиција и состојба е уште иако е 15 години стара погледни 15 години стара шкода и се ке ти биде јасно.

Голем фан сум на Тојота, да се разбереме, ама не знам дали ќе успееш да.докажеш 15 години Тојота и 15 години Шкода ако ги паркираме една до друга, па која ќе ти изгледа подобра :)

Јас ќе ти паркирам и 24 годишно Даеву до Тојотата и ќе споредуваме и со тоа ако сакаш.

Поентата ми е, Тојота не е кола која ќе се пофалиш со квалитет на интериер, дизајн, ергономија.

Едноставно е супер инженерски производ кој ќе однеси од точка А до Б секогаш, без разлика дали му се потресуваш пд одржување или си Исис терорист.

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #41 на: 08 Ноември 2023, 08:26:21 am »

Поголема е сигурноста? ENCAP или?

Видиш не сум знаел дека е поважно да имаш дигитална табла отколку Nm и КС.

[помеѓу тојота и шкода бирај тојота уште ја возиме тојота корола од 2008 година купена нова од тојота и во добра кондиција и состојба е уште иако е 15 години стара погледни 15 години стара шкода и се ке ти биде јасно.

Голем фан сум на Тојота, да се разбереме, ама не знам дали ќе успееш да.докажеш 15 години Тојота и 15 години Шкода ако ги паркираме една до друга, па која ќе ти изгледа подобра :)

Јас ќе ти паркирам и 24 годишно Даеву до Тојотата и ќе споредуваме и со тоа ако сакаш.

Поентата ми е, Тојота не е кола која ќе се пофалиш со квалитет на интериер, дизајн, ергономија.

Едноставно е супер инженерски производ кој ќе однеси од точка А до Б секогаш, без разлика дали му се потресуваш пд одржување или си Исис терорист.
Во ред при избор на авотмобил игра голема улога точно и квалитетот на интериер дизајн и се останато, но дали после неколку години ти е поважно маската внатре на ентериерот или издржливоста на моторот и самата кола и да висиш по сервиси ? со тојота и (одредени други модели) не е така редовен сервис и тоа ти е.
Од мое лично искуство јапонците се врв за одредени модели каде поузданост е на прво место точно е дека светлосни години заостануваат во ентериер во споредба со европските произведувачи но првин бирам поузданост од колку фенсерај, сум имал , пежо,цитроен,голф од европските возила ни во најмала рака неможат да се споредат со јапонските модели и произведувачи поготово на бензински мотор , до господинот не му ја мисли на тојота корола среќно и да не израдуваш тука.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #42 на: 08 Ноември 2023, 09:18:41 am »
Тука лежи компромисот со Тојота. Мене лично не ми смета тоа, ама на повеќето им смета.

Кога барав кола за жена ми, ја советував за Аурис, ама не сакаше да чуе :) Тоа е.

Присутен Jimny

• Редовен
« Одговори #43 на: 08 Ноември 2023, 09:33:28 am »
Тука лежи компромисот со Тојота. Мене лично не ми смета тоа, ама на повеќето им смета.

Кога барав кола за жена ми, ја советував за Аурис, ама не сакаше да чуе :) Тоа е.
;D ;D за тие повеќето не бери гајле гледај тебе да ти служи и ти да си задоволен со изборот ти си шоферот и ти го управуваш воланот,како и да е нека се тркала него спремај си парички кога сопругата ке речиТ сакaм тојотичка C-HR.. ;)

Отсутен driverMK

• Почетник
  • *
« Одговори #44 на: 08 Ноември 2023, 12:39:30 pm »
Sasma sum vo glavava haha ako dobro razbrav posle 15 gidini toyotata ke e ista za razlika id skoda i pokraj poslabite performansi ienterierot. Da ja slyzit srekata pomala e verojatnosta za defekt kaj toyota? Fala vi na site